Anksiyete bozuklukları hakkında

Anksiyete bozuklukları hakkında

Bir problemle karşılaştığımızda kaygılanabiliriz. Bu normal sayılabilir. Kaygı her zaman kötü bir şey değildir. Kaygı vücudumuzun tehlikeye verdiği doğal bir yanıttır. Stres altında dikkatimizi odaklamamıza ve motive olmamıza yardımcı olur. Ama anksiyete bozukluğu yaşayan kişilerin kaygıları, normal bir hayat sürdürmesini engelleyecek kadar yoğundur. Anksiyetenin Türkçedeki karşılığı kaygıdır, kişinin her an kötü bir şey olacakmış hissine kapılması, felakete odaklanmak, endişe duygularının yoğunlukta olması, huzursuzluk, asabiyet, gergin ve tedirgin olma durumudur.

Bedenimiz anksiyeteli bir durumla karşılaştığında kaç ya da savaş tepkisine bağlı olarak birçok fiziksel belirti gösterir. Örneğin; aşırı idrara çıkma, çarpıntı, terleme, baş ağrısı, uykusuzluk, kas gerginliği gibi birçok belirti ortaya çıkar.

Anksiyete bozukluğu; kişilerin çoğu zaman normal günlük aktivitelerini yerine getirmesine engel olur. İşini ve aile sorumluluklarınızı yerine getirememe, aşırı kaygılı ve gerginlikten dolayı günlük aktivitelerden uzak durma, her yerde felaket ve tehlike olduğunu düşünmeye yol açar. Beklenmeyen ani kalp çarpıntısı ve panik ataklara yol açar ve dolayısıyla kişiyi depresyona sürükleyebilir.

Tedavi olarak, bilişsel ve davranışsal terapi ile olumsuz olan düşünce kalıplarını hastaya göstererek gerçekçi olmayan düşünceler yerine daha mantıklı düşünceleri tanımasına yardımcı olunabilir.

Birçok kaygı giderici anti-depresan ilaçları anksiyete tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak davranışçı terapilerle beraber kullanıldığında daha etkili bir sonuç elde etmek mümkündür.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Selin Birgül Baran

Dr. Selin BARAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1990 yılında On Dokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1996 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Bezmi - Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde yaparak Psikiyatri Ana Bilim Dalı'nda uzmanlığını almıştır.

Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış bir çok makalesi bulunan Dr. Selin BARAN, Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD) üyelikleri bulunmaktadır.

Dr. Selin Birgül Baran  mesleki çalışmalarına İstanbul Üsküdar'da  bulunan  Özel Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi'de devam etmektedir.

Etiketler
Anksiyete
Dr. Selin Birgül Baran
Dr. Selin Birgül Baran
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube