Aşırı stres ve uykusuzluğa dikkat

Aşırı stres ve uykusuzluğa dikkat

Günümüzde hayat şartlarının zorlaşmasıyla daha sık olarak karşılaştığımız bir diş eti hastalığı: Akut Nekrotizan Ülseratif Gingivitis (ANUG)’tir.

Bu hastalığın son zamanlarda yaygın olarak görülmesinin en önemli nedenleri  aşırı stres, üzüntü, uykusuzluk, sigara, alkol gibi vücut direncini yani bağışıklık sistemini düşüren etkenlerin bir veya birkaçının insanın güncel hayatında var olmasıdır. Bunlarla beraber vakitsizlikten veya ilgisizlikten kötü ağız hijyenine sahip olunarak ANUG’un ortaya çıkmasına neden olunabilmektedir. Genel olarak ana etki eden mikroorganizma spiroketlerdir ve bu hastalık gelişmiş ülkelerde en sık genç (17-35) bireylerde görülmektedir. Hastaların hekime başvurdukları genel şikayetler; fırçalarken kanayan, ağrılı dişetleri ve kötü ağız kokusu ile kötü tat hissidir. Ağız içi görüntüsü; diş eti kenarlarından veya  iki dişin arasında yer alan diş eti uzantılarının tepelerinden başlayan genellikle grimsi renkteki  diş eti erimeleridir. Tedavi edilmediğinde ilerleyebilen bu hastalık; hastanın ağız hijyeninin sağlanarak, vücut direncini düşüren faktörleri  elimine etmeye çalışarak ve etken mikroorganizmaya yönelik ilaç tedavisiyle mümkün olabilmektedir. İleri vakalarda ise diş eti cerrahisine gereksinim duyulabilmektedir.

Özet olarak; 6 ayda bir diş hekimine görünmek, düzenli fırçalamak ve vücut direncinizi düşüren faktörlerden uzak durmak ANUG’a yakalanma riskinizi azaltır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Burak Yıldırım

Uzm. Dr. Dt. Burak YILDIRIM, lisans öncesi öğrenimlerini bitirmesinin ardından 1998 yılında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 2003 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 2005 yılında ise Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji (Dişeti Hastalıkları) Anabilim Dalı'nda doktora eğitimine başlamıştır. 2008 yılında eğitimini tamamlayarak Periodontoloji Uzmanı olmuştur.

Mezuniyetinin ardından birçok kurumda Diş Hekimi ve Periodontoloji Uzmanı olarak görev yapmış olan Uzm. Dr. Dt. Burak YILDIRIM, mesleki çalışmalarına 2010 yılından beri Kadıköy'de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir. 

Etiketler
Diş eti
Uzm. Dr. Dt. Burak Yıldırım
Uzm. Dr. Dt. Burak Yıldırım
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube