Bağımlılık terapisi

Bağımlılık terapisi

Bağımlılık, bağlılıkların tutkuya dönüşmüş halidir. Bütün maddeler bağımlılık yapar, alkol, sigara, uyuşturucu vb. Bunların ortak özelliği keyif verici özellikte olup acıyı, stresi azalttığı unutturduğu düşüncesine inanmasıdır.

İnsanlar hoşlandıkları bir şeyi zararlı bile olsa tekrar tekrar yapmak ister fakat bu durum kontrolün dışına çıkmış ve artık bağımlılık söz konusudur. Kişi bağımlılığı asla kabul etmez. Merak, arkadaş çevresi baskısı, kişinin ruhsal çöküntüleri vb etkiler ile bir kereden bir şey olmaz fikri ile başlamada etkendir.

Bağımlı bir insanda fiziksel, ruhsal ve sosyal çevrede değişimler görülür. Bağımlı oldukları maddeye bağlı olarak bireyler farklı bedensel değişimler yaşar. Ruhsal değişimler yaşayan bağımlı kişiler sosyal çevrelerinde de ilişki kopuklukları geç algılama, ani öfkelenme gibi farklılıklar yaşar.

Bağımlılık tedavisi çeşitli aşamalardan oluşan uzun süreli bir tedavidir. Kişinin ihtiyaçları doğrultusunda bağımlılık tedavisi düzeni belirlenir. Yeteri kadar süre bağımlılık tedavisine devam etmek, bağımlılık tedavisinin etkili olması için kritik bir öneme sahiptir. Bağımlılık tedavisinde motivasyonu artıran çevresel etmenler de önemlidir. Aile, okul, iş çevresi ya da yasal zorunluluklar bağımlılık tedavisine başvuru ve tedavide kalma üzerinde etkili olabilmektedir. Kişinin bağımlılık tedavisini kabullenmesini sağlayabilmektedir.

Tedavi ve uzman desteği eşliğinde en ağır bağımlılıklarda çözüme ulaşabilir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Sema Kılıç

Adana doğumlu olan Sema KILIÇ, İlköğretim ve Lise eğitimini Adana’da tamamlamıştır. İşletme (İngilizce),  Uluslararası Ticaret ve Lojistik (İngilizce) Bölümlerinden mezun olduktan sonra bu alanlarda yönetici olarak görev almıştır. Bu alanlara yönelik birçok eğitim ve seminerler de vermiştir. Psikolojiye olan ilgisi sebebiyle Toros Üniversitesi Psikoloji Bölümünde lisans eğitimine devam etmiş ve yüksek onur derecesiyle mezun olmuştur. Lisans eğitiminin ardından Yakın Doğu Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamış olup "klinik psikolog" unvanını almıştır. Psk.Sema Kılıç, 2021 yılında Türkiye'de ilk defa düzenlenen Mersin Sağlık Ödülleri Gecesinde Yılın Psikoloğu Ödülü'ni almıştır. Çeşitli Devlet, Özel Kurum ve Kuruluşlarda Yönetici ve Psikolog olarak görev alan Sema KILIÇ, PSK KLİNİK’İN Kurucusu ve sahi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Bağımlılık belirtileri
Uzm. Kl. Psk. Sema Kılıç
Uzm. Kl. Psk. Sema Kılıç
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube