Başağrısı nedir? sebepleri nelerdir?

Başağrısı nedir? sebepleri nelerdir?


Baş ağrılı hastanın değerlendirilmesinde detaylı öykü almak ve ayrıntılı bir nörolojik muayene ilk yapılması gereken en önemli işlemlerdir. Hastanın baş ağrısına dair hekimin yeterli bilgiye sahip olabilmesi ve doğru tanıya ulaşılabilmesi için;

Yeterli vakit ayrılmış uzun bir görüşme,

Hastanın tıbbi ve psikososyal öyküsünün alınması,

Uluslararası Baş Ağrısı Derneği' nce önerilen anahtar sorular sorularak ağrının özellikleri değerlendirilmesi gerekir.

Baş Ağrılarının En Sık Nedenleri

-Sinüzitler, kulak, göz, diş ve yüz kökenli ağrılar

-Migren ve gerilim baş ağrıları

-Damarsal kökenli baş ağrıları

-Kafa travmalarına bağlı baş ağrıları

-Bazı ilaçların kullanılması ile oluşan baş ağrıları

-Tansiyon yüksekliği vb. hastalıklar esnasında oluşan baş ağrıları

-Boyundan kaynaklanan baş ağrıları

Birbiri ile Karışabilecek Baş Ağrıları Nelerdir?

Yüz kemiklerindeki boşluklarda oluşan sinüzit önemli bir baş ağrısı sebebidir. Daha sıklıkla yüzde, yanaklarda, alında veya göz çevresinde ortaya çıkan ve başın arkasına doğru yayılan ağrılardır.

Migren, gerilim baş ağrıları ve diğer damar kaynaklı baş ağrıları, alın ve göz çevresinde ağrı oluşturmaları ve burun akıntısına da neden olmalarından dolayı sinüzit ile karıştırılabilirler.

Akut glokom krizi adını verdiğimiz ani göz içi basıncı yükselmelerinde bulanık görme, mide bulantısı ile beraber şiddetli göz ve baş ağrısı görülebilir. Astigmat, hipermetrop, miyop olan kişilerde ve diğer göz hastalıklarında oluşan baş ağrısı, sinüs iltihaplarındaki ağrıyla karışabilir.

Boyundan kaynaklanan baş ağrıları çok aşırı şiddetli değil ancak devamlıdır. Enseden başlar ve tüm başı sarar. Genellikle baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik ve kulak çınlaması gibi bulgular eşlik eder. Bazen birlikte sırt ağrıları da eşlik eder.

Beyindeki bir rahatsızlıktan (tümör, kitle, kist, kanama vs.) oluşan ağrılar, ani başlayan çok şiddetli olan ve ilaca cevap vermeyen ağrılardır. Genellikle sara nöbetleri veya vücudun bir yarısında hissizlik, güçsüzlük gibi belirtiler de eşlik eder.
Aşırı kahve tüketimi, diş sıkma, gıcırdatma, uyku apnesi, uykusuzluk ya da depresyona bağlı olarak da baş ağrıları görülmektedir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mert Bilgili

Etiketler
Baş ağrısı nedenleri
Op. Dr. Mert Bilgili
Op. Dr. Mert Bilgili
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube