2015 yılında diyet listende olması gereken 8 besin

2015 yılında diyet listende olması gereken 8 besin

Yeni bir yıl start verdi.Yeni umutlar,hayallerini somutlaştırmak için yeni planlar,belki yeni bir iş,yeni bir sevgili,yeni yatırımlar,bütçe planlamaları gibi uzayıp gider bu liste.Yapılan bağımsız bir araştırmaya göre yeni yıl hedeflerin ilk sırasında  ‘’kilo vermek’’ var.O zaman işte 2015 yılında diyet planında olması gereken 8 besin.

1. Matcha çayı:

Henüz Matcha çayını duymadın mı? Sorun yok. Şimdi duydun. Matcha çayı yeşil çayın toz haline getirilmiş hali. Çay olarak tüketilmesinin yanında,tatlılarda, soslarda, smoothielerde, lattelerde de kullanılıyor.Matcha çayının faydaları o kadar çok ki müdavimi olabilirsiniz. Bol miktarda klorofil, antidoksidan ve lif içeriyor.Direk toz halinde çayı tükettiğiz için yaprağın tamamını ve içerdiği klorofilin tüm sağlıklı etkilerini vücudunuza alıyorsunuz..1 bardak matcha çayı = 10 bardak yeşilçay.

2009 yılında yapılan bir çalışma Matcha çayı tüketimi Tip 2 diyabetli sıçanlarda böbrek ve karaciğer hasarının ilerlemesini yavaşlattığı ortaya koydu.2010 yılında yapılan çalışmada Matcha çayına süt ilave edildiğinde antioksidan kapasitesinde azalma olduğu bulundu. Bu yüzden Matcha çayını sek tüketin!

2. Brokoli filizi:

Brokoli filizi gözde restoranlarda  balığın yanında garnitür olarak yerini almaya başladı.Bunun nedeni güçlü bir savaşçı olması.Brokoli filizinin bu gücü içeriğindeki mirosinaz enziminden ve sülforafan bileşeninden alır.Sülforafan kansere karşı koruyucu olan bir fitokimyasaldır.Sülforafan  mirosinaz enzimi olmadan  görevini yerine getiremez.

2011 yılında yapılan bir çalışma brokoli filiziyle brokolinin birlikte tüketilmesiyle sülforafan emiliminin yüzde 50 artığını gösterdi. Yani yanlış pişirme yöntemiyle brokoli gücünü kaybetse bile  filiziyle birlikte tükettiğinizde  tekrar eski gücüne kavuşur. Brokoli filizleri, mide, mesane ve cilt kanserlerinin önlenmesinde önemli bir rol oynayabilir.

3. Brüksel Lahanası

İri bir ceviz büyüklüğünde,keskin bir kokuya sahip,küçük yumru şeklinde,kat kat yaprakları var ve minyatür lahanaları andıran bir sebze.Tahmin et! Evet  2015 yılında yemek masalarını süsleyecek olan Brüksel Lahanasından bahsediyorum. İçeriğinde yüksek miktar da C vitamini,demir,betakaroten ve folik asit var.Günlük beslenmesinde kalori sayanlar bu bilgi sizin için:100 gr çiğ Brüksel lahanası 42 kilokalori.

Harvard Medical School’un 13,000 kadınla bir araştırma yaptı.Brüksel lahanası gibi antioksidan içeriği yüksek besinler tüketen bayanların beyin yaşı diğerlerine göre  2 yaş daha gençti. Brüksel lahanası artık tüm marketlerde mevcut.

4. Tere:

Son dakika haberi! Tere altın madalya aldı. 2014’ün son çeyreğinde yapılan bağımsız bir çalışmada  sebzelerin içerisinde en yüksek besin değerine tere sahipti. Bu terenin ilk ödülü değildi. 2009 ve 2010 yılında araştırmacılar terenin bileşenlerinin meme kanseri hücrelerini yok etmeye yardımcı olduğu bulunmuştu.

5. Liçi :

‘’ Tam krallara layık bir sofra hazırladım’’ mı diyorsun? Peki kral meyvesi de var mı masanda? Türkiye de yavaş yavaş organik pazarlarda ve büyük marketlerde yerini almaya başladı bile. 2015,Çinde kral meyvesi olarak bilinen meyve ‘’Liçi’’nin yılı.Boyutu küçük ama sağlık üzerindeki etkileri büyük. 2014 de yapılan çalışmada yüksek miktarda C vitamini ve potasyum içeren liçi tüketiminin inflamasyonu azalttığı bulundu. Diğer çalışmalar liçi tüketiminin bazı kanser türleri üzerinde etkili olduğunu göstermiştir.

6. Kapari:

Ufacık tefecik içi dolu şifacık.Antitümor etkili,kan yapıcı,karaciğer dostu,sindirim sistemi düzenleyici,idrar söktürücü.Ayrıca romatizma,gut ve hemoraid hastalıklarında etkili. 2007 yılında yapılan çalışma gösterdi ki:Ete kapari ilave etmek, etin sindirimi sırasında ortaya çıkabilecek kanser riskini oluşturan serbest radikalleri azaltıyor.Demek istiyorum ki;et yerken aklınıza kapari gelmesin kapari tabağınızda olsun. Ayrıca kapari baharat şeklinde yumurtada,makarnada , tavuk yemekleri  ve salatalarında da tüketebilirsin.

7. Horasan buğdayı:

Antik Çağdan sofralarımıza uzanan lezzet Horasan Buğdayı. Avrupa Klinik Beslenme Dergisi'nde  yapılan bir çalışmayla Horasan buğdayın sağlığa olan etkileri incelenmiştir. Araştırmacılar Horasan buğdayının metabolik, lipid, antioksidan ve inflamatuar  kan profillerini kayda değer iyileştirmeler yaparak  kardiyovasküler risk faktörlerini azalttığını ortaya koydu.

8. Hindistan cevizi unu:

Hindistan cevizi ununun son birkaç senedir bu kadar trend olmasını nedeni gluten içermemesi. Hindistan cevizi unu yüksek miktarda lif içerir ve diğer unlara göre glisemik indeksi(GI) düşüktür.

Ayrıca, orta zincirli yağ asidi(MCT) içeren nadir unlardan biridir.MCT son yıllarda giderek artan Alzheimer hastalığına karşı koruyucudur. Düşük GI içeriği nedeniyle  diyabetli bireyler için iyi bir seçim olabilir.Ayrıca diyabetli bireylerde Alzheimer riski %65 fazladır.

2015 de bu listedeki bazı besinleri günlük beslenme planına eklersin ve belki de hayat yolculuğun boyunca sana  eşlik eder.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Selin Şahin

Etiketler
Sağlıklı beslenme için öneriler
Dyt. Selin Şahin
Dyt. Selin Şahin
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube