Allerji nedir, allerjik hastalıklar nasıl oluşur?

Allerji nedir, allerjik hastalıklar nasıl oluşur?

 

Allerji Nedir?

Allerji bağışıklık sistemimizin ağaç, ot, çimen polenleri, ev tozu akarları veya hayvan kılları gibi normalde zararsız olan maddelere aşırı tepki vermesidir. Allerjik reaksiyon oluşturan maddeler alerjen denir. Atopi ise genetik olarak allerjik hastalık geliştirme yatkınlığına verilen isimdir. Rinit burun iltihabı anlamına gelir. Allerjik rinit, allerji kaynaklı burun iltihabıdır. Alerjenlerin hava yolu mukozasına yapışarak iltihabi reaksiyonları başlatmasıyla meydana gelir. Belirli mevsimlerde (en çok polenlerin uçuştuğu bahar aylarında) ortaya çıkan türüne “mevsimsel rinit” denilir. Mevsimsel allerjik rinit, “saman nezlesi” olarak da bilinir. Ancak bu doğru bir terim değildir. Bir de allerjik rinit’in bir yıl boyunca devam eden türü vardır ve bu tür “perenial rinit” olarak adlandırılır.  Perenial rinit’e, genellikle yıl boyunca ortamda bulunan hayvan tüyü, çeşitli kimyasallar ya da ev tozu gibi alerjenler neden olur.

Allerjik hastalıklar nasıl oluşur?

Zararlı organizmalara karşı korunmak amacıyla bağışıklık sistemimiz antijenleri (ortamdaki zararlı maddeler) zararsız hale getirmek için antikorları (vücut savunmacıları) üretirler. Normalde vücudumuzu koruyan bağışıklık sistemi herkes için zararlı olmayan antijen denilen maddelere karşı aşırı reaksiyon göstererek allerjinin oluşmasına neden olur. Allerjik hastalarda savunma sisteminin elemanları arasındaki fizyolojik ve fonksiyonel denge bozulmuştur.
Allerjik hastalıklar kronik hastalıklar arasında ilk sırada gösterilmektedir. Bu hastalıklar basit burun tıkanıklığı ve akıntısı olabileceği gibi çocuklarda düşünme bozukluğu ve minimal beyin hasarına kadar giden farklı tablolar ile seyretmektedir. Genetik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle allerjik hastalıklar oluşmaktadır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Necmettin Uzunalioğlu

1968 yılında Ankara’da doğdum. İlk ,orta ve liseyi Ankara’da bitirdikten sonra 1984  yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine girdim. Tıp eğitimini tamamladıktan sonra 1990-1995 yılları Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi İhtisasını tamamladım. Uzmanlık tezim Alerjik Rinitli Hastalarda Aşı Tedavisinin Uzun Dönem sonuçlarıdır. 1995-1997 yılları arasında Klinik Şefliği görevini de üstlendiğim Erzurum SSK hastanesinde mecburi hizmetini tamamladım.   1997-2022 yılları arasında Bursa Çekirge Devlet Hastanesinde 2013-2016 yılları arasında Doruk Özel Bursa Hastanesinde çalıştım, halen PEDMER Tıp Merkezinde muayenehane ortamında hastalarıma hizmet vermekteyim.   Uzmanlık dönemi boyunca estetik ve fonksiyonel burun cerrahisi, alerji deri testleri ve aşı tedavisi ve fonksiyonel endoskopik sinüs ce ...

Etiketler
Allerji belirtileri
Op. Dr. Necmettin Uzunalioğlu
Op. Dr. Necmettin Uzunalioğlu
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube