Bel fıtığı nedir? belirtileri ve nedenleri

Bel fıtığı nedir? belirtileri ve nedenleri

Kadın  erkek hatta genç yaşlı fark etmeksizin herkesin başına gelebilecek olan Bel Fıtığı çağımızın en çok rastlanan rahatsızlıklarından biri olarak gösterilebilir. Geçmiş dönemlerde bel fıtığı ile şikayetlerin artması ile daha çok üstüne düşülen rahatsızlık bugün tıp dünyasını harekete geçirmiştir. Bel fıtığı tedavisi geçmişin aksine günümüzde kabus olmaktan çok uzaktadır. Peki insanları bu kadar muzdarip eden, işinden, gücünden sosyal yaşamından alıkoyabilen bu rahatsızlık yani bel fıtığı nedir?

İnsan omurgasının bel bölgesinde beş adet bel omuru vardır. Omurların arasında yastık görevi gören diskler bulunur. Her disk halka şeklinde elastiki yapıya sahiptir. Disklerin içi de jöle kıvamında bir maddeden oluşur. Diskin fıtıklaşması ya da yırtılması nedeniyle içindeki koyu jel kıvamındaki maddenin disklerden özellikle zayıf olan arka banttan boşalması sonucu oluşan duruma bel fıtığı denir.

Bel fıtığı nedir sorusunun cevabını tıbbi terimlerden uzak bir şekilde açıklamaya çalışırsak, fıtık denilen terimin bir jel olduğunu söyleyebiliriz. Bel fıtığı nedir sorusunun cevabını ise en sade haliyle şöyle açıklayabiliriz: Vücudumuzda toplam 5 adet bel omuru bulunmaktadır. Bu bel omurlarının arasında da disk adı verilen kıkırdaklar yer alır. Her disk yani kıkırdaların anus denilen kauçuk kıvamında bir halkadan ve içinde jöle kıvamında bir maddeden oluşur. İşte bel fıtığının meydana gelmesi anulusla ilgili bir konudur. Yani anulusun yırtılması bel fıtığının ilk nedenidir. Anulusun yırtılması ya da çatlaması ile yukarıda bahsettiğimiz koyu jel kıvamındaki madde disklerden yani kıkırdaklardan dışarı doğru fırlar. İşte bel fıtığı nedir derseniz bu jel kıvamındaki maddenin kıkırdaklardan yani disklerden dışarı doğru fırlaması ile gelen rahatsızlıktır. Bu jöle kıvamındaki maddenin disklerden yani kıkırdaklardan dışarı doğru çıkıntı şeklinde fırlaması insan vücudunda bazı şikayetlere neden olur. Bu şikayetlerin en belirgin olanı da doğal olarak ağrılardır. Bu ağrılar ve diğer şikayetlerin sebebi ise fıtıklaşan kıkırdağın yani diskin omuriliklere ya da sinir köklerine baskı yapmasından kaynaklanmaktadır. Bu arada aniden fıtık olabileceğiniz gibi bu rahatsızlık haftalar ya da aylar içerisinde de kendini gösterebilir. Yani birden de bel fıtığı rahatsızlıkları yaşayabileceğiniz gibi bu rahatsızlıkları haftalar ya da aylar içerisinde de hissedebilirsiniz.

Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Günümüzde oldukça sık bir şekilde karşımıza çıkan bel fıtığı ne yazık ki doğru tedavi edilmediğinde kötü bir şekilde sonuçlanabiliyor. Öncelikle her insan kendi kendinin doktoru olmakla birlikte bel fıtığı tedavisinde kendinizi mutlaka doğru ellere teslim etmeniz gerektiğini unutmayın.

Bel fıtığının belirtileri nelerdir dediğimiz zaman; akla gelen vücudumuzda hissedeceğimiz ilk şikayet ağrılardır. Bu ağrılar, basit ağrı kesicilerle geçmez. Özellikle bel ve bacak ağrısı bel fıtığının belirtileri arasında en belirgin şikayettir. Bel fıtığının belirtileri arasında bacaklar ve bel bölgesi uyuşmaya başlar. Hatta doktora başvurmakta geç kalındığı takdirde bu uyuşmalar bacakta karıncalanmaya kadar varır. Doktora başvurmakta daha da geç kalındığında bel fıtığının belirtileri arasında bacakta güç ve incelme bile görülebilir. Bel fıtığının belirtileri arasında bir sonraki aşamada ise hareket kısıtlılığı başlar. Topallayarak yürümeye başlanır. Hatta vücudun bir tarafa doğru yatması bile gözlemlenebilir. Bel fıtığının belirtileri arasında daha da ileri safhalarda şikayetler artarak devam eder. Mesela duyu kaybı ve refleks kusurları ortaya çıkabilir. Tabii bu arada cinsel fonksiyonların kaybı da söz konusudur. Ender de olsa bel fıtığının belirtileri arasında idrar ile büyük tuvaletin tutulamaması da görülebilir. Tuvalet tutamama fıtığın omurilik ve sinir köklerine aşırı baskı yapmasından kaynaklanmaktadır. Bel fıtığının son aşamasında ise kişi felç ile karşı karşıya kalabilir.

Bel fıtığının belirtilerini hissettiğiniz anda bir doktora başvurmanız bu hastalıktan en kısa sürede kurtulmanın ilk adımı olacaktır.

Bel fıtığının en genel belirtileri maddeler halinde aşağıdaki gibidir:

Basit ağrı kesicilerle veya istirahatle geçmeyen, bel ve bazen beraberinde bacak ağrısı,

Bacaklarda uyuşma, karıncalanma,

Hastalık ilerledikçe güç kaybı,

Hareket kısıtlılığı,

Topallayarak yürüme,

Yürürken vücudun bir tarafa doğru eğilmesi,

Duyu kaybı ve refleks kusurları,

Ender de olsa idrar kaçırma,

Bel Fıtığı Neden Olur?

Bel fıtığı denince insanların korku içinde kaldıkları sanki hayatlarının sonu gibi düşünmeleri artık çok geçmişte kaldı. Öyle ki tıp dünyası artık en son teknolojiyi tedavi yöntemlerine kullanmakta ve üstün bir başarı sergilemekte. Jöle kıvamındaki maddenin kıkırdaktan yani disklerden dışarı fırlamasıyla meydana gelen bel fıtığının belirtileri anında da hissedebileceğiniz gibi bu haftalar ya da aylar da alabilir. Özellikle dayanılmaz bir ağrı ile başlayan ve basit ağrı kesicilerin dindiremediği bu ağrısal şikayetlerin devam etmemesi için doktora başvurmak yapacağınız ilk iş olmalıdır. Çünkü bel fıtığı tedavi edilmediği takdirde sonuç kişinin felç olmasına kadar gidebilir. Peki bel fıtığının nedenleri nelerdir? Bel fıtığının nedenleri acaba kişilerin kendi hareketlerinden mi kaynaklanmakta yoksa bel fıtığının nedenleri vücudun kendi kendine gerçekleştirdiği bir rahatsızlık mı?

Bel fıtığının nedenleri arasında tek bir neden değil, birçok neden bulunmaktadır. Ne yazık ki özellikle kişilerin yıllar içerisinde kendilerinin yaptığı hareketler, yaşam koşulları ve davranışlar bel fıtığının nedenleri arasında yer almaktadır. Bel fıtığının en önemli nedenleri arasında bel omurlarının arasındaki kıkırdağın zamanla yıpranması olarak gösterilebilir. Bel omurlarının arasındaki kıkırdağın zamanla yıpranmasının nedeni ise kişinin yanlış duruşu ve oturuşu ilk nedendir. Kıkırdağın zamanla yıpranmasının bir nedeni de hatalı ve aşırı yük taşımadır. Bu tür davranışlar böylece omurga biyomekaniğini bozan hareketlerdir. Yine kişinin mekanik hareketleri dışında yaptığı bazı davranışlarda bel fıtığının nedenleri arasındadır. Hiç tahmin etmeseniz de sigara tüketimi de bel fıtığının nedenlerinden biridir. Bel fıtığının bir diğer nedeni de ne yazık ki insanların tembellikleri nedeniyle düzenli egzersiz yapmamalarıdır. Egzersiz yapmamanın getirdiği ve sonu yokmuş gibi yenen yemekler sonucunda karşı karşıya kalınan şişmanlık da bel fıtığının en önemli nedenleri arasında yer alır. İşte bu nedenlerin bir ya da birkaçının bir araya gelmesi ile bel omurlarında oluşan yıpranma bel fıtığının nedenlerini oluşturur.

Bel fıtığının nedenleri maddeler halinde aşağıdaki gibidir:

Ağır kaldırmak,

Yaralanmalar,

Kilo (Şişmanlık),

Omurgayı sürekli zorlayan hareketler,

Ani ve ters hareketler,

Uzun süreli araba kullanmak,

Hareketsizlik,

Sedenter hayat (Benim hayatımda spor yok),

Sigara içmek,

Kabızlık,

Kusma

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Salih Aydın

Op.Dr. Salih AYDIN 1971 yılında Tokat'ta doğmuştur. 1988 yılında Tokat Gazi Osman Paşa Lisesi’nden mezun olmuştur. Ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1998-2000 yılları arasında Trakya Üniversitesi Adli Tıp Bölümü’nde eğitim almıştır. İhtisasını ise 2000-2006 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Univ. Degli Studi Di Napoli Federico II’ de üç ay klinik gözlemci olarak aktif ameliyatlara katılmıştır. İtalya dönüşü mecburi hizmetini İstanbul Paşabahçe Devlet Hastanesin’de yapmış ve bu süre zarfında Almanya’da Karlsbad’da Prof. Dr. Med. Jurgen Harms yanında spinal cerrahide kendisini geliştirmek üzere üç klinik gözlemci olarak katılmıştır.. Paşabahçe Devlet Hastanesi’nde ...

Etiketler
Bel fıtığının belirtileri nelerdir
Op. Dr. Salih Aydın
Op. Dr. Salih Aydın
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube