Akupunktur ile bel ve boyun ağrıları tedavisi

Akupunktur ile bel ve boyun ağrıları tedavisi

      AKUPUNKTUR İLE BEL VE BOYUN AĞRILARI TEDAVİSİ

Masa başı iş yapmak, bilgisayarın başında öne eğik vaziyete, kambur halde çalışmak, uzun topuklu ayakkabı giymek, aşırı stres içinde yaşamak, yanlış duruş ve oturuşlar boynu oluşturan yapıların (kaslar, ligamentler, omurlar ve diskler gibi) yıpranmasına neden olur.

Hareketsiz bir iş ve hayat tarzı, oturarak iş yapmak, şişmanlık, spora ısınmadan başlamak, stres içinde yaşamak, yanlış duruş ve oturuşlar bel için zararlıdır. Sürekli yapılan yanlış hareketler, duruş ve oturuş bozuklukları, ağır kaldırma esnasında yanlış eğilme hareketleri bel bölgesini oluşturan yapıların yıpranmasına neden olur.

Akupunktur, Bel ve Boyun Fıtığı tedavisinde akla gelecek ilk tedavi yöntemidir zira akupunktur Boyun ve Bel Fıtıklarda yapısal bozuklukları tamir eder. Ayrıca akupunkturla Boyun ve Bel Fıtığı tedavileri uzun süreli etkili olmaktadır.

Romatizmal ağrıları, boyun bölgesi artrozu (Boyun Kireçlenmesi), bel bölgesi artrozu (Bel Kireçlenmesi) akupunkturla tedavi edilmektedir. Kireçlenme vücudun hemen her ekleminde olabilir(boyun,omuz,dirsek,el,parmaklar,kalça,omurga,diz) buradaki nedenlerden bir tanesi fazla kilo ise akupunktur burada bir tedavi olarak kilolar verdirebilir.Bunun haricinde akupunktur hafif ve orta düzey athrozlarda bir tedavi yöntemi olarak dünyada yaygın olarak kullanılıyor.Tedavi 10-15 seans olarak gün aşırı veya her gün yaklaşık 20 dk uygulanır sonra haftada 1, sonra ayda 1, sonrada 3 ayda 1 seans olarak idame ettirilir.Ağrıya genellikle 4-5 seans sonunda cevap verirse tedaviye çok iyi cevap veriyor demektir.Bazen inatçı vakalarda olabilir sonrasında ise yılda 1 kür akupunktur devam ettirilmelidir.Başarı oranı vakkaya göre farklı olmakla beraber ağrıyı azaltma açısından % 80 civarında olumlu sonuçlar alınmıştır.
Ayrıcaa alçı eklem, kas ve bağların hareketsiz kalmasına neden olduğu için kireçlenmeye sebep olur. Bir an evvel egzersizlere başlamak gerekir. Bu egzersizler yapılıyorken de ağrı kesici, çevre dokuları gevşetici ve güçlendirici, ödemi çözücü etkileri için akupunktur tedavisinden yararlanılabilir.

Akupunktur boyun ve bel ağrılarında bu bölgelerde oluşan kas sapzmlarına bağlı ağrılarında çok etkili olabilmektedir. Fibromiyaljide (Kas Ağrılarında) akupunktur tedavisi ağrı azaltan etkinliğinin yanında omurların yanında bulunan kasları (paravertebral) gevşetir ve uzun dönem devam eden kas ağrılarının oluşturduğu anksiyete üzerinde de rahatlatıcı etkisi ile psikolojik rahatlama sağlar.
Aynı zamanda bu bölge kaslarında oluşan enflamatuar süreçleride anti-enflamatuar etkinliği ile de iyileşme sürecinde destek olabilmektedir.

İlk hafta üç kez uygulanan akupunktur seanslarını ikinci ve üçüncü hafta da üç kez ve daha sonra haftada bir veya iki seans olmak üzere yaklaşık on veya on beş seanslık bir tedavi ile bu bölge ağrılarında başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Özellikle her yıl mart ve kasım aylarında yapılabilen hatırlatma tedavileri ile de iyileşmenin daha uzun olması sağlanabilmektedir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Ebru Egemen Uysal

Etiketler
Akupunktur tedavisi uygulanan hastalıklar
Dr. Ebru Egemen Uysal
Dr. Ebru Egemen Uysal
İstanbul - Pratisyen Hekimlik
Facebook Twitter Instagram Youtube