Akciğer hastalıkları

Akciğer hastalıkları

AKCİĞER KANSERİ ARTIYOR !

Akciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıklarında sonra insan sağlığını ve hayatını tehdit eden hastalıklar arasında 2. sıradadır.Özellikle ülkemizde yoğun sigara tüketimi devam ettiğinden Akciğer Hastalıklarının Yaşamı tehdit eden ciddi boyutlarda olduğunu üzülerek söylemek zorundayız. Bu yüzden biz Akciğerlerle ilgilenen hekimlere düşen en önemli görev bu ciddi hastalıkların oluşmasını önlemek, var olan akciğer hastalıklarını ise vakit geçirmeden Teşhis ve Tedavi etmektir.Bu ciddi hastalıklar arasında; AKCİĞER KANSERİ, Bronşektazi, Büllöz Akciğer (Hava ve Köpek Kistleri) , Astım gibi kronik hastalıklar yer almaktadır.

AKCİĞER ZARININ KÖTÜ HUYLU TÜMÖRÜ (Mezotelyoma) !

Ülkemizin bazı bölgelerinde toprakta yaygın olarak bulunan ASBEST(Beyaz Toprak) ve ERİONİT maddesi Akciğer Zarının kötü huylu kanseri olan MEZOTELYOMA ya neden olmaktadır. Radyasyonun da bu hastalığa neden olabileceği düşünülmektedir(Çernobil faciası sonrası). Bu hastalık tedavi edilmediği ya da teşhiste geç kalındığı takdirde maalesef 2 ile3 ay içerisinde ölüme yol açmaktadır. Asbest ve erionit Ülkemizin özellikle İzmit, Sakarya, Eskişehir, Tokat, Sivas, Diyarbakır ve Nevşehir gibi yörelerinde toprakta yaygın olarak bulunmaktadır.Yörede yaşayan insanların BEYAZ TOPRAK dedikleri bu maddeleri duvar yapımında vesıvada kullandıklarından insanlar doğumlarından itibaren bu maddeyi solumakta ve maalesef yabancı ülkelere göre çok daha genç yaşlarda (40 civarı) bu ölümcül hastalığa yakalanmaktadırlar. Bu hastalığın en erken işareti Göğüs, Sırt ve göğüs yan kısmında oluşan AĞRI dır. Nefes almakla BATMA tarzında ağrıya neden olur. Ağrı şikayetini Nefes Darlığı takip eder. Bunun nedeni göğüs boşluğunda SU toplanmasıdır.

Hastalarımızın, özelliklede bu bölgelerde doğmuş ya da bu bölgelerde yaşamış olanların şikayetleri olduğunda vakit kaybetmeden uzmana başvurmaları gerekmektedir. Hastalığın erken teşhisinde en etkin yöntem VİDEO YARDIMLI TORAKOSKOPİK(1 cm büyüklüğündeki kesiden televizyon ile ışıklı boru ile yapılan kansız biyopsi) dir.

AKCİĞER VEREMİNE DİKKAT !

Cumhuriyetimizin kuruluşundan hemen sonra, dönemin ölümcül bir hastalığı olan VEREM ile yaptığı çok ciddi müdahale neticesinde bu hastalığın tedavisinde ve kontrolünde büyük başarı elde etmiştir. Ancak son yıllardaki ekonomik düzeydeki dalgalanmalar neticesinde oluşan kötü yaşam koşulları, çevre kirliliği, vücudun savunma sistemini yıkan bazı enfeksiyon hastalıkları ve kanserlere bağlı olarak Verem hastalığındaki artış dikkatimizi çekmiştir. Erken teşhis konulduğunda Verem hastalığının tedavisi kolaylıkla yapılabilmektedir. Ancak ilaçla tedavisi olmayan verem hastalarında ve akciğerin harab olduğu, kanamaya neden olduğu durumlarda cerrahi olarak hastalıklı kısmın çıkarılması şifa ile sonuçlanmaktadır.

BAZI ÖENMLİ AKCİĞER HASTALIKLARI !

Doğumsal akciğer hastalıkları (Hava kistleri,doğumsal göğüs kafesi bozuklukları), Hidatik Kist (Köpek kisti), Bronşektazi, Göğüs Duvarı Tümörleri, Doğumsal Göğüs Duvarı Bozuklukları, Akciğer zarının iltihapları (Plörit) gibi durumlarda her türlü Tetkit ve Tedavi GÖĞÜS CERRAHİSİ MERKEZİMİZDE yapılabilmektedir.

Göğüs Kafesi ve Kaburgaların Tüm Şekil Bozuklukları: Torakoskopik ve estetik müdahalelerle doğumsal veya sonradan gelişmiş tüm şekil bozuklukları hastanede çok kısa yatış süresi içinde düzeltilmektedir.

AKCİĞER HASTALIKLARINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI !

Sigara içilmemeli ve sigara içilen ortamda uzun süre kalınmamalıdır.

Uyuşturucu madde kullanılmamalı,

Çevre kirliliği ile mücadele edilmeli

Çocukluk çağından itibaren sinüzit, bademcik iltihabı ve diğer üst solunum yolları enfeksiyonları ile mücadele edilmeli ve hastalıkların akciğere inmesi engellenmeli,

Çocukluk çağı aşıları muntazam yaptırılmalı,

Alerjik yapıdaki çocukların tedavisine erken başlanmalı,

Öksürük, ateş , balgam gibi akciğer hastalıklarının önemli belirtilerinde mutlaka uzmana başvurulmalıdır.

AKCİĞER HASTALIKLARINDA ERKEN TEŞHİS İÇİN KULLANILAN YÖNTEMLER !

UZMAN (Akciğer Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı) hekim muayenesi

Düz akciğer Filmi

Balgam Testleri

Kan Testleri

Solunum Fonksiyon Testleri

Alerji Testleri

Bilgisayarlı Tomografi

Akciğer Ultrasonografisi

Endoskopik Yöntemler
 

A. BRONKOSKOPİ (Işıklı solunum yollarının incelenmesi )

B. MEDİASTİNOSKOPİ (Işıklı boru ile Lenf Bezlerinin incelenmesi)

C. VİDEO YARDIMLI TORAKOSKOPİ (Işıklı boru ve televizyon yardımı ile 1 cm lik akciğerin incelenmesi )

Son olarak sayın halkımızın akciğer sağlığı için şunu bilmesi gerekmektedir; Sigara başta akciğer kanseri olmak üzere vücuttaki bir çok kanserin ana sorumlusudur. Öksürük, balgami göğüs ve sırt ağrısı olan hastalarımızın derhal , hiç bir şikayet olmasa dahi 40 yaşın üzerinde, sigara içen vatandaşlarımızın düzenli aralıklarla akciğer filmi çektirmesi ( en az yılda 1 kez ) , akciğer kanserinin ve diğer hastalıkların erken teşhisinde önemli rol oynamaktadır.

 

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bülent Arman

Etiketler
Bronkoskopi
Prof. Dr. Bülent Arman
Prof. Dr. Bülent Arman
İstanbul - Göğüs Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube