Özel Genel
Deri hastalıkları
Kulak Burun Boğaz
Diyet&Fitness
Sağlıklı Yaşam
Ağız Sağlığı
Göz Sağlığı
Cinsel Yaşam
Kalp Sağlığı
Enfeksiyonlar
Ruh Sağlığı
Tamamlayıcı Tıp
Diğer
Duyurular
Üye Ol
Uzmana Sor
Soru Bankası
Makale Arşivi
İlkyardım
Özel Sağlık Sigortaları
Doktor Sorumlulukları
Hasta Hakları
Kalori Tablosu
Anket Arşivimiz
Acil Numaralar
Genel
Ağız kokusu
Op.Dr. Abdülkadir GÖKSEL [Premium Üye]
Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları

Uzmana Soru Sorun ! Randevu Alın!

Küçült Büyült

Bunları da okuyun !
Alt tam protezlerin stabilitesi
Tartar nedir?
Dişeti sağlığı
Diş sağlığı
Diş hekimliğinde lazer uygulamaları
Ağız kokusu sosyal yaşantımızı olumsuz etkileyen, karşımızdaki kişiye daha ilk tanıştığımız anda tatsız mesaj veren bir rahatsızlıktır. Kötü agız hijyeninin kaçınılmaz sonucu olsa da bazen ne yaparsak yapalım kurtulamadıgımız bir hastalik olarak bizi rahatsız ediyor. Birçok kişi kendi ağız kokusunun farkına varıp doktora gitse de, bazılarımız bunun farkına varmadan yaşıyoruz. Çevremizdeki insanların bu durumu utanılacak bir sey olarak algilayıp uyarmaması sonucu belki de kendi ağız kokumuzun bilincine hiç varamayacağız.
 
Ağız kokusundan yakınan kisi dişlerini daha sık fırçalamaya ve ağız hijyenine daha çok özen göstermeye başlar. Kötü ağız hijyeninin yol açtığı hastalıklara bağlı olan ağız kokusu geçici bir süre için geçse de ana neden ortadan kalkmadan kesin sonuç elde edilemez.
 
Hastalar sıklıkla diş hekimi ya da KBB hekimine başvururlar. Gerçekten de ağız kokusuna yol açan en sık neden kötü ağız hijyeni, dişler üzerindeki gıda birikimleri, diş çürükleri, bademcikler üzerindeki iltihaplar ya da bademciklerin üzerindeki ceplere yerleşen besin artıklarıdır. Diş eti iltihapları, ağız içindeki yaralar, tükürük bezi hastalıkları, dil kökünde biriken besin artıkları da ağız kokusu yapabilen sık nedenlerdendir. Ancak ağız kokusunun nedeni sıklıkla ağız içinden kaynaklansa da her zaman neden bölgesel olmayabilir. Şeker hastalığı, böbrek ve karaciger hastalıkları gibi bazı tüm vücudu etkileyen hastalıklar da ağız kokusuna neden olabilir.
 
Besin maddeleri agiz içindeki çukur ve diş fırçalarken temizlenemeyen bölgelerde birikerek çürümeye neden olur ve koku yaparlar. Diş hekimi tarafından çürük bir diş ya da dişler arasında böyle bir birikim saptanmamışsa kontrol edilmesi gereken ilk bölge bademciklerdir. Kronik bademcik iltihapları, dil kökü bölgesinde ve bademcikler üzerindeki oluşmuş ceplere yerleşen artıklar oldukça kötü ağız kokusu yapabilirler.
 
Ağız kuruluğu yapan nedenler de ağız kokusuna yol açar. Tükürük ağız içerisindeki artık maddelerin temizlenmesinde ve enfeksiyon olusumunun önlenmesinde rol oynar. Tükürük bezi hastalıklarıinda salgı azaldığından ağızda koku artışı olur. İleri yaşlarda tükürük salgısı azalmıştır. Bu nedenle yaşlı insanlarin ağızlarında koku hissedilmesi yaygındır. Uyku sirasinda uzun süreli besin alınmaması ve tükürük salgılanmasındaki azalmaya bağlı olarak sabah uyanılldığında kötü bir ağız kokusu hissedilebilir.
 
Sigara, alkol gibi alışkanlıklar da ağız kokusu oluşumunda etkilidir. Özellikle sigara sadece ağız kokusuna değil bir de kıllı dil denilen dil üzerinde koyu sari renk değişimine ve tüylü bir görüntüye neden olur. Bu hastalarda gıda artıkları bu bölgede birikip kötü kokuya yol açabilir.
 
Durumlarda koku ağız içinden değil burun ve sinüslerden kaynaklanıyor olabilir. Burun arkasından geniz ve ağız içine iltihapli akıntısı olanlarda bu, ağız kokusu olarak algılanır. Ayrıca burun boşluğu ve genizdeki tümörler ve iltihaplar da ağız kokusuna yol açabilir. Sadece basit bir burun tıkanıklığı nedeni bile ağız açik uyumaya ve dolayısıyla ağız kuruluğuna yol açtığından ağız kokusu nedeni olabilir.
 
Solunum sırasında verdiğimiz nefes akciğerlerden geldiği için, akciğere bağlı iltihabi hastalıklar, apseler de ağız kokusuna yol açabilir. Nadiren mide ülseri ve gastrit gibi sindirim sistemi hastalıklarının da ağızda kötü kokuya yol açtığını tespit ederiz.
 
Yenilen yiyeceklerin de rahatsız edici kokuya yol açtığını detayıyla anlatmaya gerek yok, bunu zaten hepimiz sarımsak, soğan gibi gıdaları tükettiğimizde yaşayarak biliyoruz. Ağız kokusu nedenleri kullandığımız ilaçlardan basit açlığa dek değişkenlik gösteren geniş bir yelpazedir. Doktorunuz yalnızca ağız kokusu nedeniyle bazen oldukça önemli bir hastalığı bile teşhis edebilir. Kokunun ağız içerisinden mi yoksa başka bir hastalıktan mı meydana geldiğini anlamak için her ne kadar çok güvenilir olmasa da basit bir test yapabilirsiniz. Nefesinizi burundan verdiginizde koku azaliyor ya da kayboluyor ise büyük ihtimalle ağız içinden kaynaklanmıyordur. Ancak bunun daha objektif değerlendirilebilmesi için bir başkasının bu konuda yorum yapması gerekmektedir. Bu konuda objektif ölçümler yapabilmek için gaz monitörleri de kullanilabilmektedir.
 
Ağız içinden kaynaklanan, özellikle diş çürüğü, bademcik iltihabı gibi nedenleri olan durumlarda tedavi oldukça yüz güldürücüdür. Ilaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda dişe yönelik müdahale ya da bademciklerin alinmasi gerekebilir. Nedeni ne olursa olsun en önemli konu ağız hijyeninin iyi olması gerektiğidir. Bu soruna yol açan ana neden yeterli ve gerektiği gibi ağız sağlığına önem vermemek ya da sigara içilmesi gibi nedenlerse, bunlar düzeltilmediği taktirde tedavi sonrasi aynı sorunlarla karşılaşılması kaçınılmazdır. Özellikle ağız kokusu olan kişilerin sadece dişlerini değil dillerini de fırçalaması kokuyu giderme konusunda daha etkili olacaktır.
 
Tüm bunların yanında Türkiye gerçeğini görmezden gelemeyeceğim. Ülkemizdeki diş fırçası satışlarına bakıldığında diş fırçalama oranının yüzde 8 civarında olduğuna dair bir yazı okudum. Hele hele diş ipi kullanma alışkanlığı neredeyse hiç yok diyebilirim. Ağız kokusu bir yana ağız içi kanserlerinin en büyük nedeni sigara, alkol tüketimi ve ağız hijyeninin kötü oluşudur. Üstelik ağız hijyeni görüntü olarak da günlük yaşamınızda sizin hakkınızda ipuçları verir. Bu nedenle ağız sağlığına sadece estetik açidan değil ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini bilerek önem vermeliyiz. Tüm bu kurallara uymamıza ragmen bu rahatsiz edici kokudan kurtulamıyorsak mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
 

Yorum Yaz Yorumlar (3) Yazdır Arkadaşına Gönder


Bu Makale 2807 defa okunmuştur.

Op.Dr. Abdülkadir GÖKSEL Premium üyemizdir.
Uzmana Soru Sorun ! Randevu Alın!

Bu makale hakkında yorumlar (3)
Murat Aydın (11.10.2008 20:58:00)
Sn Göksel'e katkı olarak ilave etmek istiyorum: Ağız kokuları 5 çeşittir. İlk 2 tanesi dil ve ağızın çevre dokularından kaynağını alır. Tip 3 ağız kokuları sindriim kanalının üst segmentlerinden sızan hava sebebiyle meydana gelir. Akciğer havası ve kan gazları diğer bir çirkin koku sebebidir. Hepsinin tedavisi farklı olmalıdır. Bu kitap umarim faydalı olabilir: http://aydinmur.com/akkitabi.html
Ercan AKDENİZ (29.09.2008 15:48:00)
slm.hocam hayırlı bayramlar dilerim agız kokum var ama sürekli diş eti kanamasıvar bazende pamukcuk oluyor ilacta kullansam pek gecmiyor şimdiden teşekkür ederim
nil eser (29.09.2008 13:09:00)
mrh.ağız kokusu şikayetim var ve bu durum beni çok rahatsız ediyor.ağız hijyenime dikkat ediyorum.dişlerimde çürük yok.gargara yapmaya çalışıyorum.mide rahatsızlığım ya da diğer kronik hastalıklarımda yok ama ne yaptıysam geçmiyor.yanımda sürekli atıştıracak yiyecekler bulundurarak kısmı çözüm sağlamaya çalışıyorum.gerçekten çok kötü bi durum.
İlginizi çekebilecek diğer makaleler
Hekimlerin tanrısı
Sağlık Bilgi Yarışması sonuçlandı!
İlk yardımın abc'si
Meme küçültme ameliyatı meme kanseri riskini azaltır
Sağlıklı nasıl zayıflamalıyız ?
Vajinismus - Ağrılı cinsel ilişki
Düğününüzde konuklarınıza sağlık sunun…
Spor ve egzersizin önemi
Op.Dr. H.Yeşim YERÇOK
Genital estetik , cinsel problemler(vaginismus) , gebelik takibi ve kısırlık tedavisi
www.jinekomed.com
Doç.Dr.Volkan Aydın
Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi-Minimal İnvaziv Girişimler
www.drvolkanaydin.com
Op.Dr. Filiz ÇATAKLI TOSUN
Tüp bebek tedavisinde doğrular ve en son gelişmeler
www.jinekoloji.gen.tr
Kulak Burun Boğaz Genel Prostat hastalıkları Hakkımızda konuşulanlar Doğum anı Sigara Uyku bozuklukları Sigorta Menopoz Gebelik ve Doğum Infertilite Kürtaj Diabet Kalp Sağlığı Bilimsel Genel Yaşlılık hastalıkları
Dr. A.Cem KEÇE
Hipnoz ve Hipnoterapi


Adet 20 Yaş Dişi
Akıntı Çocukluk Hastalıkları
Kızarıklık Görme Kaybı
Beyazlatma Akne-Sivilce
Tüm Soru Arşivi (153080)

Ne sıklıkla spor yapıyorsunuz?
Hergün!
Haftada 2-4 kez
Ayda 2-4 kez
Senede 2-4 kez
Hemen hiç!
Toplam Oy : 4671
Ertan Tezcanlı
“Böyle güzel bir sitenin hazırlanmasında emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler..„
[ Tümü ]
“şüpheli bir cinsel ilşki sonrası hıv kaygısı taşıdım.Bu amaçla doktora gittim.belirtilerini okudum.teşhis yöntemlerini okudum.belirtilerini kendimde görecek kadar takıntılı bir kişilik oluştu.iki gündür çene altında beze altında bir şişlik var.Hani lenf bezlerinin şişmesi belirtisi ya. ben de ciddi anlamda kaygılanıyorum.Ciddi bir tavma geçirdim.bu olay nedeniyle.muhatabıma eliza testi yaptırdım.ilk test belirsiz sonuç verdiğinden hıfsı sıhhaya net sonuç almak için test yapıldı negatif çıktı „

Cevaplayan : Uzm.Dr. Aydoğan LERMİ
Bel ve boyun cerrahisi
Bel ve boyun cerrahisi hakkında bilgiler
www.aybarsakkor.com
Kulak Burun Boğazda İleri Teknolojiler
Sinüzit tedavisinde güncel yaklaşımlar
www.teomandal.com
Euroslim Estetik ve Güzellik Merkezi
Zayıflama selülit ve incelmede yeni çözümler
www.euroslimestetik.com
Op.Dr. Filiz ÇATAKLI TOSUN
Tüp bebek tedavisinde doğrular ve en son gelişmeler
www.jinekoloji.gen.tr
doktorsitesi.com sağlık menusu : Uzmana sor | Doktor bul | Hastane bul | Soru bankası | Forum | Text-ad İlan

doktorsitesi.com genel : | Kullanım şartları | Telif hakları | Kunye | Bize Ulaşın | Basında doktorsitesi.com | Basin bültenleri | Alexa

doktorsitesi.com içerik kısayolları :
Ağız Sağlığı | Aşı takvimi | Başağrısı | Bel ve Boyun Fıtıkları | Beslenme | Bilimsel | Bloglar | Bulantı-Kusma | Bulaşıcı hastalıklar | Cilt lekeleri | Cinsel Yaşam | Cinsel yolla bulaşan hastalıklar | Çocuk Sağlığı | Deri Dolguları | Deri hastalıkları | Diabet | Diğer | Diğer | Diğer | Diğer | Diğer | Diğer | Diyet&Fitness | Doğum anı | Doğum Kontrol | Doktor Sitesi Haberleri | Duyurular | Empotans | Enfeksiyonlar | Enfeksiyonlar | Epilasyon | Erkek Sağlığı | Erken Boşalma | Gastrit-Ulser | Gebeliğe hazırlık | Gebelik süreci | Gebelik ve Doğum | Gebelikte beslenme | Genel | Genel | Genetik | Güncel Haberler | Güzellik ve Estetik | Göz bozuklukları | Göz Sağlığı | Haberler | Hakkımızda konuşulanlar | Hukuk | Infertilite | Kadın Sağlığı | Kalp Sağlığı | Kanser | Kolorektal hastalıklar | Kozmetik | Kulak Burun Boğaz | Kürtaj | Kızlık zarı | Liposuction | Meme Kanseri | Meme operasyonları | Menopoz | Menstruasyon | Ortopedi | Panik Atak | Prostat hastalıkları | Rinoplasti | Romatizma | Ruh Sağlığı | Sağlık Haberleri | Sağlık Köşesi | Sağlıklı Yaşam | Sellülit | Sigara | Sigorta | Tamamlayıcı Tıp | Tümü | Tümü | Tümü | Tüp bebek | Uyku bozuklukları | Varis | Vitaminler-Beslenme | Yaşlılık hastalıkları | İlkyardım | İnfertilite - Kısırlık | Üroloji | Yüksek tansiyon
doktorSitesi.com'a reklam verin.