Anne sütünün ve emzirmenin faydaları

Anne sütünün ve emzirmenin faydaları

Yenidoğan bebeği olan annelerin çoğunda sütünün yetmediği veya bebeğe yaramadığı konusunda kaygıları vardır.

Bu kaygılarla bebeğe ilk günlerinde biberonla mama vermeyi tercih ederler. Biberon anne memesinden farklı şekilde emilmesi ve deliğinden mamanın daha rahat ve çok miktarda gelmesinden dolayı bebeğin anne memesini yakalama tekniğini bozar. Bir süre sonra bebek biberonla beslenmeyi anne memesini emmeye tercih etmeye başlayabilir.

Ayrıca biberonla mama ile beslenme bebeğin karnını doyuracağı için anneyi emme aralıkllarını uzatacak ve bu da memenin sütle dolup gerginleşmesine, bebeğin memeyi kavramasında zorlaşmaya neden olacaktır.Bu durum ayrıca ilerleyen dönemlerde annede de sistemik reaksiyonlara neden olabilmektedir.

Anne sütü yaşayan bir sıvıdır yani içeriği bebeğin fizyolojik durumuna ve yaşına göre değişiklikler gösterir.Bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak besin özelliklerini içerir.

İnek sütüne göre daha az protein içerir ancak bu prıoteinlerin biyolojik değeri yüksektir(özellikle whey proteini). Bu düşük protein içeriği sayesinde renal solüt yükü azdır ve bebeğin daha tam gelişmemiş böbrekleri için yetmezlik riskini azaltır.

Anne sütü inek sütünün aksine beta laktoglobülin içermediği için alerji sorunu da yoktur.

Süt şekeri olarak Laktoz içerir bu da barsak florasının oluşmasına olanak sağlar.

Bebeğin K ve D vitamini haricinde tüm vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar.

Demir içeriği inek sütüne oranla az olmasına rağmen bu içerdiği demirin biyoyararlanımı daha yüksektir.

Anne sütünde çok sayıda büyüme faktörü mevcuttur. Bu da birçok organ sisteminin büyümesi ve gelişmesi için önemlidir.

Anne sütü besleyiciliği yanında içerdiği birçok antikorlar ile de bebeği enfeksiyonlara karşı korur.

Anne sütü her zaman hazır taze,uygun sıcaklıkta ve temizdir. Sindirimi kolaydır ve bu sayede sindirim sistemi hastalıklarına neden olmaz.

Emziren annelerin bebekleri ile iletişimleri daha kolay olur. Ayrıca emzirme anneyi yeni gebelikten koruduğu gibi meme kanseri riskini de azaltır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ümit Köse

Uzm. Dr. Ümit KÖSE, 10 Kasım 1979 tarihinde İskenderun’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini İskenderun’da bitirdikten sonra 1997 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 2004 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2005-2010 yılları arasında Celal Bayar Üniversitesi'nde yapmış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Mecburi hizmetini 2010-2012 yılları arasında Aksaray Eskil Devlet Hastanesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Başhekim olarak yerine getirmiş olan Uzm. Dr. Ümit KÖSE, 2012-2013 yılları arasında Özel Çerkezköy Hastanesi'nde, 2013-2015 yılları arasında Alanya Yaşam Hastanesi'nde, 2015-2016 yıllar arasında Anadolu Hastanesi'nde görev yapmıştır.  2016 yılından beri mesleki çalışmalarına Alanya'da bulunan özel muayenehanesinde devam eden  ...

Etiketler
Anne sütü mü inek sütü mü
Uzm. Dr. Ümit Köse
Uzm. Dr. Ümit Köse
Antalya - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube