Baş ağrısı ve çeşitleri

Baş ağrısı ve çeşitleri

Hemen hemen herkes bir şekilde baş ağrısı sıkıntısıyla karşı karşıya kalmıştır. Baş ağrısına neden olan yaklaşık 300 etken vardır. Bunların her birinden bahsetmek mümkün değildir ama sık karşılaşılan 3 neden hakkında bilgi verebiliriz. Bunlar;

Gerilim tipi baş ağrısı

Migren tipi baş ağrısı

Sinüzit

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedir?

Bu ağrı en çok karşılaşılan tip ağrıdır. Çok karşılaşılmasına rağmen tam olarak nedeni hala anlaşılamamıştır. Hafiften orta şiddete doğru eğilim gösteren bir ağrı tipidir. Yaşam şartı alışkanlıklarını düzenlemek ve ilaç yardımı bu ağrılardan uzak kalmayı sağlayabilir. Stres, depresyon, kaygı, kötü duruş, biçimsiz veya sürekli aynı pozisyonda çalışmak bu baş ağrılarının tetikleyicisidir.

Gerilim tipi baş ağrıları hafif veya orta şiddetteki ağrının yanı sıra alın bölgesinde gerginlik, kafa derisinde, boyunda ve omuz kaslarında hassasiyet ve iştah kaybı gibi belirtiler verebilir.

Migren Nedir?

Genellikle atak halinde gelen orta ve çok şiddetli baş ağrısıdır. Yaşam kalitesini ciddi anlamda bozan, normal faaliyetleri engelleyen bir hastalıktır. Baş ağrısının yanı sıra bulantı, ışığa ve ses karşı duyarlılık da eşlik edebilir. Yiyecekler, içecekler, katkı maddeleri, ilaçlar, parlak ışıklar, kokular, endişe, aşırı duygu patlamaları,depresyon, yaşam tarzındaki değişiklikler migrenin tetikleyici unsurlarındandır. Migren hastalığıyla nöroloji uzmanları ilgilenir. Devam eden araştırmalarla birçok tedavi yöntemi gelişmektedir.

Sinüzit Nedir?

Burun çevresindeki boşlukların iltihaplanmasıyla sinüzit oluşur. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları sonucunda gelişir. Başta, yüzde ve göz çevresinde ağrıya neden olur. Sinüzit hastalığıyla kulak burun boğaz uzmanları ilgilenir. 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Halit Togay

Op. Dr. Halit TOGAY, 1962'de İstanbul'da doğmuştur. İlkokulu Zühtüpaşa İlkokulu'nda, lise eğitimini de Fenerbahçe Lisesi'nde tamamlamasının ardından 1979 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ni kazanmı ve 1985 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. Mecburi hizmetini 1986 - 1987 yılları arasında Kütahya TCDD'de yerine getirmiştir. Tıpta Uzmanlık Sınavını kazanarak 1988 - 1993 yılları arasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Beyin Cerrahisi ihtisasını gerçekleştirmiştir. Uzman Doktor unvanını almasının ardından 1 yıl süresince Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmet vermiş ve sonrasında İstanbul Eğitim Hastanesi Beyin Cerrahisi Kliniği'ni kurmak üzere Samatya'ya gitmiiştir. Dr. TOGAY, 2014 yılına kadar bu hastanede hizmet vermiştir. Kendisi Türk Nöroşirürji Derneği ve Sinir Sistemi Cerrahisi ...

Etiketler
Sinüzit nedir?
Op. Dr. Halit Togay
Op. Dr. Halit Togay
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube