Allerjik rinit

Allerjik rinit

ALERJİK RİNİT (SAMAN NEZLESİ)

Allerjik rinit (saman nezlesi), toplumda sık görülen allerjik hastalıkların en önemlilerinden biridir. Özellikle allerjik olan anne ve/veya babaların çocuklarında görülme sıklığı daha fazla olan bu hastalık; endüstriyel gelişmiş ülkelerde, çevre kirliliği gibi faktörlerin artması ile giderek artmaktadır. Hastalığın başlama yaşı genellikle küçük yaşlarda olmakla birlikte, ileri yaşlarda da başlayabilir. Hastalık genllikle allerjik konjonktivit (göz nezlesi), allerjik sinüzit veya astımla birliktelik gösterebilir.

Allerjik rinit hayatı tehdit etme özelliği olmayan ancak hastanın konforunu belirgin şekilde bozan bir hastalıktır. Bu hastalıkta özellikle hastalar belirli bir allerjen ya da allerjenlerle karşılaştığı zaman şikayetler ortaya çıkar. Hastanın şikayetlerinin orrtaya çıkabilmesi için hastanın en azından sorumlu allerjenle daha önceden bir kez karşılaşmış ve ona duyarlı hale gelmiş olması gereklidir.

Allerjik rinit genel anlamda 3 ayrı kategoride incelenebilir:

1.    Yıl boyu süren allerjik rinit,
2.    Mevsimsel allerjik rinit,
3.    Yıl boyu süren ancak, mevsimsel artışlar gösteren allerjik rinit.

Bu hastalıklarda allerjiyi ortaya çıkaran allerjenler hastalığın görülme zamanını belirler. Örneğin yıl boyu allerjik rinit genel anlamda mite (ev tozu akarı)’ lara bağlıdır; mevsimsel allerjik rinit ise genel anlamda polen (ağaç, ot, yabani ot, hububat poleni)’ lere bağlıdır. Yıl boyu süren mevsimsel artışlı allerjik rinitlerde ise sorumlu allerjen hem mite’lar hem de polenlerdir. Yıl boyu allerjik rinit bazen ev içerisinde yaşayan hayvanlara (kedi, köpek, kuş gibi), bazen yıl boyu polenizasyon yapan bitki polenlerine (parietaria= yağışkan duvar otu), bezan dehamam böceği çıkartılarına bağlı olabilr.
Allerjik rinitte bulguların ortaya çıkabilmesi için allerjenle kontağın olması gerekir demiştik; bu anlamda özellikle ev tozu akarı ile her zaman karşılaşmak mümkündür. Özellikle ev içi ortamda geçirilen akşam ve gece uyku saatleri allerjenle en çok kontakt edilen saatlerdir. Böyle olunca hastalara özellikle sabahları uykudan kalktıklarında allerjik rinit bulguları gösterirler. Oysa polen allerjisi olan hastalar o bitkinin polenizasyon yaptığı mevsimde bulgu verirler. 
 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Necmettin Uzunalioğlu

1968 yılında Ankara’da doğdum. İlk ,orta ve liseyi Ankara’da bitirdikten sonra 1984  yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine girdim. Tıp eğitimini tamamladıktan sonra 1990-1995 yılları Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi İhtisasını tamamladım. Uzmanlık tezim Alerjik Rinitli Hastalarda Aşı Tedavisinin Uzun Dönem sonuçlarıdır. 1995-1997 yılları arasında Klinik Şefliği görevini de üstlendiğim Erzurum SSK hastanesinde mecburi hizmetini tamamladım.   1997-2022 yılları arasında Bursa Çekirge Devlet Hastanesinde 2013-2016 yılları arasında Doruk Özel Bursa Hastanesinde çalıştım, halen PEDMER Tıp Merkezinde muayenehane ortamında hastalarıma hizmet vermekteyim.   Uzmanlık dönemi boyunca estetik ve fonksiyonel burun cerrahisi, alerji deri testleri ve aşı tedavisi ve fonksiyonel endoskopik sinüs ce ...

Etiketler
Allerjik rinit nedir
Op. Dr. Necmettin Uzunalioğlu
Op. Dr. Necmettin Uzunalioğlu
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube