Bahar geldi! hapşırık ve burun akıntınızın sebebini araştırmak için geç kalmayın

Bahar geldi! hapşırık ve burun akıntınızın sebebini araştırmak için geç kalmayın

Alerjik hastalıkların teşhisi hastanın ve ailesinin hikâyesi, fizik muayene, alerji testleri ve laboratuar incelemeleri esasına dayanmaktadır. Bu incelemeler sonucunda alerjik hastalığın teşhisinin doğrulanması, muhtemel tetikleyicilerin ortaya çıkarılması ve alerjenlerden sakınma stratejileri geliştirilir. Uzman doktor hastanın öyküsü, muayene bulguları ve alerji testleri sonucunda tanı koyar.

Alerjik hastalığın teşhisi hastanın öyküsü ile başlar. Hastanın genel sağlık bilgileri öğrenildikten sonra, alerjiyle ilgili konulara odaklanılır. Yakınmaların başlangıcı, süresi, mevsimlerle ilişkisi, gün içindeki durumu, hangi ortamlarda artış gösterdiği, ev ve iş ortamının özellikleri sorgulanarak ayrıntılı bilgi edinilir. Aile öyküsü, yakın akrabalarda astım, alerjik rinit, egzema gibi alerjik hastalık bulunup bulunmadığının araştırılması tanı konulmasına yardımcı olacaktır. Ayrıntılı öykü alınmasını takiben özellikle alerjiden etkilenen üst solunum yolları, akciğerler, cilt bulguları değerlendirilerek geniş bir fizik muayene yapılır.

Öykü ve fizik muayene sonrası alerji düşünülen hastada hastanın hangi alerjenlere alerjisi olduğunun belirlenmesi için alerji testleri yapılır. Üç yaş üzeri ve deri testi yapılmasına engel bir durum olmayan hastalarda alerji tanısı için deri testleri tercih edilir, daha küçük çocuklarda ve bazı özel durumlarda kan testleri de yapılabilir. 

Uzm. Dr. Sevin Karalar 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sevin Karalar

Uzm. Dr. Sevin KARALAR, 1967 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini İstanbul Kız Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini tamamlayarak Göğüs Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 1995-1998 yılları arasında Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde Başasistan olarak görev yapmış olan  Uzm. Dr. Sevin KARALAR, 1998-2002 yılları arasında Özel Bahçelievler Ömür Hastanesi'nde 4 sene görev yaptıktan sonra 2002 yılı itibariyle çalışmalarına İstanbul - Bahçelievler'de bulunan özel kliniğinde devam etmeye başlamıştır.  İyi derecede ingilice bilen Uzm. Dr. Sevin KARALAR, Türk Toraks Derneği ve  Türkiye Solunum A ...

Etiketler
Burun akıntısı
Uzm. Dr. Sevin Karalar
Uzm. Dr. Sevin Karalar
İstanbul - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube