20 yaş dişleri her zaman problem mi?

20 yaş dişleri her zaman problem mi?

Bu konuyu soru -cevap şeklinde aydınlatalım isterseniz...

20 yaş dişleri mutlaka çekilmeli midir?

     Tabii ki hayır. Ama genellikle karşımıza çıkan tablo, ağrı içindeki bir hastanın ,şişmiş ve iltihaplanmış dişeti altında çıkmaya çabalayan 20 yaş dişidir.

     20 yaş dişleri herhangi bir ağrı vermediği ve düzgünce diş dizisinde yerini aldığı sürece normal bir azı dişi gibi yıllarca hizmet edebilirler.

20 yaş dişlerinin çabuk çürüdüğü gibi bir kanı var insanlar arasında. Gerçekten de bu dişlerin mineleri diğer dişlere göre daha mı zayıf?

     Aslında durum tam olarak böyle değil. Ağzın arka kısmında, ulaşması en zor olan yerde bulunduğu için dil hareketleri ile ya da fırçalama sırasında en az temizlenen dişler 20 yaş dişleridir. Dolayısıyla çürümeye daha çabuk maruz kalırlar. Ama dişlerin zayıf yapısından değil de yeterince temizlenmediklerinden ilk olarak onlar çürürler. Bazen de dişetinin arasında ucu çıkmış olan dişlerde, dişetinin altında kalan kısmı temizlenemediği için çürümeye başlar. Bu durumda da diş çıkar çıkmaz çürüdü gibi bir kanı oluşur. Özetle dişin bir suçu yoktur.

Ne zaman çekilmesi gerekir?

Dişin çekilmesini gerektirecek durumlar şunlar olabilir.

Dişetini yarmış ama tam çıkamadığı için düzenli olarak iltihaplanma yaratıyorsa,

Eğik pozisyonda gömülü kalmış ve önünde yer alan dişe dayanarak onun da sağlığını tehdit ediyorsa,

Ortodontik tedavi görülecekse.

Her 20 yaş dişi operasyonla mı çekilir?

    Tabii ki hayır. Ağızda normal konumda ya da normal yakın konumda gömülü kalmış dişler opere edilmeden de alınabilir.

Operasyon ağrı verici bir işlem midir?

     İyi bir lokal anestezi sonrası, şiddetli bir ağrı duymanız mümkün değildir. Zaten hissedeceğiniz şey aslında ağrı da değildir. Özellikle alt 20 yaş dişlerinde çene kemiğinin en sert olduğu bölgede çalışırken hissedeceğiniz asıl şey titreşim, baskı veya basınç hisleridir.

Operasyon sonrası ?

     Eğer dikiş gerektiren bir işlemse, ağzınızda 1 hafta kadar birkaç dikiş bulunacaktır. Bu dönemde dikişlere temiz bakmak çok önemlidir. Yemeklerden sonra ağzınızı basınçsız olarak bol su ve gerekirse verilecek olan gargaralar ile (gargara 2. günden sonra ) çalkalamalısınız. Diş fırçalarken, ilgili bölgeye macun gelmemelidir, yakıcı olabilir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Burak Öner

Etiketler
20 lik diş ameliyatı
Uzm. Dt. Burak Öner
Uzm. Dt. Burak Öner
Adana - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube