Alkol bağımlılığında güncel tedaviler

Alkol bağımlılığında güncel tedaviler

Naltreksonun ağızdan alınan hapı alkol içme miktarını, sıklığını ve nüks oranlarını azalttığı gösterildekten sonra 1994 yılında onaylanarak alkol bağımlılığı tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Bununla beraber hastaların sadece %10-15’i tedavisine 6 aydan daha uzun süre düzenli olarak devam etmektedir. Bu nedenle tedavinin başarısı kısıtlı kalmaktadır.

Naltreksonun uzun etkili iğne formu bir ay süreyle etkilidir ve tedaviye uyum sorununu çözmek için geliştirilmiştir. Birçok çalışma tarafından naltrekson depo iğnesinin hastaların önemli bir kısmında alkol isteğini azalttığı, ayık kalma süresini uzattığı, hastalığın tekrarlamasını önlediği, alkol içme sıklığı ve miktarını azalttığı gösterilmiştir.

Naltrekson depo iğnesi genel olarak iyi tolere edilmektedir ve güvenlidir. Sık görülen yan etkiler:  iştahsızlık, bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi ve enjeksiyon yerinde bölgesel reaksiyonlardır.

Birleşik Devletler (2006) ve Rusya Federasyonunda (2008) naltreskon depo iğnesinin alkol bağımlılığı tedavisinde kullanımı onaylanmıştır.

Temposil Depo İğnesi

Temposil alkole karşı duyarlılık geliştirerek caydırıcı etki yapan bir ilaçtır. Düşük miktarda alkol alındığında bile yüz kızarması, baş ağrısı, bulantı, kusma, göğüs ağrısı, halsizlik, terleme, nefes darlığı, çarpıntı ve zihin bulanıklığı gibi hoş olmayan etkilere yol açar. Bu etkiler alkol alınmasından kısa bir süre sonra başlar ve bir saat veya daha fazla süreyle devam eder.  

Temposil depo iğnesinin 3, 6 ve 12 ay etki süresi olan dozları vardır.  Klinik çalışmalar temposil depo iğne tedavisinin hastaların önemli bir kısmında temiz kalmaya yardımcı olduğunu, tedavi sürekliliğini sağladığını ve hastalığın tekrarlamasını önlediğini göstermektedir.

Sık görülen yan etkiler: deri döküntüleri, akne, baş ağrısı, halsizlik ve enjeksiyon yerinde reaksiyonlardır (ağrı, şişkinlik, kızarıklık, kaşıntı).

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Bayın

Uzm. Dr. Mehmet BAYIN, İlkokul, ortaokul ve lise egitimini İzmir ' de tamamladıktan sonra 1997 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2004-2010 Yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ihtisasını tamamlayarak Psikiyatri Uzmanı olmuştur. 2010 yılında Nevşehir Devlet Hastanesinde psikiyatri uzmanı olarak göreve başlamıştır. 2013 yılı başında kamu görevinden ayrılarak Özel Kapadokya Hastanesinde psikiyatri polikliniği, servisi ve alkol-madde bağımlılığı tedavi merkezini kurarak ekibiyle beraber ayaktan ve yatılı psikiyatri tedavilerini uygulamıştır. Burada ağırlıklı olarak kokain, eroin ve alkol bağımlılığı tedavilerine yoğunlaşmıştır. Bu alanlarda daha önce ülkemizde bulunmayan uzun etkili implant ve enjeksiyon tedavilerinin Tü ...

Etiketler
Alkol bağımlılığı tedavisi
Uzm. Dr. Mehmet Bayın
Uzm. Dr. Mehmet Bayın
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube