Ameliyatsız da kireçlenmeden kaynaklanan diz ağrılarından kurtulabilirsiniz

Ameliyatsız da kireçlenmeden kaynaklanan diz ağrılarından kurtulabilirsiniz

Diz ekleminin kireçlenmesi, ilerleyen yaşla beraber en sık görülen hastalıklardan birisidir. Hastalık aslında, eklemlerimizin ağrısız, sessiz ve kolaylıkla hareket etmesini sağlayan kıkırdak dokusunun hastalığıdır. Kıkırdağın etkilenme derecesine göre farklı evrelerde karşımıza gelebilir. En son evrede, eklemleri oluşturan kemiklerin üzerinde hiç kıkırdak dokusunun kalmadığı, adeta kemiklerin birbirine sürtünerek hareket ettiği bir şekilde karşımıza gelmektedir. Kemiklerin birbirine sürtünmesiyle ortaya çıkan ses nedeniyle hastalık halk arasında "Kireçlenme" olarak anılmaya başlamıştır.

Hastalığın evresine göre farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Erken evredeki hastalarda tedavinin amacı hastalığın ilerlemesini engellemektir. İleri evre hastalarda ise kemiklerin birbirine sürtünmesini ortadan kaldırarak, ağrısız bir şekilde hareketi sağlayan bir takım tedaviler uygulanmaktadır. Diz protezi cerrahisi, bu tedaviler arasında en başarılı ve yüz güldürücü sonuçları olan bir cerrahi tedavi şeklidir.

İleri evre diz kireçlenmesi olmasına rağmen diz protezi ameliyatı olmasına engel olabilecek bir hastalığı olan veya diz protezi ameliyatı olmak istemeyen hastalar için diğer bir tedavi seçeneği de "Geniküler Nörotomi" dir. Geniküler Nörotomide kıkırdaktaki veya eklem yüzeyindeki sorunun düzeltilmesi amaçlanmamaktadır. Amaç hastalığın ortaya çıkardığı ağrı şikayetinin ortadan kaldırılmasıdır. 

Geniküler Nörotomi işlemi öncesinde, klinikte uygulanacak basit bir test sonrasında, tedavi için uygun bir hasta olup olmadığınız anlaşılabilir. Eğer tedaviye karar verilirse, işlem ameliyathanede ancak, lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Uygulama yaklaşık 15-20 dakika sürer. İşlem sırasında diz eklemimizin ağrı hissiyatını taşıyan sinirler soğuk Radyofrekans cihazıyla kalıcı olarak bloklanır. Bu sayede, dizimizdeki kireçlenme hastalığına rağmen ağrısız bir şekilde fonksiyonel aktivitelerimize devam etmemiz sağlanabilir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nevzat Selim Gökay

Prof.Dr. Nevzat Selim GÖKAY, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi CerrahpaşaTıp Fakültesi'nde yapmış ve 2005 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2005-2006 yılları arasında Sarıkamış Asker Hastanesi’nde Yedek Subay olarak görev yaptı. 2006-2008 yılları arasında Okmeydanı Memorial Hastanesi'nde, 2008 yılında Hannover Üniversitesi, Annastift Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, 2008 yılında Namık Kemal Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent kadrosunda Öğretim Üyesi olarak çalışmaya başladı. 2008-2010 yılları arasında Namık Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde Başhekim Yardımcılığı, 2012-2013 yılları arasın ...

Etiketler
Kireçlenme
Prof. Dr. Nevzat Selim Gökay
Prof. Dr. Nevzat Selim Gökay
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube