Bebeklerde gaz sancısı (kolik)

Bebeklerde gaz sancısı (kolik)

Bebekler istek ve gereksinimlerini sadece ağlama ile ifade edebilirler. Tamamen normal bir davranış olabileceği gibi birçok hastalığın belirtisi olarak ta karşımıza çıkabilir.

Bebeklerde oldukça sık görülen bebeklik koliğinde aileler bebeklerini yatıştıramaz ve önemli bir hastalığı olduğu gerekçesiyle doktora başvururlar.

Ağlama nöbetleriyle getirilen bebeklerde birçok hastalığı da dışlamak gerekir. Örneğin; idrar yolu, orta kulak ve menenjit gibi enfeksiyonlar, ishal,kabızlık, gastroözofageal reflü, anal fissür gibi sindirim sistemi hastalıkları, kafa ciçi kanamalar, hidrosefali gibi santrla sinir sistemi hastalıkları, posterior üretral valv (idrar yolu darlığı) gibi üriner hastalıklar, supraventriküler taşikardi gibi kardiak hastalıklar, kırık, çıkık, yumuşak doku travmaları gibi travmaya bağlı durumlar bu hastalıklardan bazılarıdır.

Bebeklerdeki kolik sancılar ilk 3 ay içinde en sık karşılaştığımız sorunlardan birisidir.

Teorik tarifi şöyledir: 3 hafta ile 3 ay arasındaki, sağlıklı, gelişim geriliği olmayan bir bebekte en az 3 saat süren ve haftada en az 3 gün olan nedeni açıklanamayan şiddetli ağlama nöbetleridir.

Bu ağlama nöbetleri daha çok akşam saatlerinde olur, nedeni ve tedavi yöntemi tam bilinmediğinden hem aileleri hem de hekimleri zor durumda bırakabilir.

Bu yakınma ile getirilen bebeklerde yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir çok hastalık ile karışabileceği için iyi bir öykü ve fizik muayene esastır.

Kolik tedavisinde öncelikle aileye bu durumun tıbbi bir sorun olmadığı zamanla gerileyeceği anlatılmalıdır. Paramedikal yöntemler, bebeği sallamak, kucaklamak,emzik vermek, dolaşmak, karnına ılık bir bez ile masaj yapmak, müzik dinletmek denenebilir. Medikal tedavi de ise Simetikon içeren ilaçlar, Rezene, papatya, anason, nane,kimyon gibi bitkisel karışımlar denenebilir.

Ancak bebeklerdeki kolik sancıların önemli birçok organik hastalıklar ile karıştırılabileceği ve çok iyi bir öykü ve fizik muayene ve gerekirse laboratuar incelemeler gerektirebileceği unutulmamalı ve mutlaka bir çocuk doktoruna başvurulması gerektiği bilinmelidir..

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ümit Köse

Uzm. Dr. Ümit KÖSE, 10 Kasım 1979 tarihinde İskenderun’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini İskenderun’da bitirdikten sonra 1997 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 2004 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2005-2010 yılları arasında Celal Bayar Üniversitesi'nde yapmış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Mecburi hizmetini 2010-2012 yılları arasında Aksaray Eskil Devlet Hastanesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Başhekim olarak yerine getirmiş olan Uzm. Dr. Ümit KÖSE, 2012-2013 yılları arasında Özel Çerkezköy Hastanesi'nde, 2013-2015 yılları arasında Alanya Yaşam Hastanesi'nde, 2015-2016 yıllar arasında Anadolu Hastanesi'nde görev yapmıştır.  2016 yılından beri mesleki çalışmalarına Alanya'da bulunan özel muayenehanesinde devam eden  ...

Etiketler
Bebeklerde gaz şikayeti ve tedavisi
Uzm. Dr. Ümit Köse
Uzm. Dr. Ümit Köse
Antalya - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube