Aşırı terleme (hiperhidroz) tedavisi

Aşırı terleme (hiperhidroz) tedavisi

Aşırı terleme (Hiperhidroz)

Aşırı terleme, dünyada birçok insanı etkileyen bir hastalıktır. Özellikle yaz aylarında daha fazla görülmektedir. Vücudun tamamında ya da, baş, boyun, yüz, el, ayak, koltuk altı gibi bölgelerde ortaya çıkan bir sorundur. Terleme, vücudun ani sıcak ve soğuk değişimi karşısında vücudun ısı dengesini korumaya yarayan bir mekanizmadır. Terleme istem dışı gelişir. Terleme, vücutta bulunan ter bezleri sayesinde gerçekleşir. Ekrin ve apokrin olmak üzere vücutta iki çeşit ter bezi bulunmaktadır. Ekrin ter bezi vücudun genelinde yaygın şekilde bulunur. Apokrin ter bezleri ise koltuk altı, göğüs ve ense bölgesinde yer alır.

Havaların ısınmasıyla ortaya çıkan terleme, aşırı şekilde meydana geliyorsa bu durum hastalık olarak değerlendirilir. Normalden fazla terlemeye hiperhidroz yani aşırı terleme denir. Kişi bakım yaparak ter oranını azaltsa da bu azaltma her zaman yeterli olmayabilir. Daha çok koltuk altı, el, yüz, kafa gibi bölgelerde görülen aşırı terleme kişiyi sosyal hayattan uzaklaştırarak yaşam kalitesini düşürebilir. Bu gibi durumlarda hastalığın tedavi edilmesi gerekir.

Aşırı terleme nedenleri

Troid bezinin normalden daha fazla çalışması, diyabet, bazı kanser türleri, böbrek üstü bezi hastalıkları, aşırı kilo, psikolojik nedenler, menopoz bu hastalığa yol açabilecek rahatsızlıklar arasında yer alır. Bunların yanı sıra bazı ilaçlar da terlemeye yol açabilir.

Vücudumuzda bulunan sempatik sinir sistemin aşırı şekilde çalışması yine aşırı terlemeye neden olabilir. Heyecan, korku, stres, sıkıntı gibi durumlar sempatik sinir sistemin aşırı çalışmasına neden olabilir.

Aşırı terleme tedavisi

Öncelikle terlemenin neden kaynaklandığı tespit etmek gerekir. Aşırı terleme altta yatan bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmışsa önce bu neden ortadan kaldırılır. Nedeni bulunamamışsa hastalığın doğuştan geldiği düşünülür ve tedavi bu yönde yapılır.

Aşırı terleme problemi olan kişiler ince kıyafetler tercih etmelidir. Sonrasında hastalık ilaç ve psikoterapi ile tedavi edilmeye çalışılır. Bunların yanı sıra iyontoforez olarak tanımlanan bir tedavi yöntemi de bulunmaktadır ve aşırı terleme tedavisinde oldukça başarılıdır. Bu yöntemde ufak bir su kabında hastanın el ve ayaklarına çok düşük düzeyde elektrik akımı verilerek hastalığın iyileşmesi amaçlanır.

Aşırı terleme için günümüzde botoks tedavisi en sık uygulanan yöntemlerden birisidir. Tedavide botulinum adında bir madde kullanılır. Genelde koltuk altında, avuç içi ve ayak tabanında tercih edilir. Deriye enjeksiyon şeklinde uygulanan botoks, yaklaşık 15- 20 dakika içinde uygulanır. Ter bezleri nerede fazlaysa bunu öğrenmek adına önce iyot-nişasta testi yapılır. İşaretlenen bölgelere botoks uygulaması yapılarak hastalık tedavi edilir.

Cerrahi tedavide hastanın koltuk altından girilerek el ve yüze uzanan sinir başları kesilir. Bu işlem el ve yüz terlemesi için oldukça başarılıdır. Ancak koltuk altında aşırı terleme varsa koltuk altı ter bezleri operasyonla alınarak hastalık tedavi edilebilir. Cerrahi tedaviler diğer yöntemlerin başarılı olamadığı durumlarda son seçenektir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Servet Usta

Uzm.Dr Servet USTA, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1991 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1997 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1998-2001 yılları arasında  Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Dermatoloji Uzmanı olmuştur.

2001- 2008 yılları arasında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nde EAH’nde, 2008- 2011 yılları arasında Kırşehir Özel Aşıkpaşa Hastanesi'nde Ayrıca 2005- 2016 yılları arasında Kırşehir’de kendi muayenehanesi'nde dermatoloji ve kozmetokoji hekimliği yapmıştır. Mesleki çalışmalarına 2017 yılında Ankara’da açtığı muayenehanesinde dermatoloji ve kozmetoloji alanında hastalarına hizmet vermektedir. Ayrıca evli ve iki çocuk babasıdır.

 

 

Etiketler
Botoks (botulinum toksini)
Uzm. Dr. Servet Usta
Uzm. Dr. Servet Usta
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube