Bebeklikte sıçrama ve spazmlar

Bebeklikte sıçrama ve spazmlar

İlk bir yaşta daha sık görülen durumlardır. Bebeğin kol ve bacaklarında hızlı bir şekilde sıçrama ve kasılmalar şeklinde görülür. Kasılma biraz uzarsa spazm olarak da isimlendirilebilir. Bu durumlar epileptik olabildiği gibi non epileptik iyi huylu  olabilir. Nonepileptik olanlarda baş ani olarak öne kıvrılır, kollar hızla yana açılır. Bacaklar olaya nadir katılır. Ancak sadece bacaklarında sıçraması olan bebekler de vardır. Diğer taraftan sadece baş ve omuzların sıçraması şeklinde olanlar da vardır. Genellikle uyanıkken görülür ancak uyku ve uykudan uyanma  sırasında da görülebilir. Heyecan, stres, kızgınlık ve oyun oynama gibi durumlarda artar. Spazmlar 30 dakika gibi uzun sürse de bilinç daima açıktır. Bebeklerin elektroensefalografileri (EEG) ve nörolojik muayeneleri normaldir. Tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşirler.

Bebeklik dönemindeki spazm ve sıçramalar çok ciddi bir hastalığın da belirtisi olabilir ve erken tanı bebeğin geleceğini etkiler. O nedenle yakınmaların epileptik olup olmadığı aydınlatılmalıdır. Bir kaç kez EEG, gerekirse uzun süreli video-EEG kayıtları alınmalıdır.

Yapılan tetkikler sonucunda spazm ve sıçramalar epileptik nöbet olarak kabul edildi ise ilaç tedavisi başlanır. Epileptik spazm ve sıçramalar bazen iyi huylu olurlar. Bu grupta nöbetler 4 ay-3 yaş arası başlar, sıklıkla aile öyküsü ve ateşli nöbet öyküsü vardır. EEG patolojiktir. Tedaviye yanıt çok iyidir. Ciddi seyirli spazmlarda genellikle altta yatan metabolik, genetik ya da kalıtsal bir neden vardır. Bu gruptaki bebeklerin zihinsel ve motor gelişimleri çoğunlukla geridir. Tedaviye yanıtları zayıftır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ayşe Serdaroğlu

Prof. Dr. Ayşe SERDAROĞLU, 1954 yılında Konya’da doğmuştur. Tıp eğitimini 1979 yılında Hacettepe Üniversitesinde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nde yapmış ve 1985 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 1993 yılında ise Çocuk Nöroloji alanından yandal uzmanlığını almıştır. 1994 yılında Doçent, 2000 yılında ise Profesör unvanı alan Prof. Dr. Ayşe SERDAROĞLU, 1995 yılında Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünde Klinik Şef Yardımcılığı görevini sürdürmüştür. Şu anda ise Gazi Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam etmekle beraber Ankara - Çankaya'da bulunan özel muayenehanesinde de hastalarını kabul etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesi olan Prof. Dr. Ayşe SERDAROĞLU, Tür ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Bebeklikte sıçrama ve spazmlar
Prof. Dr. Ayşe Serdaroğlu
Prof. Dr. Ayşe Serdaroğlu
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube