Aşılar ve çocuk

Aşılar ve çocuk

Sağlık ocakları artık her gebeyi ve her doğan bebeği izleyerek aşılarını eksiksiz yapmaya çalışıyor. Doğumda yapılan ilk doz hepatit b aşısının 1.ve 6. ayda tekrarı vardır. Ve 2-4-6 ıncı aylarda uygulanan bir kere BCG (verem) 2 aylıkken 2-4-6 da üç doz yapılan pnömokok,beşli karma aşıları. 9.ayda kızamık; 1yaşta pnömokok rapeli - suçiçeği ilk doz ve kızamıkkızamıkçıkkabakulak üçlü aşısı yapılır. 18.AYDA HEPATİT A ilk doz ve beşli karma tekrarını 24.ayda hepatitAnın ikinci dozu takip eder. Nihayet aşılara 2 yıl kadar ara verilir ve 4 yaştan sonra ikinci doz kkk ikinci doz suçiçeği ve 4 lü karma yapılarak 14 yaşa kadar aşılar tamamlanır. Sağlık ocaklarında yapılmayan üç aşı vardır. Bunlar Amerika ve Avrupa'da yapılmaktadır.

Ülkemizde ücretli olarak yapılan bu aşılardan rotavirus aşısının ilk dozu bebek 16 haftalık olmadan önce yapılmalıdır. Diğer bir aşı öldürücü menenjit denen meningokoksemik menenjit aşısı 9.aydan 103 yaşa kadar her yaşa yapılabilir. Son olarakta 4 yaşını bitirmiş çocuklarımıza ikinci doz suçiçeği aşısı özel yapılmaktadır. Aile hekimliğince takibiniz olsa bile aile hekiminiz yada çocuk doktorunuzdan ücretli diye tabir edilen ve sağlık ocaklarında uygulanmayan bu aşılar için detaylı bilgi alınız .unutmayın aşılar ölü veya zayıflatılmış mikropların vücuda verilerek aşısı yapılan hastalığa karşı bağışıklık sağlamak amacıyla yapılırlar. Aşının ücretli veya ücretsiz olarak yapılması aşının gerekliliğini veya gereksizliğini göstermez. Aşıların yan etkileri hakkında en yanlış bilinen bilgide; civa içerip otizm yapabileceği zannıdır ki çoklu aşılar civa içerir yani ülkemizde sadece verem - bcg aşısı civa içerir. BCG dışındaki aşılarda civa veya tiomersol yoktur. Otizm yapabilme riski de sadece bir tez iddia ispatlanmış değildir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Orhan Cura

Uzm. Dr. Orhan Sevinç CURA 1967 yılında Yalova'da doğdu.Lisans öncesi eğitimini Yalova Lisesi'nde tamamladıktaktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.

Uzm. Dr. Orhan Sevinç Cura ihtisasını Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamıştır.

2012 yılı itibariyle Orhan Cura Kliniğinde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Çocukların sevdiği tatlar
Uzm. Dr. Orhan Cura
Uzm. Dr. Orhan Cura
Bursa - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube