Bacak damar tıkanıklığı

Bacak damar tıkanıklığı

Periferik arter hastalıkları sık görülen hastalıklardır. Periferik arter hastalıklarında en önemli bulgu yürüme ile ortaya çıkan bacak ağrısıdır (vaskuler klaudikasyon). Tıkanıklık demek bacağa giden kan akımında azalma demektir. Başlangıçta istirahatte şikayeti olmayan hastanın hareketle ağrısının olmasına sebep olur. Bu durum istirahat sırasında kan akımının yeterli olmasına, fakat hareket esnasında kas dokusunun kan ihtiyacının artmasından dolayı dolaşımın yetersiz kalmasına bağlıdır. Genelde hastalarda birkaç dakikalık bir dinlenme sonrasında ağrı ortadan kalkar.

Tıkanıklık kendi kendiliğinden düzelir mi?

Bacaklardaki damar tıkanıklığı kendiliğinden ortadan kalkmaz, fakat zaman içerisinde yeni kılcal damarların ortaya çıkması ile (kollateral dolaşım) bacağa giden kan akımı kısmen artar. Ayrıca, zamanla bacak kasları da, kendilerini azalan bu kan akımına karşı adapte ederler. Genel anlamda iki üç aylık bir süre içerisinde ağrı şikayeti gerilemeye başlar.

Nasıl fark edilir?

Nabız muayenesi, doppler ultrasonografi ve gerekirse arteriografi (alt ekstremiye anjiografi) oldukça iyi bilgi verir.

Tedavi gerekli midir? Nasıl tedavi edilmelidir?

Yürümeyle beraber ağrının ortaya çıkması iyi bir uyarıdır. Damarlarda bir problem olduğu hakkında fikir verir. Fakat siyatik sinir ağrısına bağlı bacak ağrılarından ayırt edilmesi gerekir. Hastalık kalp ve beyin gibi hayati organların arterlerini de etkilemiş olabilir. Bu durumda mutlaka bir damar sağlığı ile ilgili bir hekimle görüşülmesi gerekir. Olay sadece yürümekle ortaya çıkan ağrı ile sınırlı ise ve zaman içerisinde artmıyor ise tansiyon, kilo, şeker ve kan yağlarının kontrolü gerekir. Diyabet, sigara, obezite, kötü beslenme gibi risk faktörleri tedavi ve rehabilite edilirse semptomlar kontrol altına alınabilir. İstirahat halinde bile ağrı varsa durum daha ciddidir. Başlangıçta damar genişletici ve kan akışkanlığını artırıcı ilaçlar verilir. Tüm bunlara cevap vermeyen vakalarda cerrahi tedavi düşünülebilir. Vacumed Aralıklı Negatif Basınçlı vakum tedavisi, tedavinin her aşamasında yardımcıdır. Fakat tedavi için öncelikle, sigara içiyor iseniz bırakmanız gerekir. Sigara içmeye devam eden bir hastanın tedaviden fayda görme şansı azdır. Bunun yanında tansiyon kontrolü, kan yağlarının belirli seviyelerin altında tutulması ve de varsa şeker kontrolü çoğu hasta için yeterlidir. Düzenli egzersiz zamanla yürüme mesafesinin artmasına katkıda bulunur.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Turan Uslu

Prof. Dr. Turan USLU, 1962 yılında Ordu - Korgan’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1980 yılında Ordu Lisesi'nde bitirmesinin ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndebaşladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1991 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nda yapmış ve  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 1991-1992 yılları arasında Niğde Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getiren Prof. Dr. Turan USLU, 1993-1996 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Yardımcı Doçent olarak görev yapmıştır. 1997-2004 yılları arasında Osmaniye Devlet Hastanesi'nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olarak çalışmıştır. 1999 yılında ise Doçent Doktor unvanı almıştır. ...

Etiketler
Bacak damar tıkanıklığı neden oluşur
Prof. Dr. Turan Uslu
Prof. Dr. Turan Uslu
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube