Antenatal hidronefroz

Antenatal hidronefroz

Gebelik döneminde ultrasonografinin yaygın olarak kullanılması,  bebek anne karnında iken bazı anormalliklerin erken dönemde tanınmasını sağlamaktadır.
“Antenatal Hidronefroz” genel anlamda idrar yollarındaki genişlemeyi ifade eder,  tek taraflı veya iki taraflı olabilir. Görülme sıklığı %0.6 ile %1.4 arasında değişmektedir. Erkek bebeklerde daha sıktır. Aile üyelerinden birinde böbreğin yapısal anormalliği varsa görülme sıklığı artmaktadır.

 İdrar yollarında genişleme böbrek, üreter, mesane ya da üretra kısmında olabilir. Çoğunlukla idrar akış yolundaki darlıklarla ilişkilidir.  Darlık tek taraflı ise ve diğer böbrek sağlam ise sadece dar olan taraftaki böbrek etkilenir. Bu bebeklerin böbrek fonksiyonları doğumda normaldir. Ancak bebeğin tek böbreği var ve darlık da o tarafta ise bu bebek böbrek yetmezliği riski altında olabilir.

 İdrar torbası ya da idrar çıkış yerindeki sorunlar her iki böbreği de etkileyerek bebeğin böbrek sağlığını tehdit edebilir.  Bu tür durumlarda genellikle annenin karnındaki sıvı miktarı da azalmaktadır (oligohidroamnioz).  Bu sıvının çok azalması bebeğin akciğer gelişimini de bozacağından oldukça riskli bir durumdur.

Ne yapılmalıdır?
Gebelik döneminde saptanan hidronefrozların yarıya yakını geçici,  %15’i ise fizyolojik  hidronefroz olup, bebek doğduktan sonra ultrasonografi ile takibi yeterlidir.
Böbrek pelvisinin ön-arka çapının 10 mmden fazla olması riski artırmakta ve yakın takibi gerektirmektedir. Ciddi üreteropelvik darlık ya da vezikoüreteral reflü (idrarın idrar torbasından üreterlere geri kaçışı) şüphesi varsa sintigrafi (diüretik renografi) ve voiding sistoüretrogram ile değerlendirilir.

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ayşe Balat

Prof.Dr. Ayşe BALAT, 1962 yılında Gaziantep'te doğmuştur. 1986 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır.Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimine başlamış ve 1992 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2000 yılında Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı'nda yan dal eğitimini, daha sonra 2011 yılında Çocuk Romatolojisi eğitimini tamamlamıştır.1998 yılında Doçent ünvanı,2005 yılında ise Profösör ünvanını almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında,1987-1992 yılları arası Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde,1992-1999 yılları arası İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde,1994-1996 yılları arası Texas Children’s Hospital'de,1999-2005 yılları arası Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde,European Society ...

Etiketler
Böbrek genişliği
Prof. Dr. Ayşe Balat
Prof. Dr. Ayşe Balat
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube