Basıldık!

Basıldık!

Yatak odasında, zamansız, minik bir misafir!!!!

Acaba neleri gördü? Korktu mu? Anladı mı?  

Ebeveyn olma aşaması başlayınca , haliyle çiftlerin eski düzenleri değişikliğe uğruyor. Bu değişiklikte cinsel hayat da var.

Eskiye oranla daha gizli saklı , olabildiğince sessiz ve belki de daha kısa..

Yine de konu çocuk olunca ,kontrolü tam sağlayamayabilirsiniz. Çünkü ne zaman ne yapacakları ya da nerden çıkacakları hiç belli olmuyor.  Bir an pat diye en özel anınızda yanınızda bitiverirler. Aman Dikkat!

İşte böyle bir noktada ilk iş sakinliği korumak. Çocuk karşılaştığı görüntüden sonra, dehşete kapılmış anne baba profili ile daha çok etkilenebilir.

Ve bu görüntü sonunda ,ona bir açıklama borçlusunuz! Açıklama için ;

Çocuğun yaşı ,

Cinsellik ve cinsel kimlik bilgisi,

Gözlemlediği ilişki boyutu ,

Verdiği tepki, ön planda tutulmalıdır. Çocuk bu durumu,  annem babama / babam anne zarar veriyor gibi bile düşünebilir. Bu yüzden yapılan açıklama çok önemlidir.

Çocuğa ; ne gördüğünü anlamaya çalışılarak ,

Sakin ve tutarlı bir tutum sergileyerek ,

Çok detay vermeden ,

Kandırma politikası izlemeden,

Kısa net cümleler kurarak açıklamalısınız.

“Gördüklerinin sana ne hissettirdiğini benimle paylaşabilirsin. Biliyorsun ki anne ve babalar birlikte uyurlar. Uyurken birbirlerine dokunabilirler. Bu dokunma şekli anne ve babalara özel bir dokunma şeklidir. Bazen bu dokunmayı pijamalarını çıkararak yapabilirler.”

Bu açıklama çocuk için yeterlidir. Bir süre tepki göstermesi , kızması , korkması normal. Fakat tepkilerin devam ediyor olması uzman yardımı alınması gerektiğini gösterir. İhmal etmeden , ilişkilere ve cinselliğe bakış açısını etkilemeden destek almalısınız.

Daha farklı sorunlarla karşılaşmamak adına ,sevişmeniz bitene kadar kapınızı kilitlemeyi unutmayın.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Başak İnan

Uzm. Psk. Başak İNAN, 19 Mart 1991 tarihinde Isparta'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Yakın Doğu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi. Lisans sonrası yine Yakın Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'nde, Klinik Psikoloji Yüksek Lisans yapmıştır. Mezuniyet sonrası Özel Amatem servisinde yatılı olarak çalışmış hasta ve hasta yakınları ile görüşmeler gerçekleştirmiş, tedaviye hazırlık, tedavi, tedavi sonrası hasta takibi ile madde kullanım bozukluğunda bir çok faaliyet göstermiştir. Detoks süresince medikal tedavileri devam eden, hastanın yakınlarına psikoeğitim gerçekleştirmiştir. Madde kullanım bozukluğu alanı dışında poliklinik hizmetide yapmış olan Uzm. Psk. Başak İNAN, hastane içerisinde bulunan Bariatrik Cerrahi ( Obezite Cerrahisi) ekibine dahil olmuş ve yeme bozuklukları, mide küçültme operasyonu ...

Etiketler
Çocuk ve cinsellik
Uzm. Psk. Başak İnan
Uzm. Psk. Başak İnan
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube