Alt ürı̇ner sı̇stemı̇n nöromusküler bozuklukları (spı̇na bı̇fı̇da vb..)

Alt ürı̇ner sı̇stemı̇n nöromusküler bozuklukları (spı̇na bı̇fı̇da vb..)

Sinirsel işeme bozukluğu yapan hastalıklar nelerdir?

Bu hastalıklar doğuştan ve kazanılmış hastalıklar olarak ikiye ayrılabilir;
Doğuştan hastalıklar arasında en sık görüleni “spina bifida”dır. Bu hastalık anne karnında iken çocuğun omurilik ve omurgasının kapanmaması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu açıklıktan omurilik bir kese çeklinde dışarı çıkmış olabilir. Buna myelomeningosel adı verilmektedir. Böyle bir durum söz konusu ise bebek ameliyat edilmeli ve kese kapatılmalıdır.

Sık görülen diğer doğuştan nedenler ise sakrum denilen kalça kemiğinin oluşmadığı “sakral agenezi”, çocuğun beyin omurilik sıvısının dolaşımında sorun olduğunda ortaya çıkan “hidrosefali” gibi nedenlerdir.
Kazanılmış hastalıklar arasında ise omurilik tümörleri, şeker hastalığı, parkinson, multipl skleroz denilen sinir kılıflarının yok olduğu hastalık, amyotrofik lateral skleroz denilen ve omurilik hasarı oluşturan hastalık, alzheimer, çocuk felci, felç (inme), ağır metal zehirlenmeleri ve omurilik yapısının zarar gördüğü travmalar (trafik kazası, yüksekten düşme, ateşli silah yaralanmaları, vb.) sayılabilir.

Sinirsel işeme bozuklukları tedavi edilebilir mi?

Hastalığın nedenine göre tedavinin başarısı etkilenmektedir. Genellikle tamamen tedavi edilemeyen rahatsızlıklardır ancak tedavide asıl amaç hastanın yaşam kalitesini arttırmaya yöneliktir.

Tedavide ne yapılır?

Gergin tip bozukluklarda en sık kullanılan yöntem antikolinerjik denilen mesane gevşetici ilaçlardır. Daha şiddetli vakalarda botoks denen madde ile mesane kası gevşetilebilmektedir. Gevşek tip bozuklukta ise tedavi hastanın kendi kendine sonda takarak idrarını boşaltması şeklindedir. Bunlar dışında sinir uyarımını düzeltmeyi amaçlayan elektriksel tedaviler ve cerrahi tedaviler de uygulanmaktadır. 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Volkan İzol

Prof. Dr. Volkan İzol’un 2002 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Tıp Doktoru ve 2008 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı’ndan Üroloji Uzmanı unvanını almıştır. Aynı Anabilim Dalı’nda 2011 yılında öğretim üyesi olarak görev yapmaya başlamış ve 16 Nisan 2015 tarihinde doçent, 28 Ağustos 2020’de profesör unvanını almıştır. Asistanlık döneminde Avrupa Üroloji Diplomasını almaya hak kazanan İzol, uzmanlık sonrası dönemde ise minimal invaziv cerrahide bilgi ve tecrübesini artırmak üzere John Hopkins Üniversitesi’nde (ABD) gözlemci statüsünde çalışmıştır. Uluslararası ve Ulusal hakemli dergilerde yayımlanan birçok makalesi mevcut olan İzol’un yurt dışı-yurt içi bilimsel toplantıda 200’ün üzerinde sözlü bildirisi ve konuşması bulunmaktadır. Günlük pratiğinde sıklıkla Üroonkoloji ve minimal invaziv ürolo ...

Prof. Dr. Volkan İzol
Prof. Dr. Volkan İzol
Adana - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube