Beden kitle indeksi'ni bulduktan sonra nasıl hareket etmeniz, ne yapmanız gerekiyor?

Beden kitle indeksi'ni bulduktan sonra nasıl hareket etmeniz, ne yapmanız gerekiyor?

Size bunlarla ilgili küçük ama önemli önerilerimiz var:

Eğer Beden Kitle İndeksiniz 18.5'in altındaysa zayıfsınız. Bu halinizden memnun olabilirsiniz ancak, normal sınırların altında olduğunuzu sakın unutmayın. Yani siz de sağlığınıza ve beslenmenize dikkat etmek durumundasınız.

Beden Kitle İndeksi 18.5-25 arasında ise, sizin durumunuz gerçekten ideal demektir. Büyük olasılıkla dengeli besleniyorsunuz ve egzersizi ihmal etmiyorsunuz. Aynı şekilde devam etmenizi öneririz. Fakat 25 civarında dolaşmaya başlarsanız, bir şeyler aksıyor demektir. Aman kontrolü elden bırakmayın.

25-30 arası Beden Kitle İndeksine sahipseniz, derhal harekete geçmenizi tavsiye ederiz. Fazla kilolu olmak sizi şu an için rahatsız etmiyor olabilir, ancak unutmayın ki, vücudunuzda birikmiş olan yağlar size sinsice tuzaklar hazırlıyor olabilir. Belki siz de bazı rahatsızlıkları fark ediyorsunuz, örneğin basit bir yürüyüşle bile eskiye oranla daha çabuk yoruluyor, bir iki kat merdiven çıkarken nefes nefese kalıyor ve daha çok terliyorsunuz ve eminiz ki, siz bunları kilonuza değil de, yaşınıza veya başka alışkanlıklara bağlıyorsunuz. Hayır, bunlar büyük olasılıkla vücudunuzun size verdiği önemli işaretler. Sizi kibarca kilonuzdan dolayı uyarıyor, lütfen onun sesine kulak verin. Yapmanız gereken hiç de zor değil, bir süre her gün neler yediğinizi ve hangi sıklıkta yediğinizi, ne kadar süre hareket ettiğinizi izleyerek not edin. Düzensiz ve dengesiz beslendiğinizi, biraz fazla yağlı yediğinizi, pek de hareket etmediğinizi kolaylıkla fark edeceksiniz. Bu durumu düzeltmek hiç de zor değil.

Hesapladığınız Beden Kitle İndeksiniz 30 ve üzerinde çıktı ise, biliniz ki tıbben hastasınız. 'Ben halimden memnunum' demeyin sakın, çünkü siz de sorunlarınızın farkında olmayabilirsiniz.

Obeziteyle mücadele, birkaç hafta veya birkaç ayla sınırlı, 'mucize diyetler' ile ya da 'gelin sizi 15 günde tığ gibi yapalım' merkezleriyle başarılabilecek bir iş değildir. Başarı, sadece sizin kendi isteğiniz ve doktorunuzun yardımıyla yaşamınızda küçük ama önemli değişikliklerle sağlanabilir. Araştırmalar göstermektedir ki, verilen ve geri alınmayan 3-5 kilo bile, bütün şikayetlerinizde azalmaya hatta bu şikayetlerin kaybolmasına yetmektedir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Zeynep Koç

Etiketler
Beden kitle indeksi'ni bulduktan sonra ne yapmanız gerekiyor?
Dyt. Zeynep Koç
Dyt. Zeynep Koç
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube