20 yaş dişleri ve gömük dişler

20 yaş dişleri ve gömük dişler

 

20 yaş dişleri 3. büyük azı diş olarak da adlandırılırlar. Akıl dişleri azı dişler arasında en büyük olan ve çenelerin en gerisinde kalan dişlerdir. Bu dişler ağızda süren son dişlerdir. 18-24 yaşları arasında ağızdaki yerlerini alırlar. Ama genellikle geç yaşlara kadar çıkmazlar ya da gömük kalırlar.

Bazı kişilerde dört adet 20 yaş dişi vardır, nadiren ise hiç oluşmazlar.

Çoğunlukla 20 yaş dişlerinin sürmesi için ağızda yeterli boşluk yoktur ve birçok 20 yaş dişi gömük kalır ya da tam süremeyerek yarım çıkmış şekilde ağızda dururlar.

Bu dişler çoğunlukla; Diş etrafında Ağrı , Kulak ağrısı, Ağız açmada kısıtlılık gibi şikayetlere neden olurlar. Bazen etraflarında kist oluşabilir bazende öndeki dişin çürümesine neden olabilirler. Yerleri nedeniyle arkada kaldıklarından bu bölge hastalar tarafından iyi temizlenemez ve diş etinde iltihaba neden olabilir.

Antibiyotiklerle bu belirtileri ortadan kaldırmak mümkündür fakat çoğunlukla bu belirtiler tekrarlarlar. Ağız içiyle bağlantı kurmuş olan akıl dişleri, ağızda bazen tamamen, bazen de kısmen görünebilir. Ağrıya, bazen kötü bir tat ve akıntı eşlik edebilir. Bu dişlerin sürmesi genellikle oldukça ağrılı olur ve tamamen sürmeleri uzun zaman alır. Ağrı kesiciler, antibiyotik ve sıcak tuzlu suyla gargara ile genelde problem kontrol altına alınabilir. Her zaman problemli olurlar diye bir şart yoktur, fakat sıklıkla şişlik, hassasiyet, ağrı, ağız açılımında kısıtlılık, kötü ağız kokusu ve kötü tada neden olurlar.

Bu dişler eğer gömükseler bu konuda eğitim almış çene cerrahları tarafından çekilmesinde fayda vardır. Uygun koşullarda 4 dişi gömük olan hastanın dişlerinin hepsi tek seansta çekilebilir.

Neden 20 Yaş Dişleri Çekilmelidir ?

-20 yaş dişleri ağzımızdaki en son çıkan büyük azı dişleridir. Genellikle çene kavsi içerisinde 20 yaş dişlerinin yerleşebileceği alan pek olmamaktadır. Bu nedenle dişler gömük veya yarı-gömük şekilde kalırlar. Bu durumda da özellikle yarı sürmüş dişler çevresindeki yumuşak doku dolayısıyla sürekli gıda birikimi nedeniyle enfeksiyona açık hale gelirler. Bu nedenle bu dişler çekilir.
-Bazı durumlarda çene kavsinde yer vardır ve diş tamamen sürmüştür. Fakat hasta o bölgeye ulaşıp etkili fırçalama yapamadığı için bu dişler sosyal endikasyon adı altında çekilir.
-Bazı durumlarda da 20 yaş dişlerinin etrafında kistik oluşumlar meydana gelmektedir. Bu durumda da bu dişlerin ağızda kalması istenmez.
-Ayrıca ortodontik tedavi öncesinde veya ortodontik tedavinin bir aşaması olarak dişlerin sıralanması için mevcut yer olmadığında veya var olan 20 yaş dişleri tedavi bittikten sonra çapraşıklıklara neden olacaksa da bu dişlerin çekimi istenir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Dt. Serhat Yalçın

Etiketler
Gömülü 20lik diş
Prof. Dr. Dt. Serhat Yalçın
Prof. Dr. Dt. Serhat Yalçın
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube