Aldatılmanın yarattığı travmayı emdr yöntemi ile ortadan kaldırabilir miyiz?

Aldatılmanın yarattığı travmayı emdr yöntemi ile ortadan kaldırabilir miyiz?

Aldatılma travmatik etkisi son derece yüksek olan bir travma çeşididir. Aldatılan kişiler ciddi bir çökkünlük yaşayarak depresif semptomlar gösterebilirken, öfke kontrol sorunu da geliştirebilirler. Bunun yanı sıra aldatılan kişilerde sıkça gördüğümüz bir tablo bu kişilerin aldatılma olayı ve bu olayın içindeki kişilerle ilgili takıntılı bir şekilde düşünüp durmalarıdır. Bazı durumlarda aldatılan kişi aldatılması ile ilgili kendini suçlayabilir ve kişide suçluluk duygusu hakim olabilir. Aldatılma olayının üstünden seneler geçse dahi kişinin içinde bulunduğu depresif, öfkeli ve takıntılı halde hiçbir azalma olmayabilir. 

Aldatılmanın şekli, niteliği, süresi, cinsel aldatma mı duygusal aldatma mı olduğu gibi unsurlar travmanın derecesini belirler. Her aldatılma türünde uygulanacak EMDR yaklaşımı aynı değildir; aldatılmanın ne şekilde olduğuna ve niteliğine bağlı olarak uygulanacak EMDR protokolü değişiklik gösterir.

Aldatılma konusunda deneyimli bir klinik psikolog tarafından uygulandığında EMDR yöntemi aldatılma travmasının üstesinden gelmede diğer yöntemlere kıyasla eşsiz bir etkiye sahiptir.  EMDR çalışması ilerledikçe aldatılma anısı aldatılan kişinin zihninde giderek silikleşir ve uzaklaşır. Bu anı aklına gelse dahi kişi rahatsız olamamaya başlar. Kişi depresif ruh halinden sıyrılır, öfkesi söner ve aldatılma konusunda takıntılı bir şekilde düşünme hali ortadan kalkar.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.

Y. Doç. Dr. Ercüment DOĞAN,  lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde başladığı Lisans eğitimini 1994 yılında tamamlamıştır.  1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını “Negatif Duygulanım, Pozitif Duygulanım ve Somatik Bileşen Temelinde Depresyon ve Anksiyete (Kaygı) Arasındaki Farklılıklar” başlıklı çalışması ile tamamlamış ve lisansüstü derecesini alarak Klinik Psikolog uzmanlığını almıştır.   2005-2007 yılları arasında Chicago Psikanaliz Enstitüsü‘nün düzenlediği 2 yıllık Analitik Psikoterapiler eğitimlerini tamamlamıştır.   2004 yılında merkezi Avrupa’da bulunan “EMDR Institute” tarafından verilen eğitimleri almış ve EMDR uygulayıcısı Psikoterapist olmuştur.   Doktora derecesini 2001 yılında “Çalışanın İşine Cezbolması: Dönüştürücü Liderlik ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
facebook
twitter
linkedin
instagram
Etiketler
Emdr psikoterapisi
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube