Prof. Dr. CAN KOÇ
Burun hastalıkları ve sinüzit tedavisi. Cinnah caddesi 100/9 Çankaya-Ankara (312) 440 80 80
www.kbbankara.com
Uzm Dr Ahmet Çevikaslan, Çocuk Ve Ergen Psikiyatristi
Hiperaktivite,Otizm,Zeka,Kaygı, Tik,Takıntı,Fobi,Depresyon,Travma
www.ahmetcevikaslan.com
DoktorBOX | Hazır web siteniz
Doktorlara özel güncellenebilir web sitesi sadece 199 USD+ KDV
www.doktorbox.com
Bel ve boyun cerrahisi
Bel ve boyun cerrahisinde üst düzey deneyim ve uzmanlik
www.aybarsakkor.com
Özel Genel
Uyku bozuklukları
Genetik
Yaşlılık hastalıkları
Vitaminler-Beslenme
Kanser
Gastrit-Ulser
Romatizma
Ortopedi
Sigara
Başağrısı
Varis
Yüksek tansiyon
Diabet
Kolorektal hastalıklar
Bel ve Boyun Fıtıkları
Üye Ol
Uzmana Sor
Soru Bankası
Makale Arşivi
İlkyardım
Özel Sağlık Sigortaları
Doktor Sorumlulukları
Hasta Hakları
Kalori Tablosu
Anket Arşivimiz
Acil Numaralar
Sağlık Köşesi
Hepatit C
Prof.Dr. Ahmet DOBRUCALI [Premium Üye]
Gastroenteroloji

Uzmana Soru Sorun !

Küçült Büyült

Bunları da okuyun !
Kistik fibrozis
Hepatit C
Karaciğer
Karaciğer  vücudumuzdaki en geniş organımızdır. Karın  boşluğunun sağ üst kısmında kaburgaların arkasında  ve diaframın altında yerleşmiştir.  Karaciğer  vücudumuz için  yaşamsal   önemi olan bir  çok  görevin  yerine getirilmesinde  önemli  rol oynar ve  kendi kendini  yenileme  yeteneğine sahiptir. Karaciğerin  görevlerinden  bazıları  aşağıda  görülmektedir.
Hepatit nedir?
Karaciğerde meydana gelen iltihabı reaksiyon tıp biliminde hepatit (hepatitis) olarak tanımlanır. Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C virüsleri olarak bilinen hepatit virüsleri, bakteriler, çeşitli ilaçlar, uzun süreli alkol kullanımı, otoimmun hastalıklar ve çeşitli endüstriyel maddelere maruz kalmak hepatit oluşmasına  yol açabilir. Sebebi ne olursa olsun  oluşan hepatit karaciğer hücrelerinde hasarlanmaya neden olur  ve iltihap uzun  sürdüğünde karaciğer  sirozu  gibi  kalıcı  hasarların  oluşmasına  sebep olur. Hepatit 6 aydan  uzun  sürdüğünde kronik  hepatit olarak adlandırılır.
Hepatit C  nedir?
Hepatit C,  hepatit C virüsü (HCV)  ile oluşan  karaciğer iltihabıdır.  Hepatit A vakalarının  hemen hepsi  ve  hepatit  B  vakalarının büyük  bir  kısmı akut  bir  infeksiyon oluşturduktan sonra  tamamen  iyileşir ve  vücutta antikor  olarak  adlandırılan koruyucu maddeler  oluşmasına  yol  açarak  aynı  virüsle  tekrar  hastalanmanın  önüne  geçilir. Hepatit C ise  vücuda  girdikten  sonra yapısal özelliklerini sık olarak değiştirdiğinden  dolayı vücudun  bağışıklık  sistemi  tarafından tanınması  ve  ortadan kaldırılması  daha güçtür. Hepatit C  virüsüne karşı  kanda oluşan  antikorlar  A  ve B  hepatitinde olduğunun aksine  hastalığı  tedavi  edici  veya  koruyucu  özellikte  değildirler.  Bu nedenle HCV ile enfekte kişilerin büyük bir  çoğunluğunda (%85) kronik  C hepatiti gelişir. Hepatit C nin karaciğerde oluşturduğu  hasarlanma yavaş ilerlediğinden karaciğer sirozunun oluşması için  geçen  süre 20-30  yılı  bulabilir. Bu nedenle  HCV ile enfekte olmuş hastaların  büyük bir  kısmı  virüsü kanda taşıdıkları halde  uzun yıllar  hiç bir  belirti  ortaya çıkmadan  yaşamlarını sürdürüler.  Hepatit C virüsünün kabaca 3 ayrı tipi (genotip) bulunmaktadır. Hastalığın  gidişi ve tedaviye alınacak yanıt  virüs tipine göre  farklılık  gösterdiğinden teşhiste ve   tedaviden önce  genotip tayini yapılmalıdır. Genotip 2 ve genotip 3 denilen virüs tipleri, genotip 1 denilen virüs tiplerine göre tedaviye daha iyi cevap verir.
Bu gün dünyada 150 milyon insanın HCV ile enfekte olduğu bilinmektedir. 2007 yılı itibariyle HCV tedavisi için  harcanan paranın 4 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. HCV, bu  virüsle enfekte kişilerin kanları ve bunlardan yapılan kan ürünleri ve  enfekte  iğne vb. tıbbi  cihazlarla  temas edilmesi ile bulaşır. 1980 li  yıllardan  önce  kan  ve kan ürünleri HCV  varlığı  bakımından  araştırılmadığı için  kan transfüzyonu  yapılan  hastalar HCV  bulaşımı yönünden daha  yüksek  bir riske  sahipken  günümüzde kan merkezlerinde alınan kanlar rutin olarak HCV yönünden test edildiğinden  bu olasılık  hemen yok denecek kadar azalmış ve  virüsün  kan veya kan  ürünlerinin  transfüzyonu ile yayılımı büyük ölçüde ortadan kalkmıştır. Bununla  birlikte düzenli olarak  kan  veya  kan  ürünü verilmesi  gereken  bir  hastalığı olanlar (Hemofili gibi.), hemodiyaliz  hastaları, damar yolu ile  uyuşturucu ilaç kullananlar (ortak iğne kullanımı), korunmasız ve değişik partnerle seks yapma alışkanlığı olanlar ve  sağlık çalışanları  bekleneceği gibi HCV  virüsü  bulaşımı yönünden  normal  topluma  göre artmış  bir  riske sahiptirler. Hepatit C nin  özellikle  güney Asya toplumlarında  daha  sık  görüldüğü bilinmektedir. Yukarıda  bahsedilen değişik bulaş  yollarına  rağmen Hepatit C  hastalarının  yaklaşık %40 ında  hastanın  virüsü nasıl  aldığını  anlamak  mümkün olmamaktadır. Bu  gözlem  virüsün  toplu yaşam sırasında muhtemelen  başka  yollarla da bulaşabileceğini düşündürmektedir. 
 Hepatit C nin  belirtileri  nelerdir?
Hepatit C li hastaların büyük bir  kısmında  virüsün alınmasından  sonra  ve hastalığın  erken  dönemlerinde  hastalığa ait  bir  belirti  bulunmaz. Bazı hastalarda virüsün vücuda  girmesinden  15 gün ila 6 ay arasında değişebilecek bir süre sonra   soğuk algınlığına  benzer ve 1-2  hafta kadar  sürebilen bir  tablo, eklem ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, ve  bulantı görülebilir. Bu arada Hepatit C nin karaciğer hasarı dışında vücutta deri, böbrekler , tükürük bezleri, göz ve bazı romatizmal sorunlara yol açabileceği de unutulmamalıdır.  Rutin kan  testlerinde ALT  ve AST olarak  adlandırılan  karaciğer enzim seviyelerinde  yükselme saptanır. Daha sonra yapılacak  testlerle kanda HCV olup olmadığı anlaşılır. Bu  amaçla  yapılan testler kanda  HCV ne karşı gelişen antikorların saptanması (Anti-HCV antikorlar) ve  HCV RNA miktarının ölçülmesidir. Doktorunuz  gerek  gördüğünde HCV  nün  tipinin  tayin edilmesini (HCV  genotip tayini) isteyebilir. Anti- HCV  antikorlar virüsün  vücuda girmesinden ancak 3-6 ay sonra  pozitifleşeceğinden  hastalığın  erken  döneminde sonuç alınamayabilir. HCV-RNA ölçümü ise virüsün kandaki miktarının anlaşılmasınıda sağlayan daha duyarlı bir  test olup  virüsün alınmasından sonra bazen  15 gün kadar kısa olabilen bir süre  içinde pozitifleşebilir ve erekn tanıda yardımcı olur. . HCV-RNA miktarı tedaviden önce ve sonra ölçülerek tedaviye alınan yanıt  değerlendirilir.
Kronik Hepatit C
Hepatit C nin  ciddiye alınmasındaki  en  önemi sebeplerden biri virüsü alanların  büyük bir  çoğunluğunda  (>%80) kronik C hepatitinin gelişmesi, hastaların büyük bir  kısmında  olayın başlangıcının sessiz olması ve bu nedenle de hastalığın  erken dönemde teşhis edilememesidir. Hastalığın geç döneminde halsizlik  ve çabuk yorulma  en  sık görülen belirti  olup karaciğer sirozu geliştiğinde  başka  ilave bulgular  ortaya çıkar (Bkz. Karaciğer sirozu). Karaciğer enzim seviyelerindeki  (ALT, AST) yükselmenin derecesi ile karaciğerdeki  iltihabın şiddeti arasında  herzaman doğru bir ilişki olmayabilir, yani  karaciğer enzim seviyeleri normal  veya  hafif yüksek olan  bir hastada  karaciğerdeki  iltihap  şiddetli  olabilir ( Bunu akside mümkündür, karaciğer enzim  seviyeleri  yüksek düzeylerde olan  bazı hastalarda karaciğerdeki iltihap hafif derecede olabilir). Bu nedenle  HCV  ile infekte  hastalarda karaciğerdeki hasarlanmanın  şiddetinin anlaşılması için  genellikle  karaciğer  iğne  biyopsisi yapılmasına  ihtiyaç duyulur. Karaciğer  iğne  biyopsisinde lokal anestezi altında  karaciğerden  ince bir iğne ile  doku  örneği  alınır.  Alınan doku örneğinin  histopatolojik incelenmesi   ile karaciğerdeki iltihabın  derecesi ve  siroz  gelişip gelişmediği anlaşılır. Kronik  C hepatitli hastaların % 20  kadarında zamanla  karaciğer  sirozu  gelişmekte ve bunlarında küçük  bir  kısmında  karaciğer  kanseri oluşmaktadır. Alkol kullanımı ve karaciğer sirozu oluşması   kronik hepatit C de karaciğer kanseri gelişime riskini artırır.  HCV enfeksiyonunda  siroza  gidiş  hepatit B virüsüne  göre  daha  yavaş olmakta, bu süre  10 ila 30 yıl arasında değişebilmektedir.
Tedavi:
Hepatit C  tedavisinde  hasta  ve hekim  birlikte uyum içinde hareket ederek uzun süreli bu tedaviyi tamamlamaya gayret etmelidir. HCV ile infekte olan kişilerin alkol kullanmamaları gerekir. Hastalar herhengi bir nedenden dolayı almaları gereken başka ilaçları da doktorlarına  danışmadan kullanmamalıdırlar. Örneğin  vücuttaki ağrılar için  sık olarak kullanılan  bir ilaç olan parasetamol,  normal dozda kullanıldığında  toksik olmadığı halde  HCV  varlığında  karaciğere  zarar verebilir. HCV  ile  enfekte olan hastaların daha önce geçirmemişlerse hepatit A  ve B ye karşı  aşılanmaları  gerekir.   HCV ile infekte  kişilerin bir de A veya B hepatit virüsleri ile infekte olmaları karaciğerdeki hasarın şiddetini artıracaktır. Bu  nedenle  hastaların yeni virüslerden  korunmaları bakımından korunmasız seks yapmamaları ve tanımadıkları partnerle cinsel ileşkiye girmemeleri tavsiye edilmelidir.
Günümüzde  hepatit C tedavisinde  tercih edilen  tedavi şekli  pegile interferon (Pegintron)  ve ribarivin  kombinasyonudur. Interferonlar  aslında vücutta yapılan ve  infeksiyonlarla savaşta ve bağışıklık sisteminin  güçlendirilmesinde  rol oynayan maddelerdir. Tedavi amacıyla  sentetik olarak elde edilen  interferonlar  yüsek   dozlarda  verilir. Enjeksiyon sonrasında yorgunluk,soğuk algınlığı  benzeri belirtiler  ve depresyon  en sık  görülen  yan etkileridir.  Peginterferon  haftada bir kez yapılır. Ribavirin adlı antiviral ilaç ise hergün alınır. Ribavirin in  en sık görülen yan etkisi anemidir (kansızlık). Karaciğer fonksiyonları iyi olmayan  hastalarda interferon  tedavisi karaciğerin fonksiyonlarını  dahada  kötüleştirebileceği için bu tedavinin uygulanması sakıncalı olabilir.  Tedavi  virüsün  tipine  göre  değişmek üzere genellikle 6-12  ay kadar sürdürülür.  Tedavinin 2. veya 3.  ayında  yapılacak testlerle tedaviye  cevap alınıp alınamayacağı  bir dereceye kadar tahmin edilerek  tedaviye devem edilip edilmeyeceğine  karar verilir.  Pegile interferon + Ribavirin kombinasyonu   tadavisiyle başarı şansı virüsün genotipine göre değişmek üzere %30 işe %80  arasında değişebilmektedir.  Tedavinin tamamlanmasından sonra erken dönemde virüsün kanda saptanmaması  tedavinin  başarılı olduğunu göstermekle birlikte esas önemli olan tedavi bitiminden sonraki  6.ayda ve 1.yılda  kalıcı iyileşme  halinin devam etmesidir ki bu durum  tedaviye kalıcı  cevap oluştuğunun bir  göstergesi olarak kabul edilir.  Virüsün genotipi tedavinin süresinin ve ilaç dozunun belirlenmesinde rol oynayan ön önemli faktördür.

Önlenemeyen ve tedaviye cevap vermeyen yaygın bir fibrozla giden hepatit C vakalarında karaciğer  fonksiyonlarını yerine getiremez olduğunda  yapılacak  olan  karaciğer transplantasyonudur. Transplantasyondan sonra takılan  karaciğerin bir süre sonra  tekrar vücuttaki HCV ile  enfekte olması kaçınılmazdır ancak  transplantasyondan sonra anti viral tedavi uygulanması  nüksü oluşma süresini  geciktirmektedir.
Kronik  hepatit C li  bir  hastanın  siroz  gelişmediği sürece  özel  bir  diyet  uygulamasına  gerek yoktur. Alkol  içmemesi ve karaciğere dokunabilecek ilaçları  kullanmaması yeterlidir. Ağır  olmayan egzersizlerin  (Hızlı yürüme, yüzme vb.) yapılmasında bir  sakınca  yoktur.
Hepatit C virüsü  taşıyıcılığı        
HCV ile infekte insanların  bir kısmında  karaciğer enzimleri normal sınırlardadır. Bu insanlar virüsü başka insanlara bulaştırabilirler. Bu kişiler genellikle HCV  taşıyıcısı olarak  adlandırılırlarsa da  yapılan çalışmalarda bu insanlarda da kronik karaciğer hastalığının ( kronik hepatit)  bulunabileceği gösterilmiştir. Bu nedenle bu hastaların  virüsün tipi (genotip), kandaki virüs miktarı ve karaciğer fonksiyonları bakımından bir gastroenterolog tarafından  takip  edilmeleri  ve gerekirse karaciğer biyopsisi yapılarak  tedaviye  başlanması konusunda bir karara varılması  gerekir. Taşıyıcı  olarak kabul edilerek  tedavi başanmayan hastalarda  yıllar içinde  belirgin  karaciğer hasarı  oluşabilmektedir.
Kimler HCV tarama testi yaptırmalıdır?

Anormal karaciğer enzim testleri olanlar
Geçmişte kan nakli yapılmış olanlar 
Organ nakli yapılmış olanlar 
Tüm sağlık çalışanları
Korumasız cinsel ilişkide bulunanlar
Hemodiyaliz hastasıları
Tedavi amacıyla  kan ürünleri kullanmak zorunda olan hemofili vb. hastalığı olanlar 
Hepatit C li anneden doğan  çocuklar

Seks  ve gebelik
Hepatit  B   ve AIDS le  karşılaştırıldığında  hepatit C nin  cinsel yolla  bulaşma  riski daha  azdır.  Eşlerden birinde  hepatit C  virüsü bulunan evli çifler arasında  virüsün bulaşma olasılığı oldukça düşük olduğundan cinsel yaşamlarında  bir değişiklik yapmaları  genellikle tavsiye edilmez.   Sık olarak cinsel partner  değiştirenlerin korunmasız  seks yapmamaları gerekir.
HCV  taşıyan her  100 gebeden  5 inde  bebeğe  hepatit C virüsü bulaşmaktadır. Anneden  bebeğe  HCV bulaşma  olasılığı gebelik sırasında  virüsün anne  kanındaki  miktarına bağlıdır. Bu nedenle hepatit C ile infekte kadınların  hamile  kalmadan once  bir gastroenteroloğa  görünmeleri uygun olur.
Emzirme yolu ile bebeğe HCV  bulaşmaz  ancak annenin meme başında kanama ve enfeksiyon olmaması gerekir.
 
Hepatit C den Korunma
Hepatit A ve B nin aksine  günümüzde hepatit C  ye  karşı  koruyucu bir aşı  bulunmamaktadır. Hepatit C  bulaştırma riski taşıyan  kan ve vücut  sıvıları ile temas etmiş  jilet, manikür aletleri, diş fırçası ve özellikle  enjektör iğnelerinin  ortak kullanımından, steril koşulların  sağlanmadığı yerlerde  kulak deldirme ve dövme yaptırılmasından  sakınılması ile önemli ölçüde korunma  sağlanabilir.
HCV ile  enfekte  iğne, kan ve vücut sıvılarıyla  temas eden  ve HCV bulaşma riski altında olanlarda;
1- Olayın gerçekleştiği tarihten 2 ve 4 hafta sonra  kanda HCV-RNA bakılması                        
2-  3,6,9 ve 12. aylarda kanda  anti- HCV araştırılması 
3- HCV-RNA  ve/veya  anti-HCV pozitifleşenlerde  standart tedaviye başlanması gerekir.
Tedaviye erken dönemde başlanması kronikleşme oranını %10 lara kadar indirilebilmektedir. 

Yorum Yaz Yorumlar (0) Yazdır Arkadaşına Gönder


Bu Makale 1360 defa okunmuştur.

Prof.Dr. Ahmet DOBRUCALI Premium üyemizdir.
Uzmana Soru Sorun !

İlginizi çekebilecek diğer makaleler
Parmak emmek zararlı mıdır ?
Meme büyütme
Allerjik rinit nedir?
Meyve suları ve sağlık
Çocuk cerrahisi - sık karşılaşılan konular
Mesane kanserleri
Tanrının elçileri
Aile Planlaması
Haberler Sellülit Diğer Diabet Deri hastalıkları Genetik Romatizma Vitaminler-Beslenme Bulantı-Kusma Başağrısı Uyku bozuklukları Gastrit-Ulser Deri Dolguları Empotans Genel Aşı takvimi Sigorta
Psikolog Eda GÖKDUMAN
Psikoloji


Adet 20 Yaş Dişi
Akıntı Çocukluk Hastalıkları
Kızarıklık Görme Kaybı
Beyazlatma Akne-Sivilce
Tüm Soru Arşivi (120660)

doktorsitesi.com'u en çok neden ziyaret ediyorsunuz?
Uzmanlara soru sormak için
Sağlık makalelerini okumak için
Sağlık haberlerini okumak için
Soru bankasında dolaşmak için
Uzmanların iletişim bilgileri için
Toplam Oy : 218
AYŞE CİHAN
“ben çok çok çok çok çok çok ama çok teşekkür ediyorum süper bi site süper ilgi süper alaka her kimin aklına geldiyse ve akılla yola çıkıp birleşen elleri nasıl birleştirdiyse aklına ve yüreğine sağlık ben böyle rahat güvenilir her ardığım yardımı bulabildiğim güzel bi site daha görmedim yüreklerinize sağlık sağolun her işiniz başarıyla mutlulukla geçsin hayat sizin bizleri rahatlattığınız gibi sizide hep rahatlatsın :):):) „
[ Tümü ]
“şüpheli bir cinsel ilşki sonrası hıv kaygısı taşıdım.Bu amaçla doktora gittim.belirtilerini okudum.teşhis yöntemlerini okudum.belirtilerini kendimde görecek kadar takıntılı bir kişilik oluştu.iki gündür çene altında beze altında bir şişlik var.Hani lenf bezlerinin şişmesi belirtisi ya. ben de ciddi anlamda kaygılanıyorum.Ciddi bir tavma geçirdim.bu olay nedeniyle.muhatabıma eliza testi yaptırdım.ilk test belirsiz sonuç verdiğinden hıfsı sıhhaya net sonuç almak için test yapıldı negatif çıktı „

Cevaplayan : Uzm.Dr. Aydoğan LERMİ
DoktorBOX | Hazır web siteniz
Doktorlara özel güncellenebilir web sitesi sadece 199 USD+ KDV
www.doktorbox.com
Psikiyatrist Dr. Ayşegül Sütçü Yıldırım
Psikiyatrik tedavi, psikoterapi, psikolojik danışmanlık, psikodrama, yaşam danışmanlığı
draysegulsutcu.blogspot.com/
Bel ve boyun cerrahisi
Bel ve boyun cerrahisinde üst düzey deneyim ve uzmanlik
www.aybarsakkor.com
Tüp Bebek , Aşılama , Histeroskopi , Laparoskopi
Kısırlık tedavisinde çifte özel Çözümler
www.numanbayazit.com
Doktorsitesi.com sağlık menusu : Uzmana sor | Doktor bul | Hastane bul | Soru bankası | Forum

Doktorsitesi.com genel : Text-İlan | İstatistikler | Kullanım şartları | Telif hakları | Kunye | Bize Ulaşın | Basında Doktorsitesi.com| Online doktor| Sağlık| Sigara bırakma| Alexa

Doktorsitesi.com içerik kısayolları :
Sağlık / Ağız Sağlığı | Sağlık / Aşı takvimi | Sağlık / Başağrısı | Sağlık / Bel ve Boyun Fıtıkları | Sağlık / Beslenme | Bilimsel | Sağlık / Bloglar | Sağlık / Bulantı-Kusma | Sağlık / Bulaşıcı hastalıklar | Sağlık / Cilt lekeleri | Sağlık / Cinsel Yaşam | Sağlık / Cinsel yolla bulaşan hastalıklar | Çocuk Sağlığı | Sağlık / Deri Dolguları | Sağlık / Deri hastalıkları | Sağlık / Diabet | Sağlık / Diğer | Sağlık / Diğer | Sağlık / Diğer | Sağlık / Diğer | Sağlık / Diğer | Sağlık / Diğer | Sağlık / Diyet&Fitness | Sağlık / Doğum anı | Sağlık / Doğum Kontrol | Sağlık / Doktor Sitesi Haberleri | Sağlık / Duyurular | Sağlık / Empotans | Sağlık / Enfeksiyonlar | Sağlık / Enfeksiyonlar | Sağlık / Epilasyon | Erkek Sağlığı | Sağlık / Erken Boşalma | Sağlık / Gastrit-Ulser | Sağlık / Gebeliğe hazırlık | Sağlık / Gebelik süreci | Gebelik ve Doğum | Sağlık / Gebelikte beslenme | Sağlık / Genel | Genel | Sağlık / Genetik | Sağlık / Güncel Haberler | Güzellik ve Estetik | Sağlık / Göz bozuklukları | Sağlık / Göz Sağlığı | Haberler | Sağlık / Hakkımızda konuşulanlar | Hukuk | Sağlık / Infertilite | Kadın Sağlığı | Sağlık / Kalp Sağlığı | Sağlık / Kanser | Sağlık / Kolorektal hastalıklar | Sağlık / Kozmetik | Sağlık / Kulak Burun Boğaz | Sağlık / Kürtaj | Sağlık / Kızlık zarı | Sağlık / Liposuction | Sağlık / Meme Kanseri | Sağlık / Meme operasyonları | Sağlık / Menopoz | Sağlık / Menstruasyon | Sağlık / Ortopedi | Sağlık / Panik Atak | Sağlık / Prostat hastalıkları | Sağlık / Rinoplasti | Sağlık / Romatizma | Sağlık / Ruh Sağlığı | Sağlık Köşesi | Sağlık / Sağlıklı Yaşam | Sağlık / Sellülit | Sağlık / Sigara | Sigorta | Sağlık / Tamamlayıcı Tıp | Sağlık / Tümü | Sağlık / Tümü | Sağlık / Tümü | Sağlık / Tüp bebek | Sağlık / Uyku bozuklukları | Sağlık / Varis | Sağlık / Vitaminler-Beslenme | Sağlık / Yaşlılık hastalıkları | İlkyardım | Sağlık / İnfertilite - Kısırlık | Üroloji | Sağlık / Yüksek tansiyon
DoktorSitesi.com'a reklam verin.