Ağız kokusu!

Ağız kokusu!

  Çok sık karşılaştığımız bu şikayetle ilgili kısa bir özet yapmak istiyorum..Her yaşta görülebilen ağız kokusu şikayeti değişik nedenlerle olabilmekte.Çocukluk yaşlarında akut yada kronik geniz eti bademcik enfeksiyonları,diş çürükleri,sinüzit başlıca nedenlerdir.

  Erişkinde ise en sık DİL üzerindeki bakteriyel birikimler suçlanıyor.Dil üzereindeki papillalar arasına kolonize olmuş anaerobik proteolitik bakteriler ürettikleri maddelerle ağız kokusu oluşturuyorlar.Yani bir çok hastamızda ki ağız kokusundan dil sorumlu..dil üzerindeki birikimler fırça işe günde 2 kez temizlenerek ağız kokusundan kurtulabiliyoruz..Özellikle dil fırçalaması sırasında bulantı yakınması çok oluyor, ancak ısrarla fırçalamaya devam etmelisiniz, bir süre sonra bulantı azalacaktır.

   Bunun dışında yine diş çürükleri, diş taşları plaklar,kronik bademcik enfeksiyonu,sinüzit,baş boyun kanserleri,mide barsak hastalıkları,diyabet, karaciğer yetmezliği  ağız kokusu yapabiliyor..

  Erişkinde  cinsel hayatı felç eden ağız kokusunu mutlaka önemsenmeli ve tedavi edilmeli..Boşanma nedeni olduğunu da hatırlatırım..

   Sonuç olarak halk arasında ve hekimler tarafından çok bilinmeyen ''ağız kokusuna en sık dil üzerindeki bakteri dolu birikintinin neden oluşunu ''vurgulamak istiyorum.

                   Sağlıklı günler dilerim 

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İsmet Çerçi

Op. Dr. İsmet Çerçi
Op. Dr. İsmet Çerçi
Denizli - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube