Bebek sağlığı anne karnında başlar

Bebek sağlığı anne karnında başlar

Anne ve baba olmak hayatınızda yaşayabileceğiniz en harika duygulardan biridir. Bu harika olaya ilk adımınız yani gebe kalmanız, sizin hayatınızı birçok yönden değiştirecektir. Bir bebek dünyaya getirmek hastanede bebeğinizi kucaklamak en güzel duygulardan biridir.

Eğer gebe kalmayı planlıyorsanız ruhen ve bedenen kendinizi buna hazırlayabilirsiniz. Doğumda bebeğinize kavuşma düşüncesi tüm zorlukları geride bıraktırır. Gebe kalmadan önce yapacağınız birtakım değişiklerle hem gebe kalma olasılığınızı arttırırsınız hem de sağlıklı bir gebelik geçirerek sağlıklı bir bebek doğurma şansınızı yükseltmiş olursunuz. 

Gebe kalma şansınızı arttırmanız mümkün;

Anne-baba olma yolculuğunuza başlamak heyecan vericidir. Gebe kalmaya çalışan çiftlerin %85’inin denemeye başladıktan sonraki altı ay içinde gebe kalacağı beklenebilir.

Doğal yollardan gebe kalma şansınızı iyileştirmenin iki önemli yolu vardır;

Gebelik pencerenizi öğrenin ve yumurtlamadan bir ya da iki gün önce cinsel ilişkiye girin. Erkeğin düzenli olarak boşalması (her 2-3 günde bir) spermin kalitesini ve hareketliliğini iyileştirecektir. Bu, adet ile yumurtlama arasındaki dönemde olmalıdır.

Sağlığınızı, diyetinizi ve yaşam tarzınızı iyileştirin – her iki eş için de.

Gebelik öncesi sağlıklı yaşam tarzı ;

Bebek için denemelere başlamadan önce anne / baba adaylarının yaşam tarzınızı ve sağlığınızı gözden geçirmesi gerekir. Sigara ve alkol, hamilelikte hem annenin hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkilemektedir. Sigaranın bilinen en yaygın zararlarını; düşük doğum ağırlığı, erken doğum, enfeksiyonlara sık yakalanma olarak sayabiliriz. Ayrıca “ani bebek ölümü sendromu”, sigara içen annelerin bebeklerinde iki kat daha fazla görülmektedir. Bu konulara gereken özeni gösterin, sağlığınız ihmaller zincirine karışmasın.

Aşağıda bu konuda yardımcı olacak bazı öneriler bulabilirsiniz:

Sağlıklı yiyecekler yediğinizden emin olun,

Sağlıklı kiloyu koruyun,

Sigarayı ve uyuşturucuyu bırakın,

Alkolü ölçülü olarak kullanın,

Düzenli olarak egzersiz yapın.

Yukarıdaki başlıklara ilave olarak ayrıca kadınlar;

Günde 0,4 mg folik asit almalıdır.

Gebelik öncesi sağlıklarının en iyi durumda olduğundan emin olmak üzere antenatal tarama yaptırmak için doktorlarını ziyaret etmelidir. Bu tarama rubella (kızamıkçık), ve varicella (suçiçeği) kontrolleri, kan grubu, antikorlar ve RH faktörü, hepatit B ve hepatit C, HIV, frengi ve tam kan sayımı dâhil çeşitli kan testlerini içerebilir.

Son iki yıl içinde normal sonuçlar veren bir pap smear testi ve göğüs kontrolü olduklarından emin olmak üzere doktorlarıyla görüşmelidir.

Doktorunuzla beraber kullandığınız ilaçları ve onların gebelik üzerindeki etkilerini gözden geçirin.

Diş hekimi kontrollerinizi ihmal etmeyin.

 

 

 

  

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Birgül Karakoç

Op. Dr. Birgül KARAKOÇ, 1987 - 1994 yılları arasında Marmara Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimini tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 - 1999 yılları arasında ise yine aynı fakültede Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını, 2011 yılında ise Üremeye Yardımcı Tedavi Yöntemleri Eğitim Sertifikası’nı (Tüp Bebek) almıştır. 1999 -2000 yılları arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi - Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda Öğretim Görevlisi olarak, 2000 - 2006 yılları arasında Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nde, 2006 -2007 yılları arasında Anadolu Sağlık Merkezi - Johns Hopkins Hastanesi’nde, 2007 - 2010 yılları arasında Kadıköy Florance Nightingale Hastanesi’nde Kadın Doğum Uzmanı olarak ve 2010 yılından 2015 yılı arası  Kadıköy Şifa Kadıköy Hastanesi’nde çalışmıştır. Mesleki çalışmalarına  Acıbadem Ataşehir ...

Etiketler
Hamileliğe nasıl hazırlanmalı
Op. Dr. Birgül Karakoç
Op. Dr. Birgül Karakoç
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube