Aile danışmanlığı nedir?

Aile danışmanlığı nedir?

Aile danışmanlığı değişim ve gelişimi sağlamak adına aile bireyleri arasındaki yakın ilişkinin ön planda tutularak çalışıldığı, psikoterapinin bir dalıdır.

Yaşam her bireyin karşısına farklı olgular çıkarır ve bu olgular her zaman pozitif olmayabilir. Kişiler bu olumsuzluklarla boğuşmak zorunda kaldıklarında kendilerini güçsüz ve çelişki içinde bulurlar. Bu davranışsal sorunlarını aileye yansıtmaya başlarlar. Bireylerin böyle durumlarda başvurması gereken en önemli alan “aile danışmanlığı” hizmetidir.

Aile Danışmanlığı Süreci Nasıldır?

Aile üyelerinin, aile danışmanı eşliğinde, bir araya gelmeleri ile danışmanlık süreci başlamış olur. Terapiye katılan bireyler, kendileri ve diğer aile üyeleri hakkında daha fazla şey keşfederler. Problemlerle baş etme becerilerinin edinilmesi ile birlikte, sadece o anda yaşanan zorluklara çözümler üretilmesi değil, sonrasında da yaşanabilecek olumsuzluklarla başa çıkma edinimi sağlanabilmektedir. Kimi durumlarda ailenin tamamının, kimi durumlarda ise aile üyelerinin bir kısmının dahil edildiği aile danışmanlığında, anne, baba, çocuk ve ailenin diğer bireyleri aynı seansta bir ada görülebilir.

Aile danışmanlığında öncelikle ailenin dile getirdiği sorunlar dinlenerek ailenin danışmanlıktan beklentileri nelerdir onlar belirlenir. Sonraki birkaç seansta aile üyeleriyle birlikte aileyi etkileyen öncelikli ve belirleyici sorunların neler olduğu tespit edilmeye çalışılır.

Bu tespitler tamamlandıktan sonra aile üyeleri ile birlikte aile danışmanlık sürecinin süresi ve aile danışmanlık hizmetinin sıklığı belirlenir. Devam eden seanslarda dile getirilen problemin çözümüne yönelik müdahalelerde bulunulur.

Hangi Durumlarda Aile Danışmanına Başvurulmalıdır?

- Aile İçi Uyum Sorunları Giderek Arttığında,

- Aile İletişim Becerilerini Geliştirme,

- Sağlıklı Çocuk Yetiştirme,

- Çocukların Çeşitli Alanlarda Yeteneklerini Belirleme Ve Mesleğe Yönlendirme,

- Eşler Arası İletişim Problemleri,

- Yaşanan Problemler Aile Düzenini Bozmaya Başladığı Zamanlarda,

- Anne-Baba Olmaya Hazırlık,

- Aile İçi Ruhsal ve Fiziksel Şiddet,

- Ebeveynlerin Çocukları İle Yaşadıkları Problemler Gibi Sorunları Uzman Yardımı İle Sağlıklı Bir Şekilde Çözümlemek Mümkün.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Sema Kılıç

Adana doğumlu olan Sema KILIÇ, İlköğretim ve Lise eğitimini Adana’da tamamlamıştır. İşletme (İngilizce),  Uluslararası Ticaret ve Lojistik (İngilizce) Bölümlerinden mezun olduktan sonra bu alanlarda yönetici olarak görev almıştır. Bu alanlara yönelik birçok eğitim ve seminerler de vermiştir. Psikolojiye olan ilgisi sebebiyle Toros Üniversitesi Psikoloji Bölümünde lisans eğitimine devam etmiş ve yüksek onur derecesiyle mezun olmuştur. Lisans eğitiminin ardından Yakın Doğu Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamış olup "klinik psikolog" unvanını almıştır. Psk.Sema Kılıç, 2021 yılında Türkiye'de ilk defa düzenlenen Mersin Sağlık Ödülleri Gecesinde Yılın Psikoloğu Ödülü'ni almıştır. Çeşitli Devlet, Özel Kurum ve Kuruluşlarda Yönetici ve Psikolog olarak görev alan Sema KILIÇ, PSK KLİNİK’İN Kurucusu ve sahi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Aile
Uzm. Kl. Psk. Sema Kılıç
Uzm. Kl. Psk. Sema Kılıç
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube