Bebek hareketleri

Bebek  hareketleri

Özellikle son iki ayda bebek hareketleri bebeğinizin sağlık durumu için güvenilir bir göstergedir.

Bebeğinizin hareketlerini ilk hareketlerini ne zaman hissedebilirsiniz?: Gebeliğin erken dönemlerinden itibaren hareket etmeye başlasa da bebeğinizin hareketlerini hissedebilmek için genelde 18. haftaya kadar beklemek zorundasınız. Bu heyecan verici tecrübe ilk gebelikte genelde daha geç yaşanır.İkinci ve daha sonraki gebeliklerinde anneler 14. haftadan itibaren bebek hareketlerini hissedebilirler. Ancak bazı hamilelerde 20. haftaya dek bebek hareketlerinin hissedilmemesi de mümkündür.

Hareketlerin bebek için önemi nedir? :Bebek hareketleri bebeğin hareket sisteminin,kemik kas ve eklemlerinin normal gelişimi için hayati önem taşır.Bu hareketlerin engellendiği durumlarda hareket sisteminde ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Hareketler aynı zamanda bebeğin sağlık durumunun da güvenilir bir göstergesidir.

Bebek hareketi olarak ne hissedebilirsiniz?: İlk bebek hareketerli hafif seğirmeler şeklinde izlenir.Bazan barsak hareketleriyle ya da kas seğirmeleriyle karışabilir .Bebek büyüdükçe tekmeleme tarzında daha belirgin ve sert hareketler hissedilir.Gebeliğin sonuna doğru ise hareketlerin özelliği yine değişib ve daha yumuşak,kayma,yuvarlanma tarzında hissedilebilir.Hareketler hiçbir zaman sürekli değildir .Genel olarak 20 -30 dk lık bir hareketli dönemi daha sakin bir dinlenme dönemi izler. Anne adayı açken ve ayakta iken genelde hareketler daha az fark edilir.Tok karınla dinlenme anında ve özellikle sol yanınıza yattığınızda genelde hareketlerde artış fark edersiniz. Bebeğin hareket etmesi asla bir rahatsızlık ifadesi değildir.

Hıçkırık: Gebeliğin 24. haftasından sonra birkaç saniye aralıklarla gelen sert hareketler hissedebilirsiniz.dakikalarca ritmik olarak gelen bu hareketler bebeğinizin diaframında oluşan ritmik kasılmalar,yani hıçkırıklardır. Doğuma kadar da zaman zaman bazen sizi birle rahatsız edecek şekilde devam edebilir ancak herhangi bir olumsuzluğu işaret etmez.

Bebek hareketlerini kaç kez hissedebilirsiniz?: Bunun için kesin bir rakam verebilmek mümkün değil.Ancak bebeklerin çoğu son üç ayda anne adayı tok ve dinleniyorken 30 dk içinde en az 4-5 kez hareket eder. Bazı anneler hareketleri algılamak konusunda daha az hassas olabilirler.Bu nedenle her bebeği ayrı değerlendirmekte fayda vardır.

Hareketler bebeğin sağlık durumu hakkında fikir verebilir mi? Bebek hareketleri bebeğin iyi olduğuına dair güvenilir bir göstergedir. Üstelik anne adayının kendisinin takip edebileceği bir gösterge olması ve bedava olması da diğer avantajlarıdır .Bebeğinizin hareketlerini alışageldiğiniz sıklıkta hissediyorsanız bebeğinizin herhangi bir sıkıntısı olmadığından çok büyük oranda emin olabilirsiniz. Özellikle 28. haftadan sonra her gün kendinize göre ayarladığınız bir zamanda karnınız aç değilken ve yan yatarak yarım saat boyunca bebek hareketlerini sayabilirsiniz.Bir süre sonra bebeğinizin ortalama olarak kaç kez hareket ettiği konusunda bir fikir sahibi olacaksınız.Eğer bebeğiniz aynı şartlar altında ortalama hareket sayısının yarısından az hareket ederse hareketleri izlemeye devam edin.Yine eskisine göre belirgin şekilde az hareket ettiğini düşünürseniz doktorunuzla iletişim kurmanızı öneririz. Bebeğin hareketlerinin az olması her zaman tehlikeli değildir ama mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirilmesi gereken bir durumdur.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Lalehan  Kutlay

Op. Dr. Lalehan KUTLAY, 1966 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Bornova Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır.

1989 yılında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamıştır. 1994 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Op. Dr. Lalehan KUTLAY, Kadıköy'de bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Op. Dr. Lalehan  Kutlay
Op. Dr. Lalehan Kutlay
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube