7-12 yaş çocuklarda fiziksel ve sosyal gelişim

7-12 yaş çocuklarda fiziksel ve sosyal gelişim

Bu dönemde çocuklarınızın ilgilerinde ve ilişkilerinde önemli değişimler olur. Çocuğunuz, kendisini yönetmenin yanı sıra zihinsel, bedensel ve sosyal becerilerde büyük bir yol kat eder. Sizden bağımsız davranışlarda bulunur. Okul yaşantısı başlar, gelecek hakkında düşünmeye, ödev yapmaya ve kitap okumaya da bu dönemde başlar. Arkadaşları tarafından onaylanmak ister, grup olarak oynanan oyunlardan ve iş birliğinden zevk alır, bedenine olan ilgisi artar, akran ilişkilerine uyum sağlamak, okul ortamına, derslere ve çevreden gelen beklentilere uyum sağlamak ön plana geçer. 7-12 yaş dönemi, çocukların yaşamında okul çağının başladığı; önemli dönüm noktalarından biridir. Bu dönemde uyum sürecinde zorlanabilir, başarı seviyesinde azalmalar görülebilir ve kendilerini mutsuz hissedebilirler. Yine bu dönemde çocuklar, bedenlerinde birtakım değişimler hissederler. Çocukların ergenlik dönemine girmek üzere oldukları gelişimsel dönemin fiziksel ve biyolojik değişimlerine çocukları hazırlamak; onlara bu konuda ihtiyaç duydukları bilgi, rehberlik ve desteği sağlamak, kendilerini yalnız hissetmemeleri ve yaşadıklarının normal gelişimlerinin bir parçası olduğunu anlamalarına yardımcı olmak, fiziksel ve sosyal gelişimleri açısından önem taşımaktadır. Bu dönemde bedensel bakım konusunda da anne baba olarak çocuklarınıza yeterli bilgiyi sağlamak gerekir. Örneğin, sivilcelerle başa çıkma yolları, sağlıklı beslenme, düzenli spor yapma, kızların âdet dönemine yönelik bilgilendirme, kişisel bakım gibi konular 7-12 yaş çocuklarınızın ihtiyaç duyduğu hazırlık ve uyum için önemlidir.

7-12 yaş aralığındaki çocuklarınızın sağlıklı bir biçimde bu gelişim sürecini tamamlayabilmeleri için;

Çocuğunuza sevgi göstermek

Başarılarını fark etmek ve takdir etmek

Ev içi sorumluluklarını arttırmak

Çocuğunuzla, okulu, arkadaşları ve dersleri hakkında sohbet etmek

Çocuğunuzun kendisine küçük hedefler koyması ve hedeflerine ulaşmak için plan yapabilmesi için ona yardımcı olmak

Birlikte eğlenceli faaliyetler yapmak

Çocuğunuzu yeni ve zor görevleri denemesi için cesaretlendirmek

TV, telefon, bilgisayar vb cihazların başında geçireceği zamanı belirli bir kuralla sınırlandırmak

Çocuğunuzun öğretmenleriyle iletişim içinde olmak, arkadaşlarını ve onların ailelerini tanımak için adımlar atmak gerekli ve önemlidir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Pervin Güneş

Psk. Pervin Güneş, 1968 yılında Ankara Polatlı'da doğmuştur. Lisans eğitimini Ankara Hacettepe Üniversitesi'nde tamamlamıştır.

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Ankara Büyükşehir Belediye Hastanesi'nde, Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi'nde, Niğde Devlet Hastanesi'nde, Düzakın Psikoterapi Eğitim ve Çocuk Gelişim Merkezi'nde çalışmış olan Psk. Pervin GÜNEŞ, bir çok eğitim ve uygulama programına katılmıştır.

Etiketler
Çocuk psikolojisi
Psk. Pervin Güneş
Psk. Pervin Güneş
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube