Aşırı terlemede botox tedavisi!

Aşırı terlemede botox tedavisi!

Aşırı terleme niye olur? Terleme insanlarda doğal olarak gözlenen ve birçok gerekliliği olan bir olaydır. En temel görevi vücut ısısının ayarlanmasıdır. Bundan başka derinin uygun nemini ve ph’sını sağlar, beraberinde toksik maddelerin vücuttan atılımını yapar. Özellikle heyecanlı ve stresli durumlarda bu ter bezleri aşırı salgılama yapmaktadır. Bundan başka; vücut ısısının yükselmesi, menopoza geçiş, efor veya egzersiz, sıcak ortam, stres, utanma veya pişmanlık duygusu, aşırı şişmanlık, bazı ilaçlar, börek üstü bezinin bazı hastalıkları,  boyundaki Tiroit bezinin aşırı çalışması (Hipertroidi), bazı ağır psikiyatrik hastalıklar, bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar, beklenti ve kaygı bozuklukları, alkol veya benzeri içecekler, aşırı kahve veya çay alınması, bazı baharatlı gıdalar terlemeyi arttıran faktörlerdir.

Aşırı Terlemenin Tedavisi: Aşırı terleme yukarıda sayılan ciddi sağlık problemlerinden değilse sadece kişinin içinde bulunduğu durumdan (stres, heyecan veya sıkıntı gibi) kaynaklanıyorsa, artık sadece kozmetik bir sorun değil aynı zamanda bir sağlık sorunu olarak değerlendirilir. Terlemenin tedavisinde: terleyen bölgeye dışardan kullanılan “Topikal” ilaçlar, terlemeyi azaltan ağızdan alınan ilaçlar, terleyen bölgeye iyontoforezis gibi yöntemler terleyen alanın cerrahi olarak çıkarılması (koltuk altı) olarak sınıflandırılabilir. 

Terleme tedavisinde son yıllarda botox kullanılmaya başlanmıştır. Adale fonksiyonlarını geçici olarak durdurarak etkili olan botox uygulaması ter bezi faaliyetlerini de geçici olarak durdurduğu keşfedildikten sonra terleme tedavisinde de kullanılmaya başlanmıştır. Botoxun terleme tedavisindeki rolü günümüzde giderek artmaya başlamıştır. Özellikle koltuk altı, el ve ayak terlemelerinde tercih edilen botox  tedavisiyle 4-6 ay süreyle o bölgedeki terlemeye yol açan uyarılar azaltılmaktadır. Botox, bilinen klasik etkileme yolu olan   sempatik   sinir sisteminin aşırı duyarlılığını bloke ederek terlemeyi önlemektir. Sempatik sinir sisteminin aşırı duyarlılığı olan insanlar genellikle stresli ve heyecanlı olan ve hemen tepki veren kişilerdir. Özellikle sosyal faaliyetlerde ve toplantı gibi kalabalık ortamlarda aşırı derecede heyecanlandıklarında terlerler. Aşırı terleyen bölgelerine Botox yaptıran hastalar, terlemeleri durduğu için artık böyle sıkıntılar yaşamazlar. Botox bazı hastalarda 6 aya kadar etkili olabilmektedir. Özellikle yazın aşırı terleyen kişiler yaz başı Botox yaptırdıklarında yaz boyunca havalar serinleyene kadar rahat ederler. Etkisi kalıcı olmadığından istendiğinde tekrar yapılmalıdır. Yapılması aşırı terleyen bölgelere cilt içine ve hemen altına ince iğneler ile enjeksiyon şeklindedir. 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Betül Tanoğlu Erdemir

Op. Dr. Betül TANOĞLU ERDEMİR, lisans öncesi eğitimlerini Konya'da tamamlamıştır. 1992 yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı olmuştur. 1999-2005 yılları arasında ise Kartal Dr. Lütfü Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi Kliniği'nde ihtisas eğitimini tamamlayarak Plastik Cerrahi Uzmanı olmuştur. 

2005 yılında Karaman Devlet Hastanesi'nde, 2006 - 2010 yılları arasında Üsküdar Devlet Hastanesi'nde ve 2010 - 2015 yılları arasında Pendik Devlet Hastanesi'nde Uzman Hekim olarak görev yapmıştır.

Op. Dr. Betül TANOĞLU ERDEMİR, 2015 yılı itibariyle İstanbul - Pendik'te bulunan Plastderm isimli kendi özel muayenehanesi'nde mesleki çalışmalarına devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Aşırı terleme çözüm
Op. Dr. Betül Tanoğlu Erdemir
Op. Dr. Betül Tanoğlu Erdemir
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube