Agız sağlığı genel sağlığın vazgeçilmez bir parçasıdır

Agız sağlığı genel sağlığın vazgeçilmez bir parçasıdır

AGIZ SAĞLIĞI GENEL SAĞLIĞIN VAZGEÇİLMEZ BİR PARÇASIDIR

Vücudumuzda iç organlara direk ve indirek olarak etki eden en önemli bölüm ağzımızdır. Ağız içinde dişlerin sağlıklı olması, dişetlerinin ve ağız içi tüm yumuşak dokuların sağlıklı olması tamamen kişisel bakımla ilgili olup, bu dokular iltihaplı olduğunda, dolaylı olarak iç organlarımız ve genel sistemik durumumuz da kötü yönde etkilenmektedir.

Dişlerimiz her ne kadar dışarıdan bakıldığında çok sert bir doku olsa da her bir dişin ortasında sinirlerin ve damarların bulunduğu bir pulpa odası vardır. Dişlerin hijyen bakımları yetersiz kaldığında çürükler oluşur ve tedavi edilmediği takdirde bu sinirler zarar görür. Devamında dişlerin komşuluğundaki dişetleri ve ağız içi yumuşak dokularda iltihap ilerlemeye başlar.

Yetersiz ağız hijyeni sebebiyle gelişen bu durumda, en basit şekliyle iltihap artıklarını her yutkunmada yutak yoluyla midemize gönderiyoruz. Bu sırada, solunum yollarında ve mide içerisinde enfeksiyon gelişmesi ihtimali vardır. Bunun yanı sıra, yetersiz ağız hijyeni olan bir kişide ağız içinde kanamalar vardır mutlaka. Kanama sırasında iltihap içeriği damarlar yoluyla genel dolaşıma katılabilir ve diğer iç organlarda da enfeksiyona sebep olabilir.  Vücut direnci düşük olan bir kişide, bakterilerin bu şekilde kana karışması ile septisemi dediğimiz, yüksek ateş ile seyreden ağır bir tablo gelişebilir.

Ağız içi enfeksiyonun, diğer organlarda enfeksiyon geliştirmesi ve belirli hastalıklarda durumun kötüleşmesinde rol oynaması bilimsel olarak kanıtlanmış ve kabul edilmiştir. Bunun yanı sıra, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, solunum yolu ve sindirim yolu rahatsızlıklarında ağız içi yumuşak ve sert dokuların sağlıklı olması, sindirimin ilk basamağı olan ağız içi dokuların eksiksiz iş görmesi, bu rahatsızlıkların daha da kötüye gitmemesi için çok önemlidir. Sonuçta ağız sağlığı genel sağlığın vazgeçilmez bir parçasıdır.

Birlik, bütünlük sadece günlük yaşantımızda değil, vücudumuzda da gereklidir. Ağız içinde sadece bir diş eksikliğinde bile, sindirim aksar ve dolaylı olarak solunum, mide, barsak veya kalp bir şekilde bundan zarar görebilir. Dolayısıyla ağız içi dokularda kayıp olmadan, tedbirli davranmak ve günlük ağız hijyen bakımını yapmak kendimiz için yapabileceğimiz en koruyucu yöntemlerden ilkidir.

Sağlıklı günler dilerim.

Uzm. Dt. Sevgen ERALP / Protez Uzmanı

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Sevgen Eralp

Uzm. Dr. Dt. Sevgen ERALP, lisans öğrenimini 2002-2008 yılları arasında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde (İngilizce) tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 2008-2011 yılları arasında ise Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'nda doktorasını yapmış ve Diş Protez Uzmanı olmuştur. Mesleki çalışmalarına Kadıköy'de hizmet veren Clinic Plus bünyesinde devam etmekte olan Uzm. Dr. Dt. Sevgen ERALP, üniversite hayatı boyunca ve sonrasında mesleki pek çok kongre, seminer ve konferansa katılarak kendisini sürekli geliştirmiştir. Bu konferans, kongre ve seminerlerden bazıları şöyledir;  12.Uluslararası Estetik Diş Hekimliği Kongresi - 10 Ekim 2008 14th Congress of Balkan Stomatological Society, 9th Scientific Congress of Bulgarian Dental Association - 6 Mayıs 2009 TDB 16.Ulusla ...

Etiketler
Enfeksiyon
Uzm. Dr. Dt. Sevgen Eralp
Uzm. Dr. Dt. Sevgen Eralp
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube