Yüz felci tedavisi

Yüz felci tedavisi

Yüz felci genellikle tek taraflı, yüz mimik hareketlerini yapamama şeklinde kendini belli eden bir hastalıktır. Şikayetler farkedilebilir hale gelmeden önce kulak arkasında ağrı şikayeti olabilir. En sıklıkla nedeni dış etkenlere(soğuk-rüzgar) bağlıdır. Ayrıca enfeksiyon hastalıkları, travmalar, bazı ameliyatlar, o bölgeyi etkileyen kanserler yüz felcine neden olabilir. Hastaları genellikle çok korkutan ve paniğe sevkeden bir hastalık olmakla birlikte, sıklıkla tedavi sonrası çok iyi sonuçlar almaktayız.

Her yaştan insanda görülebildiği için de tedavi seçeneklerini artırabilmek önemlidir. İlaç tedavisinde en etkili ilaç olarak kortizon kullanmaktayız. Gerekli dozda ve ilaç yan etkilerini gözönüne alarak yapılacak bir kortizon tedavisi oldukça etkili sonuç vermektedir. Fakat bazı hastalarımızın kortizon kullanmasına engel durumu olabileceği gibi bazı hastalarımız da tercihen ilaç kullanmak istememektedirler. Bu durumlarda da 10-12 seanslık akupunktur tedavisi uygulamaktayız. Akupunktur tedavisinde seanslara günaşırı olarak başlayıp, hastadaki gelişmeye göre seans aralıklarını artırmaktayız. Akupunktur uygulaması sırasında vücuda herhangi bir ilaç uygulaması yapılmaz.

Yüz felci olan bölgeye, vücudun çeşitli noktalarına ve kulağa özel iğnelerle yapılan ve tamamen vücudun kendi kendini iyileştirme potansiyelini harekete geçirmek esasına dayalı bir tedavi şeklidir. İlaç tedavisinde de akupunktur tedavisinde de tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuçlar o kadar iyi olmaktadır.  Ayrıca yüz felcinde bir tedavi seçeneği de fizik tedavidir ve çok faydalı sonuçlar alınmaktadır. Fizik tedavinin  ilaç ve akupunktur tedavisi gibi çok erken dönemden ziyade birkaç hafta sonra uygulanması tercih edilmektedir. Yüz felcinde cerrahi tedavi de seçeneklerden biridir. Cerrahi tedavi amaca göre farklı seçenekleri içerir. Yüz kaslarının fonksiyonlarını geri kazanması veya asimetrinin düzeltilmesi amacıyla birçok  cerrahi tedavi seçeneği bulunmakla birlikte bunların ne zaman uygulanacağı ve beklenti hakkında ayrıntlı bilgilendirme önemlidir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Suzan Üstün

Uzm. Dr. Suzan ÜSTÜN, 1989 yılında daha on yedi yaşımda Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesine başladığımda tek bildiğim doktor olmaya karar verdiğimdi. Nasıl bir doktor olacağımla ilgili bilincim zamanla gelişti ve 1995 yılında tıp fakültesinden mezun olduğumda gerçek bir hekim olmanın ne kadar zor olduğunu idrak etmiş durumda idim. 1995-2007 yılları arasında güzel ülkemin farklı yerlerinde hekimlik hayatıma devam ettim. O yıllarda ülkemizin içinde bulunduğu ortam nedeniyle uzmanlık sınavlarına giremedim. Hekimliğin insanı her yönden tatmin eden o kadar güçlü bir duygusu var ki, ne kadar olumsuz ortamlarda vazife yaparsanız yapın mücadeleye devam ediyorsunuz. Tüm zorluklara rağmen 2007-2011 yılları arasında uzmanlık eğitimimi Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana bilim dalında yaptım. Yeditepe Üniversitesi’nde 2012 de aldığım akupunk ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Uzm. Dr. Suzan Üstün
Uzm. Dr. Suzan Üstün
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube