Alerji nasıl gelişir?

Alerji nasıl gelişir?

Alerji Nasıl Gelişir?

Alerji genetik yatkınlığı olan yani anne, babası ya da kardeşlerinde alerjik hastalığı olan bireylerde çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Genetik yani kalıtımsal özellikler alerjik hastalıkların ortaya çıkması açısından önemlidir. Son yıllarda giderek artan alerjik hastalıkların sıklığı “hijyen hipotezi” ile açıklanmaya çalışılmaktadır. Bu hipoteze göre sosyal ve ekonomik gelişime paralel olarak doğal yaşamdan uzaklaşılması bağışıklık sistemimizin farklı yönde davranışlarına neden olmaktadır.

Doğal yaşamdan uzaklaşma, yoğun aşılama programları ile enfeksiyonlardan korunma, beslenme alışkanlıklarının değişimi, çekirdek aile yaşamı, hava kirliliği, tütün dumanına maruz kalınması vb gelişen dünyamızdaki yaşam tarzlarımızdaki değişiklikler alerjik hastalıkların gelişimine zemin hazırlamaktadır. Bu süreçte bağışıklık sistemimizde olması gereken ve yabancı maddelere karşı verilmesi gereken normal yanıtlarda değişiklikler olur. Ve sonuç olarak genellikle hayatın ilk yıllarından başlamak üzere vücudumuza yabancı ama zararı olmayan maddelere (ev tozu akarları, polenler, besinler vb) karşı IgE olarak adlandırdığımız antikorlar üretilmeye başlar (duyarlılaşma).

Sonunda zararsız olarak bilinen maddeler birey için “antijen” haline gelmiştir. Alerjen olarak adlandırılan bu antijenler solunum yoluyla, deri, ağızdan ya da enjeksiyon ile vücudumuza girebilir.

Antijene özgün IgE yapısındaki antikorlar mast hücrelerinin yüzeyinde tepkimeye girerek bu hücrelerden histamin ve çeşitli maddelerin salınımına neden olurlar. Ve o bölgede ani başlayan reaksiyon meydana gelir. Bulgularda organa göre farklılıklar gösterir. Bu reaksiyonlar hafif olabildiği gibi yaşamı tehdit eden anafilaksi (şok) gibi de olabilir. Örneğin bahar ayında polenlere maruz kalan bir kişide burun semptomları ortaya çıkarken başka birinde astım bulguları görülebilir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Faruk DEMİR

Uzm. Dr. Faruk Demir, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nı   tamamlayarak Uzman doktor  unvanı almıştır. European Academy of Allergology and Clinical Immunology (EAACI), Türkiye Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, Çocuk Allerji ve Astım Derneği (ÇAAAD), Milli Pediatri Derneği, Türk Pediatri Kurumu, Türkiye İmmünoloji Derneği,  Aydın Tabip Odası gibi dernek ve kuruluşlara üyelikleri vardır. Misyonu, evrensel değerler ışığında aldığı tıp eğitimi ile; bölgesel ve ulusal gereksinimler doğrultusunda, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk İmmünolojisi ve Alerji hastalıkları alanında ihtiyaç duyulan örnek sağlık hizmetini sunmaktır. Uzm. Dr. ...

Etiketler
Alerji
Uzm. Dr. Faruk DEMİR
Uzm. Dr. Faruk DEMİR
Aydın - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube