Ağrıyı anlamak

Ağrıyı anlamak

Ağrı vücudunuzun alarm sistemidir. Vücudunuzun bir kısmında yaralanma durumu gibi bir şeylerin yanlış gittiğini söyler. Ağrı aynı zamanda nasıl davranmanız gerektiği konusunda da sizi uyarır. Mesela, sıcak bir tencereye dokunursanız beyninizden gelen ağrı sinyalleri elinizi hemen geri çekmenizi sağlar. Bu ağrı sizi korumaya yardımcı olur.

Genel olarak ağrı 2 kategoride incelenir.

Akut Ağrı- Akut ağrı doku hasarına fiziksel duyarlılığa bağlı geçici bir ağrıdır. Birkaç saniyeden birkaç aya kadar sürebilir fakat genellikle normal doku iyileşmesinden sonra düzelir.Yaralanma, yanma, kırık oluşumu, adelelerin aşırı kullanımı, tıbbi prosedür yada cerrahi gibi belirli bir neden sonrası oluşur.

Kronik Ağrı-Normal iyileşme sürecinin dolmasına rağmen devam eden ağrıdır. Birkaç aydan yıllara kadar sürebilir. Hafif ya da sakat bırakacak kadar ağır olabilir. Artrit veya şeker hastalığı gibi hastalıklara bağlı olabilir veya travma, cerrahi ya da amputasyon sonrası gelişebilir. Bazı kronik ağrıların sebebi belirsizdir ve sinir liflerinin hasarı ya da yaralanması sonucu görülebilir. Sinirler bazen devam eden doku hasarı olmamasına rağmen ağrı sinyalleri göndermeye devam ederler.

Halihazırda kronik ağrınız olabilir ve şu anda akut ağrı deneyimi yaşıyor olabilirsiniz. Doktorunuz mevcut ağrının yeni bir ağrı mı (akut) yoksa kronik ağrınızın devamı olup olmadığını anlamak için size bir takım sorular soracaktır.

Ağrı Hakkında Konuşmak

Doktorunuz size ağrınız hakkında sorular soracaktır. Ağrınızı doğru anlatmak doktorunuzun ağrı tipini anlaması, bir tanı koyması ve bir tedavi planı belirlemesine yardımcı olacaktır. Şu sorulara doğru cevaplar vererek yardımcı olabilirsiniz:

Ağrınız nerede?

Ne zamandır ağrınız var?

Ağrı devamlı mı yoksa gelip geçicimi?

Ağrı ne kadar sürüyor?

Ağrınızı daha iyi ne yapıyor?

Ağrınızı daha kötü ne yapıyor?

Ağrınızın şiddeti ne?

Doktorunuza son ziyaretinizden sonra ağrınız değişti mi?

Ağrınız için ne tür ilaçlar yada girişimler uygulandı? Ne kadar etki oldular?

Ağrıyı ölçmek için farklı metodlar vardır. Bir yol basitçe ağrınızı tarif etmenizin istenmesidir. Yanıcı, batıcı, sızlatıcı, zonklayıcı, keskin, künt ya da darbe şeklinde gibi kelimeleri tarif etmek için kullanın.

Ağrıyı tarif etmenin diğer bir yolu bir ağrı ölçeğinin kullanılmasıdır. Size ağrınıza 0 ile 10 arası bir puan vermeniz istenecektir. 0 hiç ağrınız yok, 10 ise olabilecek en yoğun, en şiddetli ağrıyı temsil eder.

Ağrınız ile Baş etmek

Doktorunuz sizden aldığı bilgiler ile bir tedavi planı belirleyecektir. Verilen tedavi sonrası ağrınızdaki değişimleri bildirmeniz büyük önem arz etmektir. Bazen doktorunuz ilaçlar ile ağrınızı kontrol altına alamayabilir. Ağrınızla baş etmek adına yeni bir tedavi planı oluşturulana kadar pek çok şey yapabilirsiniz. Aşağıdaki öneriler ağrınızı azaltmak ve tedavinizin etkisini arttırmaya yardımcı olabilir:

Derin Nefes Alma- Derin nefes alma tüm vücudunuzu rahatlatmanın çok basit bir yoludur. Burnunuzdan 4-5 kez yavaş ve derinden nefes alın ve nefesinizi birkaç saniye tutun. Dudaklarınızı sanki ıslık çalacakmış gibi büzün. Ağzınızdan yavaşça nefesinizi verin. Nefes verme süresinin alma süresinin en az 2 katı uzun sürmesine dikkat edin. Rahatladığınızı hissedene kadar devam edin.

Görsel Düşünme- Kendinizi güzel bir denizin kumsalı gibi sizin için anlamı olan özel bir yerde hayal etmek ağrınızı düşünmenize engel olabilir. Gözlerinizi kapatın, derin nefes alın ve kendinizi tam olarak istediğiniz yerde düşünün.

Dua etmek veya meditasyon- Dua etmek yada meditasyon yalnız olmadığınızı hissetmenizi sağlar

Yumuşak müzik dinlemek

Tv de eğlence programları seyretmek

Okumak

Arkadaşları ve aileyi ziyaret etmek

Sonuç

Doktorunuz ile ağrınız hakkında düzgün bir iletişim kurarsanız tedaviniz için sizde çok önemli bir rol üstlenmiş olursunuz. Sizin verdiğiniz bilgiler ağrınızın tanısının konması ve tedavisinde yardımcı olacaktır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kerem Bıkmaz

Op. Dr. Kerem BIKMAZ, 1970 yılında Bandırma'da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1994 yılında Trakya Üniversitesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2003 yılında SB Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroşirurji Anabilim Dalı'nda yapmış ve aynı hastanede hastanede başasistan olarak çalışmalarına başlamıştır. 2004- 2005 yılları arasında ABD Arkansas Üniversitesi Nöroşirurji Departmanı'nda skull base research fellow olarak görev almıştır. Burada, beyin tümörleri, vasküler ve kafa tabanı cerrahileri ile ilgili operasyonlara katılmış ve bilimsel çalışmalarda bulunmuştur.  Mahmut Gazi - Dianne Yaşargil anatomi laboratuvarında fiber diseksiyon tekniğini öğrenerek beyin anatomisi üzerine çalışmalar yapmıştır. 2003- 2007 yılları aarsında Avrupa Nöroşirurji Cemiyeti (EANS) eğitim kurslarına katılmış ve eğitimi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Op. Dr. Kerem Bıkmaz
Op. Dr. Kerem Bıkmaz
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube