Bel, boyun ve sırt ağrılarında akupunktur tedavisi

Bel, boyun ve sırt ağrılarında akupunktur tedavisi

Toplumda bel, boyun ve sırt ağrısı şikayetine çok sık rastlanmaktadır. Duruş bozuklukları, mesleki faktörler, zorlanma, iklim değişimleri, uygun olmayan yastık ve yatak kullanımı gibi nedenlerden kaynaklanabileceği gibi fıtık denilen omurilik hastalıklarına bağlı sinir sıkışmalarından ve dejeneratif romatizmal hastalıklardan da kaynaklanabilir. Bazı hastalarda ağrılar kronik ve çok şiddetli olup hayatı çekilmez hale getirebilir. Tedavide önemli olan ciddi dejeneratif değişiklikler ortaya çıkmadan olaya müdahale etmektedir. Ne yazık ki çoğu hasta artık ağrılar dayanılmaz hale gelmeden doktora başvurmaz. Ciddi anatomik bozukluk veya dejeneratif değişiklikler ortaya çıktığında ise tedavi yöntemi radikal cerrahiye kadar gidebilir.

Akupunktur nedeni ne olursa olsun, tüm bel, boyun ve sırt ağrılarında etkili bir tedavi yöntemi olarak dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Çok ileri ve ameliyat gerektiren dejeneratif değişikliklerde ve fıtık vakalarında ise cerrahi kaçınılmaz olsa bile tamamlayıcı tedavi olarak eklenebilir. Hatta başlangıç düzeyindeki fıtıklarda yapılan akupunktur tedavisi fıtıklaşan omurilik diskini anatomik olarak tamamen düzelebildiğine dair yayınlar vardır.

Akupunktur tedavisi başlangıçta 10–14 seans gün aşırı veya her gün yaklaşık 20–30 dk uygulanır. Sonra haftada 1'e düşer. Ardından ayda 1 ve 3 ayda 1 seans olarak tedaviye devam edilir. Ardından yılda 1 kez koruma kürü yapılır. Bazı ağrılarda ilk seansta rahatlama başlar. Kronik ve uzun süreli ağrılarda genellikle 4–5 seans sonunda cevap alınmaya başlar. Başarı oranı vakaya, hastalığa ve hastalığın süresine göre farklı olmakla beraber % 60–80 civarındadır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Ahmet Ersin Atay

Dr. Ahmet Ersin ATAY, 1969 yılında Gaziantep’te doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Gaziantep’te bitirdikten sonra 1987 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1993 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 15 yıl boyunca devlette çalışmasının ardından kendi özel kliniğini açmıştır. 2007 yılından itibaren Medikal Estetik üzerine çeşitli Avrupa Ülkelerinde ve Rusya’da eğitimler almıştır. 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi'nde Akupunktur uzmanlığı eğitimlerini de tamamlamış olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, şu anda Çorlu'da bulunan kendi özel kliniğimde hizmet vermektedir. Evli ve üç çocuk babası olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, kitap okumaktan, mesleki araştırmalar yapmaktan, seyahat etmekten, insanların sağlık sorunlarına çözüm bulmaktan keyif almaktadır ve iyi derecede İngilizce ...

Dr. Ahmet Ersin Atay
Dr. Ahmet Ersin Atay
Tekirdağ - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube