Bel fıtığı: ameliyat olmalı mıyım?

Bel fıtığı: ameliyat olmalı mıyım?

Hemen hemen her insan, hayatının bazı dönemlerinde bel ağrısından yakınır. 45 yaş altı çalışanlarda fiziksel fonksiyonları kısıtlayan, sakat bırakan en sık neden bel ağrısıdır.

Bel ağrısının en sık karşılaşılan sebebi, belin ve vücudun yanlış kullanımına ve kötü duruşa bağlı yumuşak doku zorlanmasıdır. Beli en çok zorlayan hareketler; dizleri bükmeden öne eğilmek, ağır kaldırmak, kalçalar sabitken beli, kalçayı veya gövdeyi döndürmektir.

Bel Fıtığı Nedir?

Omurga kolonunu oluşturan ve her birine omur denilen kemik yapıların arasında düz ve yuvarlak, disk denilen; su ve kıkırdaktan oluşan, jelatinöz kıvamda, çevresi bir zarla sağlamlaştırılmış elastik yastıklar vardır. Kolon şeklinde üst üste dizilen omurlar ve aralarındaki yastıklar vücut ağırlığını taşıyabilmemizi sağlarken, aynı zamanda, omurilik ve sinirleri koruyucu bir zırh görevi de üstlenirler. Yaş ilerledikçe kemiklerin ve bel kaslarının kuvvetinin azalmasıyla birlikte bu yastıkların su içeriği ve elastikiyeti de azalarak kolaylıkla hasar görebilir hâle gelebilir.

Travma, ağır yük kaldırma, belin aşırı zorlanması veya duruş bozuklukları, bu yastıkları çepeçevre saran kapsülün aşınarak küçük yırtıklar oluşmasına neden olabilir. Günün birinde bele aşırı yüklenme, zaten zayıflamış olan bu yastıkların ortasındaki jelatinöz kıvamındaki materyalin omurilik kılıfı ve sinirlere doğru fıtıklaşması ve baskı yapmasıyla sonuçlanır. Bu tabloya ‘bel fıtığı’ denir.

Bel Fıtığı Belirtileri

• Bazen sadece bel ağrısı

• Bel kaslarında spazm

• Bacaklarda tek taraflı veya iki taraflı ağrı ve/veya his kusuru

• Bacaklarda değişik kas gruplarında kuvvet kaybı

• İdrar ve/veya dışkı kaçırma, seksüel bozukluklar

• İlerlemiş vakalarda bacak kaslarında erime, incelme

Bel Fıtığında Bacak Ağrısının Özellikleri

• Bel fıtıklarında bacak ağrısı genellikle tek taraflıdır.

• Aniden başlar veya giderek artar.

• Ağrı devamlıdır veya zaman zaman şiddeti azalabilir.

• Öksürme, hapşırma, uzun süre ayakta durmayla ağrılar artabilir.

• Yürümekle veya bele verilen değişik pozisyonlarda ağrılar azalabilir.

Bel Fıtığının Teşhisi

Genellikle hastanın öyküsü, yürüyüşü, ağrının başlangıcı, seyri ve dikkatli bir muayeneyle teşhis konulabilir. Ancak kesin teşhis ve diğer hastalıklardan ayırt edilebilmesi için laboratuvar tetkikleri, röntgen, tomografi ve/veya Manyetik Rezonans (MR) tetkiklerinin yapılması gerekir.

Bel fıtığı tedavisinde başlıca amaç şunlardır:

• Bel, bacak ağrıları, uyuşukluk ve güçsüzlüğü tedavi ederek düzeltmek

• Hastayı; işini ve diğer fiziki etkinliklerini yapabilir hâle getirmek

• Hastalığın tekrarlamasını ve bele daha fazla zarar vermesini önlemek

Başlangıçtaki şiddetli ağrılar zamanla azalır ve hastaların %50’si ilk 1 ay içerisinde iyileşirler. Büyük çoğunluğu da 6 ay içerisinde düzelirler. Hastaların sadece %10’unda cerrahi girişim gerektiren ciddi belirtiler ve muayene bulguları vardır.

Ne Zaman Ameliyat Gerekir?

Bel fıtığı olan hastaların sadece %5-10’unda ameliyat gerekebilir.

Cerrahi tedavinin amacı; bel fıtığının sinir elemanları üzerindeki bası etkisini ortadan kaldırarak fonksiyon kaybının önlenmesi ve/veya kaybedilmiş fonksiyonun geri getirilmesidir.

• 4 haftadan uzun süren, ilaç tedavisi ve istirahat ile düzelmeyen inatçı bacak ağrısı (Siyatik ağrısı) varsa,

• Muayenede bacakta güç kaybı ve uyuşukluk varsa,

• İdrar ve büyük abdest yapamama veya kaçırma varsa (Özellikle bu durum acil cerrahi girişim gerektirir. Hasta saatler içerisinde ameliyat edilmediği takdirde kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Bu hastaların ilk 48 saat içerisinde ameliyat edilirlerse %100’ü düzelirken, 48 saat sonra başvuran hastaların %65’i düzelmeyebilir ve kalıcı hasarlar meydana gelebilir.)

• Manyetik Rezonans(MR) görüntülemede sinire ve/veya omuriliğe bası yapan bel fıtığı tespit edilmişse cerrahi tedavi gerekir.

 

Cerrahi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mikrocerrahi Diskektomi: Günümüzdeki en popüler yöntemlerden biri olup; mikroskop yardımıyla sinir dokularını normal gözün görebildiğinden daha büyük görüntüleyerek, mirocerrahi aletlerle yapılan ameliyat tekniğidir. Başlıca avantajları; ameliyatın küçük bir cilt kesisiyle üç boyutlu görüntüleme altında sinir ve etraf dokulara minimal hasar verilerek yapılabilmesidir.

Mikroendoskopik diskektomi; video-kamera eşliğinde, çok küçük bir cilt kesisiyle bel kasları arasından yerleştiren tüpler içinden geçirilen mikrocerrahi aletler ile yapılan ameliyat tekniğidir. Başlıca dezavantajları; iki boyutlu görüntü altında ve küçük bir bölgede işlem yapılırken bazen fıtık parçasının hepsinin çıkarılamaması veya sinir elemanlarına baskının ortadan kaldırılamaması ihtimalidir. Mikrocerrahi diskektomiye karşı bir üstünlüğü yoktur. Hatta dezavantajları da bulunmaktadır.

Klasik Laminektomi-Makrodiskektomi Ameliyatları: Bel fıtığı cerrahisinde 1930’lu yıllarda uygulanmaya başlanan, günümüzde ise neredeyse terk edilmiş klasik ameliyat yöntemidir. Mikroskop kullanılmadan yapılır. Cilt kesisinin daha büyük olması, sinir ve etraf dokulara zarar verme ihtimali, iyileşme ve rehabilitasyon süresinin uzun olması nedeniyle günümüzde modern nöroşirürji kliniklerinde uygulanmamaktadır.

Ameliyat Nasıl Yapılır?

Mikrocerrahi diskektomi dediğimiz teknik günümüzdeki en popüler ameliyat yöntemidir. Bu ameliyat genel anestezi veya gerekirse hasta uyutulmadan spinal, epidural anestezi atında yapılabilir. Belde fıtığın olduğu bölgede küçük bir cilt kesisi yapılır. Fıtığa ulaşabilmek için çok az miktarda kemik alınarak mikroskop yardımıyla ameliyat bölgesi 25-40 kat büyütülür ve sinir dokulara zarar vermeden fıtık çıkarılarak ameliyat sonlandırılır. Hastalar 4-6 saat sonra ayağa kaldırılarak yürütülür; aynı gün veya ertesi gün de taburcu edilir.

Bel Fıtığı Ameliyatlarının Riskleri Nelerdir?

Yukarıda kısaca bahsedilen mikrocerrahi diskektomi günümüzde en fazla tercih edilen yöntem olup genellikle hastalar tarafından iyi tolere edilir. Hasta memnuniyeti % 90’ın üzerindedir. Ancak az da olsa ameliyat sırasında sinir dokusu hasar görebilir, nüks ihtimali vardır, enfeksiyon ve ameliyat bölgesinde ikinci kez ameliyat olmayı gerektirebilen aşırı nedbe dokusu gelişebilir.

Ameliyatın Sonuçları Nelerdir?

Bel fıtığı şikâyeti olan ve ameliyat olması gereken hastalar doğru zamanda ve uygun cerrahi yöntemlerle ameliyat edildikleri takdirde başarı oranı %90-95’tir. Ancak, ameliyat olması gerektiği hâlde ameliyat olmayan ve 3-6 ay sonra daha ağır şikâyetlerle başvuran hastalarda tedavinin başarı oranı daha düşüktür. Bu hasta grubunda ameliyat sonrasında bacaktaki his kusurları ve kuvvet kayıpları tam olarak düzelmeyebilir. Ayrıca, geç ameliyat olan hastalarda işine gücüne dönememe ihtimali daha fazladır.

Bel Fıtığından Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

• Günlük yaşam ve iş ortamında belinizi doğru kullanın.

• Ayakta ve otururken duruşunuza dikkat edin.

• Ağır eşyaları doğru bir şekilde kaldırın ve taşıyın.

• Doğru uzanın, doğru dönün, öne eğilirken doğru eğilin.

• Yatağınızı iyi seçin, doğru uyuma pozisyonunda uyuyun. Yatağa doğru şekilde uzanıp kalkın.

• Düzenli egzersiz yapın.

• Kondisyonunuzu iyi tutun.

• Risk faktörlerinden mümkün olduğunca uzak durun.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Duran Berker Cemil

Doç. Dr. Duran Berker CEMİL, 1976 yılında Adana' da doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimini Adana’da tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,  2000–2007 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahi Anabilim Dalı' nda yapmıştır. Uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra 2007–2009 tarihleri arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Yozgat Devlet Hastanesi' nde Uzman Doktor olarak Devlet Zorunlu Hizmet görevini yapmış, 2010 yılı sonrasında birkaç Vakıf Üniversitesi' nde çalışmıştır. 2013 yılında Doçent Doktor unvanını alan Doç. Dr. Duran Berker CEMİL mesleki çalışmalarına Medical Park Ankara Hastanesi' nde devam etmektedir, ayrıca evli ve bir çocuk babasıdır.       ...

Etiketler
Bel fıtığı ameliyatı
Prof. Dr. Duran Berker Cemil
Prof. Dr. Duran Berker Cemil
Ankara - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube