Astımdan korkmayın

Astımdan korkmayın

Ekimin ayının son haftası Amerika' da  "Solunum Yollarını Koruma ve Sağlıklı Akciğerlere Sahip Olma" haftası olarak kutlanıyor.

- Eğer çocuğunuz sürekli ya da değişen zamanlarda öksürük atakları yaşıyorsa,

- Çok sık nezle grip oluyor ve nezle grip sonrası öksürük atakları yaşıyorsa,

- Hırıltısı varsa,

- Aldığı nefesin yetmediğini söylüyorsa ya da siz nefes darlığı çektiğini hissediyorsanız,

Çocuğunuzun bu bulgularını ihmal etmeyin, Çocuğunuzun “SOLUNUM YOLU HASSASİYETİ” olabilir.

Öksürük aslında sağlıklı bir reflekstir ve bronşlara yeterince hava gitmediği ve/veya bronşların içinin balgam ile dolu olduğu hisseden bronşların, bronşları bu durumdan kurtarmak için ortaya çıkardığı sağlıklı bir reflekstir. Bu nedenle zaman zaman ortaya çıkan ve/veya başladığında hep devam eden öksürüğün ihmal edilmemesi gerekir. Öksürük çocuklarda solunum yolu hassasiyetini gösteren en önemli bulgulardan biridir. Öksürük, özellikle hırıltı ve nefes darlığı ile birlikteyse astımdan şüphe etmek gerekir.

Astım bütün dünyada en sık görülen solunum yolu hastalıkların başında gelir ve erişkin astımının aksine çocukluk çağı astımı çok büyük oranda hafif derecelidir, geçme eğilimdedir ve tedavi edilebilir.
Çocuklarda ASTIMDAN değil ASTIMI İHMAL ETMEKTEN KORKMAK gerekir.

Astımın tedavisi doğru bir teşhis ile başlar. Çocukluk çağı astımın en sık nedeni EV TOZU AKARI dediğimiz “MİTE” lardır. Ev tozu akarlarının neden olduğu astımın en etkili tedavisi; ev tozu akarlarının vücutta alerji oluşturmaması için bağışıklık sistemine alerjik cevap oluşturmamayı öğreten "ALERJİK AŞI TEDAVİSİ" dir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Akgül Akpınarlı

Doç. Dr. Akgül Akpınarlı, tıp eğitimini 1991 yılında Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Ardından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ihtisasını ve Çocuk Alerji üst ihtisasını Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirdi. Dr. Akpınarlı, 2001 yılında ABD'de bulunan dünyaca ünlü National Institutes of Health’de (NIH) 12 yıl süreyle Alerji ve İmmünoloji konularında çalışmalar ve araştırmalar yürüttü ve bu dönemde alanında çok ünlü profesörlerle çalışma imkanına sahip oldu. Dr. Akpınarlı, doçentlik unvanını 2011 yılında aldı ve 2012 yılında Türkiye'ye dönerek Acıbadem Sağlık Grubu bünyesinde bulunan Acıbadem Kadıköy, Acıbadem Maslak ve Acıbadem Bakırköy hastanelerinde çalışmaya başladı. Kendisi ayrıca Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk Alerji ve İmmünoloji konularında ders vermeyi sürdürmektedir. Dr. Akp ...

Etiketler
Astımlı çocuklar
Doç. Dr. Akgül Akpınarlı
Doç. Dr. Akgül Akpınarlı
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube