Bağışıklık sistemini güçlendiren süper besinler

Bağışıklık sistemini güçlendiren süper besinler

Bağışıklık sistemi, organizmanın herhangi bir enfeksiyona karşı savunma gücüdür .Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması hastalıklara karşı vücudun daha dirençli ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemi zayıfsa kişinin enfeksiyona yatkınlığı artar ve enfeksiyon ortaya çıktığında  vücut direnci daha da düşer.  Yeterli ve dengeli beslenmek  bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurken kötü beslenmek vücudu savunmasız bırakır . Virüs ve bakteri yoluyla bulaşan hastalıklar için zemin hazırlar.

Bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli besinler ise  ;

Yoğurt ve Kefir; Probiyotik içeriği sayesinde bağışıklık sistemi  için çok yararlı olan yoğurt ve kefir aynı zamanda doğal antibiyotiktir. Bağırsakların düzgün çalışmasını sağlayarak hastalık yapan patojen mikroorganizmaların çoğalmasını engelleyip bağışıklık sistemini kuvvetlendirirler.

Sarımsak ve soğan ;  Sarımsak ve soğanda bulunan çinko, sülfür ve kükürt bileşimi bağışıklık sistemini güçlendirir, serbest radikallerin atılımını arttırır, kanser hücrelerinin gelişimini ve çoğalmasını engeller.

Brokoli, karnabahar, lahana ; Sülforan içeriği ile  antioksidan özellik taşır. İçerdiği E ve C vitaminleri ile bağışıklık sistemini  güçlendirir.

Zencefil; Kanı temizler, enfeksiyon azaltıcı etkisi ile bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bal kabağı; İçindeki A ve C vitaminleri, demir, potasyum ve antioksidan öğeler sayesinde bağışıklık sistemini ve vücut direncini kuvvetlendirir. A vitamini yardımı ile vücutta bulunan bakteri, virüs, enfeksiyon ve enfeksiyonların sebep olduğu hastalıklara karşı korur.

Kuşburnu, İçerdiği C vitamini ile bağışıklığı desteklerken antioksidan öğelerle enfeksiyonları önler.

Ekinezya:  Bağışıklık sistemini güçlendirir, antiviral aktivite gösterir.Bakterilerin yayılmasını önler, Üst solunum yolu enfeksiyonlarını önler.

Yeşil Çay; Önemli antioksidanlardan olan kateşin ve polifenol içerdiği için bağışıklık sistemi kuvvetlendirir.

Turunçgiller ; İçerdikleri C vitamini, karotenoidler, flavonoidler, glutatyon gibi enzimlerle bağışıklık sistemini destekler.

Nar ; Güçlü antioksidan öğeler olan antosiyanin ve flavonoidler içerir. Serbest radikallere karşı savaşarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Keten tohumu ; Omega-3, Omega-6 ve Omega-9 yağ asitleri, yüksek oranda çözünür ve çözünmez lif, protein, lignanlar (kansere karşı maddeler) içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.



 

 

 

 

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Zülal Yalçın

Dyt. Zülal YALÇIN, lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından başladığı Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2011 yılında mezun olmuştur. Hem eğitimi boyunca hem de mesleki hayatında çeşitli sempozyum, kongre ve kurslara katılarak kendini devamlı geliştirmiştir. Beslenme multidisipliner birçok alanın içinde olduğundan yüksek lisansını Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Hareket Ve Antrenman Bilimleri'nde yaparak kendini geliştirmeye devam etmektedir. Lisans eğitimi boyunca T.C.S.B Ankara Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Hemotoloji Onkoloji Eğitim ve Aile Hastanesi (Bebek, İnfant, Çocuk ve Ergen beslenme düzen ve takibi) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, İbni Sina Hastanesi (Klinik ve polikliniğe gelen hastaların diyet tedavisi ve takibinde), Cebeci Hastanesi (Klinik ve polikliniğe gelen hastaların ...

Etiketler
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi
Dyt. Zülal Yalçın
Dyt. Zülal Yalçın
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube