Baş ağrıları tanı ve tedavisi hakkında

Baş ağrıları tanı ve tedavisi hakkında

İnsanlık tarihi var olduğundan beri ve hemen hemen her insanın yaşadığı ağrı baş ağrısıdır. Baş bölgesi, beyin, kulak burun boğaz, gözler, ağız ve dişler, beyinden çıkan sinirler, kaslar ve kemik yapıları ile bir çok sistemin hastalıklarından etkilenen karmaşık ve özel bir alandır.

Baş Ağrısı | Prof. Dr. Emine Nur Tozan

Her baş ağrılı hasta bizlere “migrenim var” tanısı ile gelir ancak her baş ağrısı migren değildir. Ayrıntılı ve titiz bir hikaye  ile ağrının sıklık, şiddet, tür, süre, yayılım, arttıran azaltan nedenler, eşlik eden diğer şikayetler sorgulanır. Ön tanı ile tetkikler istenir ki tek başına sadece “kranial MR” yeterli değildir.

Baş ağrılarına, gözden kaçan kronik hastalıklar, “diabet, kansızlık, tiroid hastalıkları” neden olabilir. Bu neden ile ayrıntılı kan tahlilleride gerekir. Ön tanı ve tanı konulması “baş ağrısının asıl nedenin bulunması” ile hastalara tedavi planlanır. Özel  “analjezikler” ağrı kesiciler ile hastaların tedavileri başlar eşlik eden zamanlarda “girişimsel yöntemler” ile tedaviye devam edilir. Girişimsel yöntemlerde, baş ağrısının nedenine yönelik “sinir blokları, radyofrekans ile blok tedavileri, botoks uygulamaları” yapılabilir.

Hastalar ile sık aralıklarla görüşülerek takip ve tedaviye devam edilir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Emine Nur Tozan

Prof. Dr. Emine Nur TOZAN, İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı olmuştur. Ayrıca aynı bölümün Algoloji (Ağrı) Bilim Dalı'nda yan dal ihtisas eğitimine tamamlamıştır. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ağrı Ünitesi'nde Başasistan olarak görev almıştır. 2004 yılında ABD 'de University of Louisville' de yaklaşık bir yıl süre ile ağrı ile ilgili eğitimde bulunmuştur. 2005 yılında ''Doçent Doktor, 2005 - 2012 yılları arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde klinik Şefi olarak çalışmıştır. 2012 Yılında ise Profesör Doktor olarak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde göreve baş ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Bağ ağrısı
Prof. Dr. Emine Nur Tozan
Prof. Dr. Emine Nur Tozan
İstanbul - Algoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube