Anafilaksi tedavisinde hayat kurtarıcı olarak adrenalin otoenjektörü

Anafilaksi tedavisinde hayat kurtarıcı olarak adrenalin otoenjektörü

Adrenalin otoenjektörü nedir?

Adrenalin, yaşamı tehdit eden şiddetli allerjik reaksiyonların tedavisinde kullanılan hayat kurtarıcı tek ilaçtır. Adrenalin otoenjektörü ise hastanın acil durumlarda “adrenalin” adlı ilacı kendi kendine uygulayabilmesi için geliştirilmiş bir cihazdır.

Nasıl temin edebilirim?

Adrenalin otoenjektörü yurtdışından ithal edilen bir ilaçtır ve eczanelerde satılmaz. İlacı “Türk Eczacıları Birliği, Willy Brandt sok. No:9, Çankaya-Ankara” adresinden elden veya kargo ile teslim alabilirsiniz. Gerekli belgeleri öğrenmek ve bilgi almak için 0 (312) 409 81 81 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Nerede muhafaza edilmelidir?

Adrenalin otoenjektörü oda sıcaklığında saklanmalıdır. Çok sıcak veya çok soğuk ortamlarda tutulmamalıdır. Otoenjektörü uygun bir kılıf içinde üzerinizde veya çantanızda da bulundurabilirsiniz. Otoenjektörün sizin yaşam sigortanız olduğunu unutmayınız. Ani bir anaflaktik reaksiyon gelişmesi halinde otoenjektörü bulunduğu yerden almaya zaman bulamayabilirsiniz. Bu nedenle otoenjektörü nerede sakladığınızı anaflaksi durumunda size yardım edebilecek yakın çevrenize mutlaka söyleyiniz. Otoenjektörü çocukların ulaşamayacağı biryerde bulundurmaya özen gösteriniz.

Anafilaksi belirtileri nelerdir?

Deride yaygın kızarıklık, kabarıklık veya kaşıntı (ürtiker),

Dudaklarda, göz kapaklarında, dilde, yüzde şişme (anjiyoödem),

Burun akıntısı, burunda dolgunluk hissi,

Nefes alamama, öksürük, boğazda tıkanıklık hissi,

Bulantı, kusma

Baş dönmesi, baygınlık hissi, bayılma

Ne zaman kullanmalıyım?

Nefes darlığı, nefes alamama, boğazda tıkanıklık hissi,

Baş dönmesi veya bayılacakmış gibi olma hissi söz konusu ise veya,

Belirtileriniz hafif olsa bile sağlık kuruluşlarından uzakta olmanız halinde adrenalin otoenjektörünü gecikmeden kullanınız

Belirtilerinizin şiddeti ile ilgili tereddüdünüz varsa adrenalin uygulamaktan çekinmeyiniz. Gecikme durumunda anaflaksi daha şiddetli olabilir ve uygulanan adrenalin etki etmeyebilir. Gerekirse 5-15 dakika sonra adrenalin dozunun tekrarlanabileceğini biliniz.

Nasıl kullanmalıyım?

Otoenjektörü kabından çıkarınız ve avucunuzun içinde tutunuz.

Otoenjektörün uçlarına dokunmadan bekleyiniz.

Adrenalin otoenjektör kullanmanız gereken durum oluşursa güvenlik kapağını çıkarınız.

Otoenjektörün siyah ucunu uyluk orta-dış kısmına kas içine sıkıca bastırarak uygulayınız ve 10’a kadar sayınız.

Adrenalin otoenjektörü acil durumlarda giysileriniz üzerinden uygulanabilir. Bu durumda ilacı uyguladığınız bölgede madeni para, cüzdan gibi eşyalar olmamasına dikkat ediniz.

Reaksiyonun ilk dakikalarında uygulanması adrenalinin etkisini arttıracağından gecikmemeye dikkat ediniz.

Semptomların adrenaline rağmen kötüleşmesi veya tekrarlaması söz konusu olursa çevrenizdeki birinden sizi en yakın sağlık kuruluşuna götürmesini isteyiniz.

112 acil sağlık hizmetinin olduğu yerlerde, hemen 112’yi arayınız veya çevrenizdekilerden aramalarını rica ediniz.

Adrenalin yan etkileri nelerdir?

Adrenalin kısa bir süreyle, hızlı veya kuvvetli kalp atışlarına, sinirlilik, baş dönmesi, titreme ve baş ağrısına neden olabilir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Osman Şener

Prof. Dr. Osman Şener, 1961 yılında İstanbul'da doğmuştur.Gülhane Tıp Fakültesinden 1984 yılında mezun olmuştur.Gülhane Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Kliniğinde Dahiliye ihtisasını 1992 yılında tamamlamıştır. 1995 yılında aynı fakültede İç Hastalıkları Alerji ve Klinik İmmünoloji Bilim Dalında Alerjik Hastalıklar uzmanlığımı tamamlamıştır. 1997-1998'de Amerika Birleşik Devletleri Tennessee Üniversitesi Tıp Fakültesi Allerji ve İmmunoloji Bilim Dalında çalışmıştır. 2000 yılında Doçent ünvanı, 2009 yılında Profesör ünvanını almıştır.Halen GATA Allerjik Hastalıklar Bilim Dalı Başkanlığında öğretim üyesi olarak görev yapmakta ve özel muayenehanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir. Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmunoloji Derneği, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği, American Academy of Allergy, Asthma and Immunology, ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Anafilaksi
Prof. Dr. Osman Şener
Prof. Dr. Osman Şener
Ankara - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube