Alt tam protezlerin stabilitesi

Alt tam protezlerin stabilitesi

Günümüzde birçok ileri yaştaki insanımızın kullandığı total protezler, çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonları yerine getiriyor.

Ancak; alt tam protezlerin kullanımı birçok kişide büyük zorluklar yaratıyor. Alt protezi yerinde tutacak anatomik yapı bulunmadığından (üst çenenin aksine) çok hareket ettiği ve kullanıcıya büyük sorun çıkardığı bir gerçektir.

Uzun yıllar protez kullanan hastalarda problem daha da büyük oluyor çünkü; protezin oturduğu çene yüzeyleri çokça düzleşmiş olduğundan protezi ağızda sabit tutabilip de yiyebilmek zorlaşıyor. Günümüzde böyle aşırı rezorbe olmuş (aşınmış) kretlere (damaklara) sahip hastalar genellikle takma diş yapıştıran kremleri kullanıyorlar.

Ancak bununla da mutlu olabilen hasta sayısı azdır, çünkü yemek önceleri protezi yapıştırmak ve sonrasında temizlemek güçlüğü yanında yapıştırcının ağızda bıraktığı tat da ayrı bir sorun oluyor. Yapıştırıcını tadını kötü bulan, hatta iğrenerek kullandığını söyleyenlerin yanında çok memnun olduğunu belirtenler de var. Her şeye rağmen oynamayan protezlerle karnını doyurabilmenin keyfi için yapıştırcı kullandığını söyleyen hasta sayısı da oldukça fazla. Peki ne yapmalı?

İşte bu noktada şunları söyleyeiliriz.

1.Dişlerimizi kaybetmemek birincil düşüncemiz olmalı,

2.Bir şekilde dişlerimizi kaybettiysek yaptırdığımız protezleri süresi içinde yenilemeliyiz ki bu süre 5 yıldır. Protez eskidikçe hareketliliği artacak, arttıkça da yaptığı hasar artacak, sonunda protezi tutacak kadar mekanik yüzey kalmayacağından kullanım daha da zorlaşacaktır.

3.Yapıştırıcı kullanmaktan kaçınmamalıyız ki bu protez hareketinin yapacağı hasarı aza indirecektir,

4.Yapıştırıcı kullanmak istemeyen hastalar için ise, agıza çok basit bir operasyanla yerleştirilebilen mini implantların üzerine protezi yerinde tutacak tutucular koyarak, hızlı, ucuz, kullanışlı ve oynamayan protezler yapılabilmekte, böylece yemek ve konuşma konforu sağlanabilmektedir. Böyle sabitlenmiş tam protezler ile bir elmayı ve sandviçi ısırarak yemenin keyfine varıla biliyor.

Daha uzun ve biraz daha büyük cerrahi gerektiren silindirik implantlar, asıl çözüm olmasına rağmen biraz pahalı ve biraz da ileri yaştaki hastalara zor gelebilecek cerrahi işlemler nedeniyle tercih edilmesi zor oluyor.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Osman Aşkar

Etiketler
Alt tam protezlerin stabilitesi
Dt. Osman Aşkar
Dt. Osman Aşkar
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube