Beyin cerrahisinde gamma knife (gama bıçağı)

Beyin cerrahisinde gamma knife (gama bıçağı)

Gamma knife yani ‘Gama bıçağı’ beyin cerrahisinde özellikle son 20 yıldır etkinliğini ispatlamış gelişmiş bir tedavi yöntemidir. Gamma knife, İsveçli beyin cerrahı Lars Leksell öncülüğünde geliştirilmiştir. Kobalt 60 radyoizotopunundan çıkan gamma ışınlarını 201 değişik açıdan tek bir alana milimetrenin beşte biri keskinliğinde odaklayabilen ve normal beyin dokusuna zarar vermeden hastalıklı dokuyu büyük bir kesinlikle tedavi eden bu yöntem beyin cerrahisinde bir devrim niteliğindedir.

İşlem, lokal anestezi altında hastanın kafatasına özel bir çerçevenin dört noktadan sabitlenmesi ile başlar; kafatasına yerleştirilen bu çerçeve sayesinde gamma ışınlarına uygun kılavuzluk sağlanır. Gamma ışınları, MR-BT ve gerekirse anjiyografi görüntülerine bakılarak hesaplanan hastalıklı beyin dokusunun olduğu koordinatlara büyük bir keskinlikle gönderilir. Bütün işlem, 2 ila 5 saat arasında değişmektedir ve hastalar genellike aynı gün evlerine gidebilmektedir. Çoğu olguda tek bir seansta, uygun tümörler, beyin damar yumakları, yüz-baş ağrıları (Trigeminal nevralji) ve obsesif-kompülsif (takıntı hastalığı) gibi psikiyatrik hastalıkları tedavi edilebilmektedir.    

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak

Doç. Dr. Serdar Baki Albayrak, tıp eğitimini 1998 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamladı ve ardından hayat boyu adanma duygusuyla başladığım nöroşirürji uzmanlık eğitimini İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 2004 yılında tamamlayarak uzman doktor unvanını aldı. Yine 2004 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi'ndeb de Yardımcı Doçent unvanını aldı.  Dr. Albayrak, 2006 ile 2007 yıllarının Mayıs tarihleri arasında bir yıl süresince burslu olarak Helsinki Üniversite'sinde beyin anevrizmaları ve damarsal hastalıkların mikrocerrahi tedavisi konusunda üst ihtisas (klinik fellowship) gördü ve ardından da Amerikan Tıp Denklik Sınavında geçerli puanı alarak, 2007 yılı ile 2008 yılınının Temmuz ayları arasında bir yıl süresince Amerika Birleşik Devletleri, Boston'da, dünyanın en prestijli üniversitesi olara ...

Etiketler
Gamma knife (gama bıçağı) nedir
Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak
Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube