Ağız ve diş sağlığı tedavilerinde yenilikler

Ağız ve diş sağlığı tedavilerinde yenilikler

Talebesi Konfüçyüs’e hocam bilgelik nedir?..Bilgi sahibi olmak bana ne kazandır?.. diye sormuş. Çinli Filozof ; bak oğlum benim 1 senin de 1 yumurtan olsa !..Değiş/tokuş ettiğimizi düşünelim !...  İkimizin de birer yumurtası olmaz mı?..Ama ben sana bir bilgi versem,sende bana bir bilgi versen!.. ikimizin   de ikişer bilgisi olur,Bu bilgilerin bir bardakta birike birike taşmaya başlaması da bilgeliktir.
 
Bu örnekbize bilginin değerini ve bilgi sahibi olan kişilerin bilgi dolu bardaklarından taşanları paylaşmaları gerektiğinin en güzel örneğidir..
   Bizim eğitim yaptığımız yıllarda öğrencilere anlatılan diş sağlığı ile ilgili bilgiler bizlerin ezber hücrelerinde birbirine karışmış durumdaydı..
 
35yıla yakın yapmakta olduğum meslek hayatımda Dentini / Pulpayla karıştırmayan çok az hastaya rastladım.
 
Türk toplumunda dişi ağrımadan Diş hekimine giden hasta sayısı bir elin parmakları kadar azdır.
Toplumun Ağız ve Diş sağlığını korumakla görevleri devlet hastanelerinde 20-30 hastanın büyük    kısmı dişini çektirmek istemekte;
Bazıları diş tedavisini zamanında yaptıramadığı için gece başlayan ve sabaha kadar uyutmayan zonklamaları ortadan kaldırmak için rakı gargaraları,aspirin parçaları koyma gibi her türlü metoda müracaat ettiği halde çaresizliğe yenik düşüp; aldığı sayısız ağrı kesiciler yüzünden bitap düşüp uyuyabildiği 1-2 saatin sonunda sabahleyin dişini çektirmek için soluğu hastanede almaktadır.
 
Yorgun,uykusuz ve bitkin görünüşlü dişinin ağrısını kesmek için her türlü yolu ve metodu denemiş,
geliştirdiği özel yöntemlerin bile fayda etmeyeceği bir problemle tanışmış olan bu hasta:                    Oysa  2 milimetre - 3 milimetre derinliğe kadar ağrı yapmayan içine giren yemek parçacıklarını  kürdanla çıkartarak beni “doktora götür” feryatları atan dişin ne demek istediğini bilmediği gibi;
 
Bilgisizliğinden,korkusundan,zamansızlıktan yada ekonomik sebeplerle tedaviyi öteleyen bu hasta    dişini kurtarılabilecek bir düzeyden / kurtarılması zor bir duruma getirmiştir.
 
Sonuç ortadadır hasta bu dişini kaybetmiştir.
Oysa ki Diş hekimlerine devamlı kontrole gidebilen modern toplum bireylerinden olsaydık!..
çürümeye başlayan dişin dolgusu için uyuşturulmaya bile gerek kalmadan dolgu ile kurtarılabildiğini ilseydik bize bunu öğretebilselerdi…Tüm sorunlar gibi sorun küçücük iken çözüme kavuştursaydık sanırım toplumun bu kadar büyük bir bölümünün ağız ve diş sağlığı diğer ülkeleri kıskandıracak düzeyde olurdu.
 
 
 
 
Günümüzde Diş Tedavi yöntemlerinde o kadar büyük ilerlemeler oldu ki yukarda anlattığım günümüz hastane manzaralarını anılarımızda canlandırıp üzüleceğimiz günler yakında!..
                                                                                
Diş Tedavi yöntemlerindeki son gelişmeler hastalarımıza büyük konfor getirmiş hastaların Diş Doktoru muayenehanelerinin korkulan bir yer olmadığını aksine DİŞ DOKTORLARININ da hastalarına daha güvenle ve ağrıya sebebiyet vermeden tedavi yapmalarına olanak vermiştir.
          
 Bu denklemin çözümü için verilmiş olan yenilikler hamlesi başarılı olmuş kendini devamlı güncelleyen ve yenilikleri takip eden Diş Doktorları hastalarına arzu ettikleri konforlu tedavi yöntemlerini kullanmaya başlamakla beraber bu teknolojik gelişmeleri yaptıkları yeni yatırımlarla aldıkları teknolojik cihazlarla hastalarına yansıtmaya çalışmaktadırlar.
 
 

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINDA YENİLİKLER  ve KULLANILMAKTA OLAN YENİ TEDAVİ YÖNTEMLERİNİ  AÇARSAK:

 
 

  • iĞNE den korkan hastalar için :Lokal uyuşturmaları hastalara hissettirmeden kademeli yapacak olan hastaların korkulu rüyası olan İĞNEyaptırma  kabusunu ortadan kaldıran                        “İnterligamenter Enjeksiyon anestezi cihazı”

 
 

  • Bilhassa Alt Ön Dişlerin arkasında biriken tartar taşlarını çalışırken tazyikli su vererek  yumuşatan ve onları bulundukları yerden dişlere zarar vermeden ortadan kaldıran hatta     dişler üzerindeki ince lekeleri bile yok eden hafif titreşimleri ile hem hastaya hem de             Diş Doktoruna rahat çalışma ortamı veren “Kavitron”

 
 

  • Ağız kokularını:Küçük fırçalara emdirilmiş özel kokulu İthal Diş temizleme ve parlatma  pastaları ile dişleri temizleyen “Elektronik MicroMotor”

 
 

  • Gözle görülmeyen Dişlerdeki gizli çürükleri tespit edip çürüklerin ağrısızca tedavi edilmeleri için erken teşhis yapan “Ağız içi Digital Oral kamera”

 
 

  • Dişetindeki kanamalara son verecek “Lazer cihazları” ve manuel olarak derinlerdeki    tartarları yok edecek formda hazırlanmış “Periodontal küretler”

 
 

  • Çürüklerin doldurulmasında hastaların diş rengine bukalemun özellikleri ile renk uyumu bulunan Nano teknolojik kompozit dolguların uygulamasını yapan “Lazer ışınlı cihazlar”

 
 

  • Koyu renkli dişlerini 3 ton beyazlatarak insanların sosyal sınıfını arttıran güzel gülüşlere     sahip olmasını sağlayan Beyazlatma maddeleri Amerika,Avrupa,hatta büyük şehirlerimizde inanılmaz rağbet gören bu sistem “Bleaching” ,” Whitening”,Türkçe karşılığı olarak          “Diş Beyazlatma teknolojisi”ile karşımıza çıkacak hastaların hayal ettikleri beyaz dişlere kavuşmalarını sağlayacaktır.

 
 
 
 

  • Çene yapısını,dişlerin anatomik duruşlarını.gömük dişleri,apse,kist,granülom v.b gibi oluşumların teşhisini kolaylaştıran “Digital Panaromik Grafi” ve bunun küçük versiyonu    olan “RVG (Radio Visio grafi)” tedaviler esnasında kullanılabilir teşhis cihazlarıdır.

 
 

  • Kanal tedavi çok çürük dişlerin sinirlerinin alınması ve dişin cansız bir şekilde oral kavitede  yer  almasını sağlayan bir tedavi yöntemidir..Bu nedenle sinirleri ağrısız ve derinden etkileyerek hastaya ağrı hissettirmeden kullanılan ilaçların etkilerinden sonra kök ucuna kadar tedavi edilebilirliğini sağlayan “APEX LOCATER” cihazları

 
 

  • Çalışma esnasında sert diş dokusunu ıslatan ve tavlayarak ısınmasını engelleyen dişin üzerine polverizasyon yöntemi ile su püskürtüp dişi dakikada 400.000 devir yapan bir hızla kesen kestiği yerin daha iyi görünmesi için ucuna konulan küçücük 2  led ile ışınlı hale getirilmiş “AERATÖR” cihazı

 
 
 
 

  • Dişlerin sadece ön yüzeylerinde az bir çalışma yaparak Lens gibi takılan ama yapıştırılması gereken  “Yaprak kaplama”denilen“Lamina Porselen”ler.

 
 

  • Eksik dişlerin tamamlanması için insan eli değmeden alt yapısı Robot CNC tezgahlarından çıkan doğal diş yapısına çok yakın bir doku ile bitirilen “zirkonium köprüler”

 
 

  • Eksik dişlerin yerine diş koymak zorunda kalan hastalar gün geçtikçe çakma diş”ile ilgili soruların sayısını artırmaktadırlar. Titanyum metalinden yapılmış “İMPLANT “ vidaları ağrısızve işlevlikleri ileömür boyu garantili olması itibariyle büyük ilgi görmeye başlamıştır.

 
 

  • Malzemelerde de büyük bir değişim yaşanmakta kaliteli ve hastanın uzun yıllar kullanması   için uzun ömürlü olarak tasarlanan  malzemelerin gerek kimyasal formülleri gerek fiziksel özellikleri ileri teknolojiye uygun düzeye getirilmiş olup kolay kullanabilir ambalajlarda hekimlerin hizmetine sunulmuştur.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Mehmet Necati Özçiçek

Etiketler
Ağız sağlığı
Dt. Mehmet Necati Özçiçek
Dt. Mehmet Necati Özçiçek
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube