|
|
| Haberler |
| Özel hava ambulansı firmalarının pist sıkıntısı |
|
|
ANKARA (A.A) - Erdal Çelikel - Özel Dolunay Hava Ambulansı Şirketi Müdürü Mehmet Güneş, hava ambulansları için Türkiye'deki havaalanı ve heliport sayısının yetersiz olduğunu belirtti.
Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de özel bir şirkete ait tam donanımlı sadece bir hava ambulansı olduğunu, bunun dışındakilerin koltukları sökülerek hasta nakli için uygun hale getirilen uçaklar olduğunu bildirdi.
Türkiye'de özel hava ambulansı hizmeti verilirken bazı sorunlarla karşılaşıldığını ifade eden Güneş, hava ambulansı hizmeti verebilecek firmanın uzman bir ekibe sahip olduğunu belgelemesi gerektiğini kaydetti.
Havada karşılaşılabilecek problemler hakkında kursa tabi tutulan personele bu alanda deneyimli uzmanlarca bilgi verildiğini anlatan Güneş, ''Kurslarda, basınç farkında hastanın karşılaşabileceği problemlerde nasıl davranılması gerektiği, bu ortam değişikliğinde hastanın karşılaşabileceği problemlerin neler olduğu, böyle bir durumda yapılması gereken ilk müdahale anlatılıyor'' diye konuştu.
Personelin staj süresinin yaklaşık 10 uçuş olduğunu anlatan Güneş, uzman doktorlarca onay verilene kadar, stajın devam ettiğini söyledi.
-PİST SORUNU-
Hizmet verirken yaşadıkları sıkıntılara da değinen Mehmet Güneş, ''uçağın kalkması ve hastanın nakledilmesi sürecinde hekim onayı ve diğer izinlerin alınması zaman kaybına neden oluyor'' dedi.
Güneş, bu sorunların çözümü için özel hava ambulansı hizmeti veren firmalara genel bir izin çıkarılmasının uygun olduğunu belirterek, ''ambulans uçağın aprona girebilmesi, personelin zaman kaybetmemesi ya da kağıt üzerindeki işlerin daha sonra yapılabilmesi için bir kanun çıkartılabileceği'' önerisinde bulundu.
Hava trafiği göz önünde bulundurulduğunda kalkış esnasında gecikmeler yaşanabildiğine dikkati çeken Güneş, hava ambulansları için Türkiye'de havaalanı ve heliport sayısının yetersizliğinden yakındı.
-''HER İLDE BİR HELİPORT OLMALI''-
Helikopter ambulans hizmeti de verdiklerini ifade eden Güneş, heliport açılabilmesi için izin alınması gerektiğini ve heliport açmanın maliyetli bir iş olduğunu belirtti.
Güneş, ''Hastaneler bu yüzden buna yanaşmak istemiyorlar. Ankara gibi metropolde bile çok az sayıda heliport var ancak bunlar da hastane bölgelerine uzak olan yerlerde'' diye konuştu.
Yaşadıkları sıkıntıların başında heliport azlığının geldiğini dile getiren Güneş, helikopter ambulansın indirileceği yerle ilgili çok büyük sorunlar yaşadıklarını vurguladı.
Güneş, iniş için genelde stadyumları ya da çevresinde yerleşim yeri olmayan alanları tercih ettiklerini belirterek, ''Bunun için de izin gerekiyor. Bu konuda bir düzenleme yapılırsa, en azından acil bir konuda daha güzel, çabuk ve sorunsuz hizmet verilebilir'' görüşünü dile getirdi.
Güneş, ''her ilde bir heliport bulunması gerektiğini'' belirterek, ''Heliport yapılmasının o kadar maliyetli bir şey olacağını sanmıyorum ama gerekli izinlerin çıkması çok önemli'' dedi.
(EÇ-ARD)
27/08/2008 -- 10:19 -- BLM
|
|
Bu Makale 243 defa okunmuştur.
DoktorSitesi.com
|
|
 |
 |
Kağan TÜZÜN
“Gerçekten çok yararlı bir site.Bununla birlikte hangi branş yada uzmanlıkta doktor olursa olsun sorularımıza cevap veriyorlar.İnsanın içini rahatlatıyorlar.Özellikle doğuda yaşayan ve kaliteli doktor bulmakta zorlanan ve bu yüzden tedaviden ziyade çeşitli hastalıklara yakalanan kişiler içinde bir umut ışığı.Bu sitede emeği geçen herkese özellikle doktorlarımıza TEŞEKKÜR EDERİM „
|
| [ Tümü ] |
 |
|
|
|