Alınganlık hissi

Alınganlık hissi

Alınganlık hissi, kişinin kendisini ikinci planda hissettiği ve beklentileri doğrultusunda davranılmadığında ortaya çıkan duygudur. 

Bu duygu herkeste sıklıkla görülebilmektedir. Bazı bireyler bu hissi kişinin karakteriymiş gibi adlandırsa da durum öyle değildir. 

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)  ile alınganlık hissini kısaca cevaplandıralım.

Alınganlık hissi en çok hangi problemi yaşayan bireylerde oluşur ?

Alınganlık problemi, her psikolojik reaksiyonla tetiklenebilir. Genel istatistiklere göre özgüven problemi yaşayan,  eleştirilere kapalı ,  içine kapanık , her söyleneni yanlış anlamaya yatkın, kişilerde daha sık görülmektedir.

Alınganlık hissi hangi yaş grubunda daha sık görülmektedir?

Alınganlık hissinin belli bir yaş grubu ile sınırlandıramayız. Erişkin, genç, çocuk, yaşlı, herkeste görülebilmektedir. Gözlemlediğimiz süreçler doğrultusunda ergenlik dönemindeki bireylerde daha sık rastlanmaktadır. Amerika'da yapılan araştırmaya göre alınganlık hissinin ergenlik döneminde kazanıldığı söylenmektedir. Ergenlik dönemi  kendini algılama, keşfetme ve yetişkinliğe atılan bir adım olduğundan dolayı ebeveynlerin onu anlamadığını düşünerek alınganlık duygusuna kapılabilmektedir. Hal böyle olunca ailelere çok fazla görev düşmektedir. Ergenlikte olan çocuklarınıza sabır gösterneli ve davranışlarını anlamaya çalışmalısınız. İletişimle ilgili sorun yaşıyorsanız kesinlikle bir uzmandan yardım almanız gerekir.

Alınganlık hissi en fazla kadında mı görülür erkekte mi ?

Erkek ve kadın birbirinden farklı olarak yaratılmıştır. İki farklı cinsin ayrı ayrı karakteri ve düşünce tarzı vardır.  Bu durum kişinin erkek ve kadın olmasıyla ilgili değil psikolojik durumuyla ilgilidir.

Eleştirilere kapalı olmak bir problem midir? Kişi eleştirildiğinde neden alınganlık gösterir ?

Eleştiri, iletişimde kişiyi daha güzel bir noktaya getirmek için söylenen söze denir. Eğer yapılan eleştiri geliştirmiyor ve olumsuz yönde etkiliyorsa o eleştiri türüne olumsuz eleşitiri diyoruz. Her birey olumsuz yönde olan eleştiriye olumlu tepki vermeyebilir. Size yapılan her eleştirilere açık olmanız gerekir. Herkes herkesi eleştirebilir bu gayet doğal bir süreçtir. Burada önemli olan husus, sizin bu eleştiriyi kayda değer olup olmadığını analiz etmenizdir.

Alınganlık hissi yaşayan bireylerde  hangi duygular daha sık görülmektedir ?

Yapılan istatistiklere göre gerginlik ,endişe ,öfke, depresiflik , ağlama, üzüntü , kendini beğenmeme, sabırsızlık, içe kapanma, tahammülsüzlük (vb.) duygular görülmektedir. Bu belirtiler var ise kesin tanı için hekimden yardım alabilirsiniz.

Bireyler alınganlık duygusundan nasıl kurtulabilir?

Bu hissi çok sık yaşamaya başladıysa ve hayatının belli bir bölümünde yaşamını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyorsa bir uzmandan yardım alması gerekmektedir. Psikoterapi yardımıyla alıngan olduğu konularla başa çıkmayı öğrenecektir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Kubilay Göksel Eren

Uzm.Psk Kubilay Göksel EREN, İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Aslen Balıkesirli olup, Evli ve 1 kız babasıdır. Uzm.Psk.Kubilay Göksel EREN’in Eğitim Gördüğü Okullar : İstanbul Cumhuriyet Anadolu Lisesi ve T.C Kültür Üniversitesi ve sonrasında İstanbul Üniversitesi’nde Psikoloji - Sosyoloji öğrenimi görmüştür. Bölüm hocaları( Doç.Dr.Şerife Sema Karakelle - Prof.Dr.Yücel Bulut) Dünyanın en iyi Devlet üniversiteleri arasında yer alan (EFPA) (European Federation Of Psychologists' Associations) standartlarına uygun Milli Taras Shevchenko Tıp Ulusal Üniversitesine (1834) Uluslararası öğrenci olarak kabul edilerek Psikoloji bölümünü başarıyla bitirmiştir. Avrupa Birliği onaylı - Dünyanın her yerinde geçerliliği olan Mavi Diplomanın sahibidir. Doç.Dr.Susran Erkan EROĞLU Psikoloji Bölüm Başkanı’nın gözetiminde Adana Bilim Üniversitesi’nden 480 ...

Etiketler
Psikolog
Uzm. Psk. Kubilay Göksel Eren
Uzm. Psk. Kubilay Göksel Eren
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube